Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
ghivece pentru balcon

Grădina urbană, un nou trend în locuințele moderne

Într-o lume deconectată din ce în ce mai mult de natură, grădinile urbane devin un trend prin care încercăm să contrabalansăm lipsa apropierii de lucrurile primordiale. Mai ales pentru cei care trăiesc în orașe aglomerate, în apartamente de bloc, nevoia de a te înconjura de verdeață poate deveni apăsătoare. Adaugă aici beneficiul de a avea la îndemână ierburi proaspete și ingrediente delicioase, crescute chiar de tine, pentru ceea ce gătești zilnic, și vei vedea că a avea o grădină urbană e nu doar plăcut, ci și util. 

 


Să ai propria grădină urbană te va apropia de natură și de procesul de producție a mâncării, de care, trebuie să recunoaștem, ne-am îndepărtat foarte mult. Atunci când știm cât de greu cultivăm cevea, câtă muncă și cât timp implică creșterea unei plante, nu vom mai face nici atât de multă risipă și vom prețui fiecare cantitate de ingrediente pe care o avem. 

În final, cultuvarea ingredientelor în propria grădină urbană te va ajuta să mănânci mai sănătos și să ai o calitate mai bună a vieții. Și, de ce nu, să te relaxezi. 
În plus, plantele verzi, ghivecele și jardinierele pline de flori vor face ca terasa sau balconul tău să arate mai bine și te vor ajuta să creezi mai multă intimitate, pentru că îți vor oferi un spațiu ferit de ochii vecinilor. 

 

 

 

 

 

 

 

Sfaturi pentru amenajarea unei grădini pe balcon

Mai întâi, verifică dacă ai voie să amenajezi o grădină pe balconul tău. Există complexe rezidențiale unde ai nevoie de permisiune. Dacă totul e în regulă și îți poți amenaja o mini-grădină pe balcon, ia în considerare următoarele lucruri:

 

 

  • Asigură-te că balconul tău suportă greutatea pe care o vei aduce. Solul din ghivece și ghivecele în sine pot părea ușoare, dar dacă adaugi și apă, și plante, greutatea lor crește.
  • Găsește o soluție pentru a păstra uneltele de grădinărit la îndemână. O cutie de depozitare de va ajuta să nu pierzi timp făcând drumuri între balcon și locul unde ți-ai depozitat uneltele. Rafturile sunt o idee bună dacă vrei să profiți și de spațiul de pe verticală, salvând astfel spațiu prețios din balcon. 
  • Unele plante au nevoie de umbră pentru a crește frumos, altele se dezvoltă mai bine când au parte de soare din plin. Dacă nu ai umbră pe balcon folosește un parasol sau o umbrelă de soare. Dacă ai mereu umbră pe balcon, alege soiuri de plante care trăiesc la umbră. Dacă balconul tău nu are deloc soare, va fi greu să crești legume pe balcon. 
  • Începe cu legume ușor de crescut precum roșii, castraveți, salată sau ardei sau cu ierburi aromatice pe cale le poți folosi pentru a condimenta mâncarea. 

 


Alegerea ghivecelor 

  • Ghivecele mai mari sunt recomandate, dacă balconul sau terasa ta suportă greutatea, deoarece păstrează umiditatea solului mai mult timp. În ghivecele mici solul se va usca mai repede și va trebui să uzi mai des plantele. 
  • Ia în considerare lungimea la care poate ajunge rădăcina plantei. Dacă alegi plante cu rădăcini mari, trebuie să optezi pentru un ghiveci adânc. 
  • Locul în care vei așeza ghivecele cu plante este foarte important. Majoritatea legumelor, de exemplu, au nevoie de cel puțin șase ore de soare în fiecare zi. 

Poți citi aici mai multe despre cum să amenajezi un balcon mic. 


Te vei bucura mai repede de roadele grădinii tale urbane dacă alegi să plantezi la început ierburi aromatice precum busuioc sau rozmarin. 

 

 

 

 

Beneficiile unei grădini urbane


După ce ți-ai construit grădina urbană, e timpul să te bucuri de ea. Ierburile și legumele proaspete pot fi folosite pentru mâncărurile pe care le pregătești. Vor fi mult mai bune decât cele cumpărate din magazin. Alege un set de bistro pe care să îl pui pe balcon și poți lua masa în mijlocul grădinii tale. Ba chiar poți adăuga rozmarin sau busuioc luat direct din planta de lângă tine. 

 

 

 

 


Alte avantaje ale unei grădini urbane: 

 

 

 

  • Plantele îmbunătățesc calitatea aerului. 
  • Îngrijirea plantelor crește nivelul general de empatie.
  • Accesul la ingrediente proaspete, crescute acasă, reduce riscul de a consuma chimicale.