Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol

15% REDUCERE SUPLIMENTARĂ pentru toate comenzile online

Depozitare decoratiuni Craciun

10 trucuri pentru depozitarea în siguranță a ornamentelor de Crăciun

Ai strâns bradul sau de pregătești să îl despodobești zilele acestea? Atunci știi că, mai dificil decât să despodobești bradul este depozitezi decorațiunile. Asta mai ales dacă locuiești într-o casă mică, unde nu prea ai spațiu de depozitare. La început de an, Gabi Ralea, blogger pe Gabiralea.ro, artist DIY și specialist în bricolaj și reamenajare interioară, ne-a dezvăluit câteva trucuri care te vor ajuta să depozitezi mai bine, mai organizat și mai eficient decorațiunile de Crăciun.      


Pomul de iarnă este un simbol al sărbătorilor de sfârșit de an și se regăsește oriunde oamenii sărbătoresc Crăciunul. Data la care bradul este despodobit coincide adesea cu sfârșitul sărbătorilor, dar obiceiurile sunt diferite de la țară la țară.

Noi, românii, defacem bradul la o săptămână după revelion, imediat ce au trecut Boboteaza și Sfântul Ioan. În Suedia, sărbătorile de iarnă se încheie în 13 ianuarie, după ziua Sfântului Knut, în timp ce norvegienii înlătură ultimele decorațiuni abia la sfârșitul lunii ianuarie, înaintea sărbătorii Candlemas.

Oriunde ai sărbători Crăciunul și orice obiceiuri ai urma, decorațiunile trebuie strânse și depozitate pentru un an. Iată câteva trucuri pe care să le urmezi pentru a ușura această operațiune, dar și modul în care vei despacheta totul, la Crăciunul viitor.  

1. Aruncă ce s-a stricat iremediabil

În spiritul minimalismului scandinav, decide acum ce anume rămâne pentru Crăciunul viitor din decorațiunile folosite. Pe măsură ce scoți din brad ornamentele, verifică dacă sunt în stare bună și decide ce merită să păstrezi și ce nu.

Aruncă beteala deșirată, globurile ciobite, instalațiile arse și figurinele stricate, dacă nu le poți repara. Un ochi lipsă ori un nasture căzut pot fi ușor remediate și este recomandat să o faci, în numele sustenabilității.

2. Scoate ornamentele din brad în ordinea corectă

Decorațiunile sunt îndepărtate din brad în ordinea inversă celei  în care au fost montate. Scoate întâi vârful,  ca să nu cadă în timpul despodobirii, apoi globurile și alte obiecte agățate, urmate de beteală, mărgele ori ghirlande, iar la final instalațiile. 


Brad de Craciun - cum sa il despodobesti

3. Depozitează pe măsură ce despodobești bradul

Va dura mai puțin despodobitul dacă tot ce dai jos din pom este pregătit pe loc pentru depozitare. Ține de la început lângă tine cutiile, pungile, rolele pentru instalații, etichetele. Pe măsură ce dai jos globurile, pune-le în cutii, etichetează-le și dă-le deoparte când ai terminat cu ele.

4. Strânge cu grijă și depozitează în siguranță

Chiar dacă vor sta un an neatinse, decorațiunile tale trebuie protejate, în primul rând de accidentele care pot apărea când le dai jos din pom sau le desfaci data viitoare. Îndepărtează ușor șiragurile de mărgele, beteala și ghirlandele, ca să nu se rupă. Scoate instalațiile cu grijă, fără să bruschezi ledurile. De obicei, beculețele sunt legate în serie, iar stricând unul poți defecta toata instalația.

Rulează beteala pe bucăți de carton și prinde capetele cu agrafe de birou, ca să găsești ușor capătul data viitoare. Globurile delicate pune-l e în cofraje pentru ouă sau fructe ori în cutii și umple spațiile goale cu hârtie ori materiale textile. Instalațiile înfășoară-le pe role din plastic ori bucăți din carton și prinde-le cu elastic. Șiragurile de mărgele ține-le în sticle sau cutii mici din plastic sau lemn ori înfășurate pe role din carton. 

Cum depozitezi decoratiunile de Craciun - curii lemn

5. Sortează și depozitează pe categorii

Sortarea te ajută să despachetezi, data viitoare, doar ornamentele de care ai nevoie pe etape sau doar culoarea pe care o alegi pentru decorare. Pune globurile separat de beteală, pentru că se instalează în brad în etape diferite. Separa globurile albe de cele roșii, ca să poți schimba ușor stilul decorațiunilor, la Crăciunul viitor. Vei găsi cu ușurință ce cauți și fără să strici ornamentele pe care alegi să nu le folosești.

6. Utilizează cutii transparente pentru depozitare

Indiferent de mărime, cutiile transparente sunt foarte utile pentru ca iti permit sa vezi cu usurință ce ai stocat in ele. De exemplu, într-o cutie precum Topstore de 31 de litri pot grupa toate ornamentele și instalațiile într-o singură culoare, pe care să le depozitezi apoi sub pat ori pe raftul de sus din debara.
Poți vedea aici mai multe cutii de depozitare din plastic. 
 

7. Fii inventiv in depozitare

Caută soluții atipice pentru decorațiunile cu formă atipică. De exemplu, sacii de spălat ODVAARD  în combinație cu umerașele cu clemă (cele utilizate de obicei pentru fuste) sunt perfecți pentru a depozita obiecte fragile precum coronițele, agățate de o bară pentru haine.

8. Etichetează pentru a păstra ordinea 

Chiar dacă folosești o cutie transparentă, își este de folos să știi ce găsești în ea. Folosește etichete pe care treci culoarea și tipul decorațiunii. Poți face mai mult de atât, numerotând cutiile în ordinea în care ai nevoie de ele data viitoare când împodobești bradul de Crăciun: 1 – instalații, 2 – beteală, mărgele, ghirlande, 3 – globuri, 4 – ornamente mici + vârf. 

9. Păstrează decorațiuni de iarnă, dar nu pe cele legate de Crăciun

Urmează alte două luni de iarnă, astfel că nu este nepotrivit să ai în casă decorațiuni cu motive de sezon. Mai păstrează o vreme fulgii, brazii și chiar figurinele cu gnomi. Știai că aceste micuțe creaturi au fost prezente de sute de ani în mitologia popoarelor scandinave, ca ocrotitori împotriva răului, fiind asociate cu sărbătorile de Crăciun abia de 200 de ani încoace?


Decoratiuni de Craciun
 

10. Nu renunța încă la instalațiile luminoase

O lumină difuză te ajută se creezi atmosfera hygge în casa ta, iar instalațiile luminoase pentru pom sunt ce-ți trebuie în acest sens. Întinde instalația pe rafturi, printre cărți sau strecoar-o într-o vază transparentă pentru a completa decorul de iarnă. Va completa fericit sursele de lumină pe care le ai deja. 

Au trecut sărbătorile, ai strâns decorațiunile, dar nu da deoparte și spiritul bun de Crăciun. Adu-ți aminte că oamenii au nevoie de iubire și bunăvoință nu doar o dată la 12 luni, ci în tot anul! Să nu uităm să fim buni mereu, nu doar de Crăciun!