Cum să ai o cameră mai luminoasă

Cum să ai o cameră mai luminoasă

Intrăm în acea perioadă a anului în care zilele încep să fie din ce în ce mai mohorâte, iar soarele din ce în ce mai scump la vedere. Iar în apartamentele și casele noastre, majoritatea cu geamuri mici, lumina naturală va intra în cantitate și mai mică. 

O cameră luminoasă te binedispune și îți dă energie, însă devine mai greu să te bucuri de o astfel de încăpere când afară cerul e acoperit de nori. Există însă câteva trucuri care te vor ajuta să luminezi încăperea, chiar și în zilele de iarnă.

Alege o schemă de culori deschise pentru tavan, pereți și obiectele din cameră. Alb, bej, gri deschis, pasteluri, gri sau bleu deschis sunt culori pasive, care luminează camera și te liniștesc. Mixează culorile naturale precum maro, cafeniu și bej cu alb și, dacă ai zone întunecate, decorează-le în aceste culori pentru a le oferi o atmosferă caldă. 

 

 

Pentru podea, alege un material cu puțin luciu, care să reflecte. Nu trebuie să fie neapărat gresie, poate fi și parchet bine lustruit și curat în permanență. Luciul podelei și reflexiile vor face camera mai mare și mai luminoasă.

 

 

Profită de lumina naturală și accentueaz-o. Desigur, dacă ai o cameră întunecoasă, nu ai parte de prea multă lumină naturală. Curăță în permanență ferestrele, pentru că o fereastră curată va lăsa mai multă lumină să intre în încăpere. Renunță la draperiile opace sau trage-le până la marginea ferestrei, astfel încât să nu acopere deloc geamul, ci doar să îl încadreze. În locul lor, folosește perdele fine, transparente, care vor lăsa lumina să intre, sau jaluzele care pot fi trase cu ușurință.

 

Camera luminoasa blog GEDVED

 

Zonele întunecoase. Cu siguranță ai zone din casă în care lumina naturală nu ajunge niciodată. Poate fi vorba de un hol sau o debara. Ușile cu geam încorporat îți vor rezolva această problemă și vor permite luminii naturale să ajungă și în zonele în care o ușă realizată complet din lemn ar bloca toata lumina.

Folosește mobilă din sticlă (comode TV, vitrine, mese) sau metal, care vor diminua efectul de opacitate și vor reflecta lumina din camera.

Folosește oglinzi care să reflecte lumina în cameră. Așa vei obține o cantitate mai mare de lumină și mai mult spațiu.

 


Folosește mai multe surse mici de lumină artificială în locul unei singure surse mari, precum plafoniera. Spoturile de lumină, lămpile așezate în jurul camerei sau lampadarele de pe podea vor da impresia de mai mult spațiu și vor da impresia unei camere mai puțin închise.