Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol

15% REDUCERE SUPLIMENTARĂ pentru toate comenzile online

Îngrijirea și curățarea saltelei

Ghid pentru îngrijirea și curățarea saltelei

Puțini oameni se gândesc că salteaua lor s-ar putea să fie prea veche. Ca toate lucrurile însă, o saltea nu poate trăi pentru totdeauna. Câți ani ar trebui să păstrezi o saltea și ce poți face pentru a-i prelungi durata de viață poți afla din ghidul de mai jos.

Cât de des ar trebui să îți schimbi salteaua

Durata de viață a unei saltele depinde de mai mulți factori:

  • Calitatea: Este unul dintre factorii cruciali care influențează durata de viață a saltelei. Evident, cu cât are o calitate mai bună, cu atât va dura mai mult în timp.
  • Greutatea celui care o folosește are un rol impotant. O persoană cu greutate mai mare va uza mai repede salteaua și va trebui să o înlocuiască mai repede decât o persoană mai ușoară.  
  • Transpirația: În fiecare noapte, în timpul somnului, eliminăm toxine prin transpirație. Putem elimina chiar și o jumătate de litru pe noapte. Transpirația va uza salteaua mai repede.   
  • Îngrijirea saltelei: Dacă ai grijă de saltea și respecți anumite instrucțiuni, vei reuși să îi prelungești durata de viață mai mulți ani. Citește mai mult despre îngrijirea saltelei mai jos.

Un indicator care îți spune dacă salteaua este prea veche este felul în care te simți când dormi pe saltea și cât de odihnit ești dimineață. Dacă salteaua este prea veche nu veiavea un somn sănătos și, prin urmare, nu te vei simți odihnit dimineața. Ca regulă generală, recomandăm schimbarea saltelei o dată la 10-12 ani, din motive de igienă.  

Curățare și îngrijire

Dacă ai grijă de saltea, îi vei prelungi durata de viață. Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea saltelei.

Flosește o protecție de saltea: O protecie de saltea absoarbe transpirația și preia murdăria, împiedicând-o să ajungă la saltea. Este simplu de spălat la mașină și este recomandat să fie spălată de cel puțin 6 ori pe an, mai des dacă suferi de alergii. Schimbă protecția de saltea o dată la 2 sau 3 ani.

Folosește o saltea superioară: Adăugând o saltea superioară deasura saltelei vei avea mai mult confort. Trebuie să iei însă în considerare faptul că o saltea superioară are durata de viață mai mică decât salteaua și trebuie înlocuită mai des. Și la saltele superioare durata de viață variază în funcție de greutatea persoanei care o folosește.

Întoarce salteaua de pe o față pe alta: Saltelele din arcuri, din spumă și cele superioare ar trebui să fie întoarse de cel puțin 3 sau 4 ori pe an. Este important să întorci salteaua și de pe o față pe alta, și cu partea de sus în jos. Acest lucru împiedică salteaua să își schimbe forma în funcție de anatomia persoanei care o folosește.

Aspiră salteaua cu regularitate. Pentru a avea o saltea curată, fără praf și acarieni care pot intra în husa matlasată a saltelei, folosește aspiratorul pe suprafața saltelei.

Nu pune salteaua pe o suprafață care nu îi permite aerisirea: În acest fel salteaua poate fi ventilată și pe dedesubt, astfel încât umezeala să fie eliminată. Salteaua cu arcuri trebuie pusă neapărat pe o somieră pentru ca apa condensată să poată fi eliminată.

Evită cuverturile de pat: Nu îți face patul imediat ce te trezești dimineața. Este important să lași o perioadă salteaua neacoperită, astfel încât umezeala din timpul nopții să fie eliminată și salteaua să se aerisească. 

Aerisește salteaua din când în când: Periodic, este recomandat să aerisești salteaua și salteaua superioară. Acarienii se dezvoltă în medii umede, de aceea o saltea umedă va fi vulnerabilă. Aerul curat te scapă de acarieni. 

Descoperă mai mult

Ghid pentru dormitor

Ghid pentru dormitor

Îngrijirea și curățarea pernelor și plăpumilor

Îngrijirea și curățarea pernelor și plăpumilor

Calitate și garanție

Calitate și garanție

Ghid pentru alegerea cearșafului

Ghid pentru alegerea cearșafului