Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Cea mai sănătoasă poziție pentru dormit

Cea mai sănătoasă poziție pentru dormit

Te-ai trezit cu dureri de spate sau de gât? Ai probleme cu refluxul gastric și cu arsurile de stomac? Dacă răspunsul la una dintre întrebări este da, atunci ar trebui să analizezi dacă dormi în poziția corectă, pentru că poziția nu îți influențează doar somnul, ci și sănătatea. Dar care este cea mai sănătoasă poziție pentru dormit și ce poziții ar trebui să eviți?

Cea mai bună poziție pentru dormit

Cea mai sănătoasă poziție pentru dormit este pe spate.  

Pozitii pentru dormit sanatoase

În aceasta poziție spatele, gâtul și, cel mai important, coloana vertebrală au o poziție naturală. Pe lângă faptul că aceasta este cea mai potrivită poziție pentru spate, umeri, coloană și gât, este și cea mai bună în cazul în care suferi de arsuri stomacale sau reflux gastric. Alege o pernă care îți permite să dormi cu capul puțin mai sus decât salteaua, așa acidul din stomac va fi împiedicat să se întoarcă prin esofag.

Dormitul pe spate împiedică și apariția ridurilor, pentru că tenul tău este în contact cu aerul în timpul nopții și nimic nu exercită presiune asupra feței. Totuși, oamenii care sforăie au un dezavantaj atunci când dorm în această poziție, pentru că atunci când dorm pe spate de obicei oamenii sforăie mai mult.

Evită să dormi pe spate dacă ești răcit. Atunci când ești răcit și dormi pe spate există mai multe șanse ca mucozitățile să se acumuleze în sinusuri, lucru care îți va îngreuna respirația.

Pentru cei care dorm pe spate, ideală este o pernă din pene naturale sau puf. O astfel de pernă este confortabilă, iar umplutura se mută cu ușurință, în funcție de poziția ta.

Dacă ai alergie la umplutura naturală, poți alege o pernă anti-alergică, anatomică, din fibre.

A doua poziție avantajoasă pentru dormit

Dacă nu poți dormi pe spate, alternativa sănătoasă este să dormi într-o parte.

pozitii sanatoase pentru dormit

Și această poziție îți protejează gâtul și spatele, pentru că îți ajută coloana vertebrală să stea dreaptă.

Dacă ai probleme cu respirația, e o poziție care te va avantaja, pentru că ușurează respirația grea din timpul somnului. Pentru persoanele care au probleme cu refluxul gastric, este de asemena o poziție foarte bună pentru a ameliora simptomele.

Poția pe o parte este însă nerecomandată celor care sunt preocupați de apariția ridurilor, deoarece o parte a feței este presată de pernă.

Pentru femeile însărcinate, aceasta este însă cea mai bună poziție de somn. Femeile însărcinate ar trebui să doarmă pe o parte, pentru că în această poziție circulația sângelui este mai bună, neexistând presiune asupra mijlocului, așa cum se întâmplă dacă dormi pe spate.

Și dacă ești răcit e de preferat să dormi pe o parte, cu o pernă în plus sub cap. Așa sinusurile nu vor fi blocate.

Perna ideală pentru cei care dorm pe o parte este cea din latex sau spumă. Este o pernă moale, care nu îi permite însă capului să stea foarte jos. Poți alege de asemena o pernă din spumă cu memorie, care va lua o anumită formă în funcție de cum dormi pe ea. Dacă preferi ceva natural, poți totuși să alegi și o pernă din pene și puf.

Pozițiile de somn nesănătoase

Unii oameni dorm în poziția fetusului.

Pozitii sanatoase pentru dormit

Este o poziție nesănătoasă pentru corp, deoarece atunci când corpul este îndoit, coloana vertebrală nu stă într-o poziție naturală. În plus, când dormi aplecat este mai dificil să respiri cum trebuie și, pentru că atingi perna cu fața, nu este o poziție recomandată celor preocupați de apariția ridurilor.

Poțizia fetusului este recomandată celor care sforăie și femeilor însărcinate.

În ceea ce privește perna, pentru poziția fetusului este recomandat același tip de pernă precum cea pentru poziția într-o parte.

Poziția care trebuie evitată!

Cea mai nesănătoasă poziție de somn este pe burtă.

Pozitii sanatoase pentru dormit

Atunci când dormi pe burtă, gâtul și capul rămân în aceeași poziție încordată timp de mai multe ore, ceea ce, în timp, va duce la dureri de spate și gât. Tensiunea acumulată poate duce, în timp, la dureri de cap, iar deoarece șira spinării stă într-o poziție nenaturală, te poți trezi și cu dureri de spate.

Atunci când dormi pe burtă, încheieturile și mușchii sunt  de asemenea supuși tensiunii, iar asta duce la dureri și disconforturi.

Existp și un avantaj al dormitului pe burtă. Este cea mai bună poziție pentru cei care au probleme cu sforăitul.

Dacă dormi pe burtă, ideal este să ai o pernă cât mai joasă. Și mai bine ar fi chiar să nu folosești nicio pernă și să dormi direct cu capul pe saltea. Astfel, vei evita să îți forțezi gâtul să stea ore îndelungate într-o poziție nenaturală. Dacă preferi totuși o pernă, alege una din puf și pene naturale. O astfel de pernă va permite umpluturii să se miște și să se modeleze după poziția ta.  

Descoperă mai mult

10 metode de a adormi mai ușor

10 metode de a adormi mai ușor

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Noutăți: RINGSTIND, plapuma cu husă catifelată din fibre de bambus

Noutăți: RINGSTIND, plapuma cu husă catifelată din fibre de bambus

Cum să alegi salteaua corectă dacă ai dureri de spate

Cum să alegi salteaua corectă dacă ai dureri de spate