Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
UNICEF Servicii comunitare pentru copii

Blăgești - Locul unde copiii zâmbesc indiferent de situație

Dată:

Categorie: CSR

Cuvinte cheie: UNICEF, Servicii comunitare pentru copii, CSR

Am vizitat una dintre cele 45 de comunități din județul Bacău în care este implementat proiectul UNICEF Servicii Comunitare pentru Copii. Comuna Blăgești, destinația vizitei noastre, are, oficial, puțin peste 7000 de locuitori, dintre care 80%  români și 11,8% romi.

Când treci prin cele 5 sate care formează comuna, observi diferențe mari între sate. Dacă în Blăgești lucrurile arată bine, casele sunt frumoase și curate, grădinița e nouă și dotată cu tot ce are nevoie, în Poiana Negustorului, sat mai izolat aflat în capătul unui drum de munte, e plin de case mici din paianta. În toate cele cinci sate sunt o mulțime de copii, mulți dintre aceștia făcând parte din familii vulnerabile, mulți cu părinți plecați la muncă în străinătate. De fapt, aproape de primărie e un afiș pe care anunță că sunt libere locuri de muncă în străinătate, în principal în Italia și Spania. 
 

O GRĂDINIȚĂ NOUĂ DIN CARE SE AUD CÂNTECE DE COPII

Grădinița din Blăgești e la poalele unui mic deal, aproape de primărie. E o clădire nouă, destul de mică, înconjurată de terenuri cu iarbă verde. Când am intrat în grădiniță, într-o dimineață de primăvară care anunța ploaie, copiii lucrau de zor. Cuminți, așezați în jurul unor mese rotunde, făceau copăcei plini de cireșe, lipeau hârtii, decupau și pregăteau o livadă frumoasă, parte a proiectului lor despre primăvară.

UNICEF Blagesti gradinita

Alex Bratu (Country Manager JYSK România și Bulgaria) și Teodor Agache, mediator sanitar UNICEF, alături de copiii de la grădinița din Blăgești 

Când ne-au văzut s-au oprit din lucru și, la îndemnul doamnei educatoare, au început să ne explice ce fac. Pe câțiva dintre noi, lucrătorii comunitari din cadrul proiectului UNICEF „Servicii comunitare pentru copii”, copiii îi știau foarte bine, întrucât vin periodic în casele lor pentru a vedea ce fac, cum o duc, ce lipsuri au, dacă merg la grădiniță sau la școală.

Ne-am împrietenit cu ei, am stat de vorbă, iar la final ne-au cântat câteva cântece învățate la școală. Unii sunt mai veseli și mai guralivi, alții mai cuminți și mai timizi, ca în orice grupă de copii. Toți sunt frumoși și majoritatea au niște ochi albaștri pe care îți vine să îi privești ore în șir.

UNICEF Blagesti gradinita


Cu câteva zile înainte făcuseră gărgărițe din hârtie colorată și peisaje de primăvară care acum erau expuse pe un panou, în fața clasei. De fapt, bibliotecile așezate pe marginea clasei sunt pline de cărți, rechizite, jucării, carioci și materiale pentru lucru manual așezate frumos și ordonat în cutii de depozitare. Când le văd, mă întreb cum de o grădiniță dintr-o comunitate defavorizată e atât de îngrijită și atât de bine aprovizionată cu tot ce au nevoie copii. Ne luăm la revedere de la copii, iar ei se întorc la treburile lor: desenat, decupat, lipit, cântat, jucat.

 
UNICEF Blagesti

 

O ȘCOALĂ PLINĂ DE DESENE COLORATE

În apropierea grădiniței se află și una dintre cele 8 școli din comună. Intrăm. E o clădire frumoasă, cu arhitectură veche. Clasele sunt mici, dar pline de copii. Ceea ce dovedește că părinții sunt din ce în ce mai conștienți de importanța școlii pentru viitorul copiilor lor și nu îi mai țin pe copii acasă, să facă treburi în gospodărie, în loc să meargă la ore. Ca și la grădiniță, pereții clasele sunt pline de desene colorate: flori lipite pe coli A4, inimi roz, berze, coșulețe cu ouă și crengi de copaci.

