Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Oamenii care produc saltelele JYSK

Cunoaște-i pe oamenii care produc saltelele JYSK

Dată:

Categorie: Viața la JYSK, Toate articolele

Anual, în magazinele JYSK ajung 50.000 de saltele produse în fabrica Sun Garden din Pucioasa. Aici lucrează 1200 de angajați, ceea ce pune fabrica pe primul loc în topul angajatorilor din nordul județului Dâmbovița. 

Am vizitat fabrica pentru a-i cunoaște pe angajați și pentru a vedea cum lucrează cei care produc saltelele JYSK. Am întâlnit angajați care lucrează aici de 15 ani, angajați care se bucură că își pot aduce copilul la grădinița de la locul de muncă și angajați care au plecat la un moment dat să își încerce norocul în afara țării, dar s-au întors la fabrica din România pentru că aici le-a plăcut mai mult. Află mai jos povestea a cinci angajați care produc saltelele JYSK. 

LUIZA ROTARU

Confecționer, cusut saltele – 48 de ani

Luiza lucrează de 15 ani în fabrică. S-a angajat aici când copilul ei avea doar 2 ani. Acum, copilul său este elev la un liceu cu profil matematică-informatică, iar ea continuă să lucreze în fabrică, unde a acumulat experiență și a învățat. Pentru Luiza familia este foarte importantă. De aceea, cel mai mult apreciază la serviciu că poate lucra în schimburi, ceea ce ii permite să se ocupe de familie și viața personală. E bucuroasă și că lucrează într-un colectiv unit, că toți colegii se înțeleg și se ajută reciproc. Luiza este cea care a cusut husa saltelei pe care vei avea un somn odihnitor.

ION VASILE

Confecționer, matlasat saltele – 40 de ani

A plecat din țară și a lucrat trei ani în construcții, apoi a decis să revină în fabrica Sun Garden și în România, pentru că aici sunt condiții mai bune de lucru. E mulțumit pentru că, în cei 15 ani de când este angajat aici, a lucrat în majoritatea sectoarelor, a învățat și a avut ocazia să avanseze pe un post mai bun.

Este un familist convins și se bucură din plin de timpul petrecut cu cei dragi, mai ales că mulți dintre aceștia lucrează cot la cot cu el, la aceeași fabrică. Unul dintre avantaje este că lucrează în același schimb cu soția, care este și colegă de serviciu cu Ion. Amândoi au liber în același timp și se pot bucura împreună de timpul petrecut cu cei doi copii ai lor. Ion este cel care se ocupă de matlasarea saltelei pe care vei dormi mereu confortabil.

LUMINIȚA PETRIȚA 

Confecționer, lipit saltele – 30 de ani 


În luna iulie s-a împlinit 1 an de când Luminița s-a angajat în fabrica Sun Garden, unde lucrează în secția de umplut și îmbrăcat saltele. Înainte de serviciul actual, a lucrat în Grecia timp de 11 ani, timp în care a trecut prin mai multe fabrici. A muncit la o fabrică de carne, la o una de băuturi, una de termopane și la o spălătorie unde curăța mașini. S-a întors în România pentru fetița ei, care acum are 4 ani, pentru că nu a vrut ca fiica sa să treacă prin aceleași greutăți ca ea, într-o țară străină.

S-a angajat în fabrica Sun Garden, unde mai lucrează mama și sora ei. Aici o are aproape și pe fetița sa, care este înscrisă la centrul de zi înființat pentru copiii angajaților. Trebuia să fi făcut pasul mai din timp, mai demult, ca să fim în țara noastră. Da, rămâneam dacă am fi fost acolo singuri, n-am avut familia lângă noi, n-am avut copii... Am zis că atunci când vine un copil pe lume se schimbă treburile și mergem în țara noastră.” Luminița este cea care lipește cu atenție straturile din care sunt formate saltelele JYSK.

GEORGIAN DIACONESCU 

Manipulant depozit – 40 de ani

Georgian lucrează în depozit, unde se ocupă de încărcarea camioanelor cu saltele pentru JYSK. Lucrează în schimburi, câte 8 ore pe zi, și crede că programul în ture este unul dintre marile avantaje ale serviciului său. Un alt avantaj este faptul că firma la care lucrează pune la dispoziția angajaților un centru de zi pentru copii. Lucrează de 6 ani în fabrică și spune că e bucuros că are un loc stabil de muncă, lucru mai puțin întâlnit în zonă.

ELENA GHINEA

Confecționer, lipit și umplut saltele – 45 de ani 

Elena crede că va ieși la pensie de la fabrică. Și ea, și ceilalți colegi ai săi. Îi place ce face, se simte bine în echipa sa, e mulțumită de mediul de lucru, de faptul că oricând are nevoie de ajutor, îl primește și că are transportul asigurat către și de la serviciu. Lucrase într-un magazin, dar atunci când au venit pe lume copiii săi a decis să rămână acasă să îi crească. Când i-a dat la școală și-a spus că a venit momentul să înceapă iar munca.

Așa a ajuns la Sun Garden, în urmă cu 3 ani, după ce a aflat de la niște cunoștințe că se fac angajări la fabrică și și-a trimis CV-ul. Acum, fata cea mare e studentă la Medicină, iar băiatul este elev la un liceu cu profil matematică informatică. Iar Elena se bucură că programul de muncă îi oferă un echilibru între serviciu și timp liber. Ea este cea care umple saltelele JYSK.

ROBERT POPESCU

Confecționer, debitat burete – 40 de ani 


Robert lucrează la mașina care debitează buretele pentru saltele, în diverse mărimi și modele. A învățat să lucreze la această mașină în Polonia, unde a fost trimis de companie la un program de instruire. Înainte de a se angaja aici, în urmă cu 4 ani, a lucrat în domeniul lemnului, iar atunci era la muncă de dimineață până seara. Acum este mulțumit de programul de 8 ore, în ture, de colegii extraordinari și de faptul că salariul este plătit la timp.

JYSK cere de la toți furnizorii săi, printre care se numără și fabrica Sun Garden din Pucioasa, respectarea Codului de conduită comun Amfori Business Social Complience Initiative. Codul este format din 11 principii care privesc condițiile de muncă din fabricile în care sunt realizate produsele. Printre cele 11 principii se numără remunerația corectă a muncii, oferirea unui mediu de lucru sănătos și sigur, respectarea unui program decent de muncă, oferirea de oportunități egale și fără discriminare și angajarea cu contract de muncă.