Creativitatea elevilor este expusă în fiecare clasă, astfel încât fiecare copil să fie mândru de munca lui. Copiii ne zâmbesc, sunt curioși, ne povestesc despre cum e la școală și de ce le place aici. Aflăm că, de când a început proiectul UNICEF, sunt mai deschiși, mai veseli, vorbesc mai frumos și sunt mai prietenoși.

Scoala blagesti

 

EDI ȘI ITALIA, O POVESTE ÎNCÂLCITĂ ȘI UN EROU NEAȘTEPTAT

Afară, la ieșirea din școală, vedem de departe un bărbat care tundea iarba cu o motocoasă. Reprezentanții UNICEF ne spun entuziasmați că el este bunicul lui Edi, un băiat cu o poveste greu de imaginat. Părinții băiatului au plecat la muncă în Italia, iar Edi a fost crescut de bunici. Până când, atunci când avea 5 ani, părinții au decis să îl ia la ei în Italia. Edi a plecat la ei și i-a lăsat pe bunici în Blăgești. De acolo, din Italia, vorbea la telefon cu bunicul și îi povestea cum e. 


Până când, într-o zi, părinții au început să evite să îl mai dea la telefon. Într-un final, bunicul a reușit să vorbească cu Edi, iar cel mic i-a spus că îl doare capul, că doarme tot timpul, că simte că nu mai poate pentru că tatăl lui îl bate mereu. Cu lingura de fier, cu cureaua, cu orice avea la îndemână. Bunicul a făcut rost de bani și a plecat în Italia după nepot. L-a găsit și l-a adus înapoi acasă, departe de tatăl abuziv.

S-a luptat și a reușit să îl ducă la tratamente, să se recupereze. Din cauza bătăilor însă, un canal ocular i s-a înfundat, iar un ochi îi lăcrimează în permanență. Tot din cauza bătăilor are acum și strabism și face tratamente periodice la Iași. Acum, Edi e bine, iar bunicii au câștigat în instanță dreptul de a avea grijă de nepot. Echipa UNICEF va fi alături de Edi până își va reveni complet.


Asistentii UNICEF la scoala din Blagesti

ECHIPA UNICEF ȘI ROLUL EI ÎN VIAȚA COMUNITĂȚII

De când a fost demarat proiectul UNICEF, în urmă cu trei ani, prezența la școală a crescut. O confirmă primarul comunei Blăgești, Laurențiu Munteanu. Părinții, profesorii, cu toții sunt mai responsabili și îți cunosc mai bine rolul în viața copiilor. 

Echipa de lucrători comunitari UNICEF vizitează periodic toate familiile, îi consiliază pe părinți, le află problemele, organizează cursuri pentru părinți, îi ajută să facă acte de identitate pentru că mulți copii nu au nici certificate de naștere și le arată că e important să își trimită copiii la grădiniță sau școală, dacă vor ca cei mici să aibă un viitor mai bun. Mai mult decât atât, datorită lucrătorilor comunitari UNICEF din comună, care acum sunt angajați ai primăriei în cadrul proiectului Servicii Comunitare pentru copii, 200 de copii au fost vaccinați, adică aproape toți copiii din comună care nu fuseseră vaccinați.

Blagesti gradinita


Ultima destinație a vizitei noastre a fost Poiana Negustorului, un sătuc izolat, aflat sus, pe munte, între păduri și dealuri verzi. Despre copiii pe care i-am întâlnit aici poți citi mai multe în curând. 

JYSK susține proiectele implementate de UNICEF, care au ca scop sprijinirea copiiilor din familii vulnerabile. Ajută și tu copiii să crească fericiți. Donează lunar aici


Foto: © UNICEF în România / Cybermedia