Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Hamacele: istorie, avantaje și tipuri

Hamacele: istorie, avantaje și tipuri

Când merg la mare la barurile de pe plajă, cele mai aglomerate sunt zonele de hamace. Acolo găsești rar un loc dacă ajungi după ora 10.00, chiar și în timpul săptămânii, când plajele nu sunt pline de oameni veniți doar pentru distracție de weekend.

De ce hamacele sunt prima opțiune de relaxare la plajă pentru mulți oameni, înaintea prosopului, șezlongului sau setului de terasă de la un beach bar? Ei bine, în primul rând sunt distractive, relaxante și îți transmit mai mult decât orice alt mobilier de grădină sentimentul de libertate, laissez faire și lipsă de griji.

Vei trăi aceleași sentimente și dacă ai un hamac acasă, în grădină, pe balcon, terasă sau, de ce nu, în sufragerie – dacă alegi un model clasic mai compact și ai destul spațiu. După o zi obositoare la serviciu, te poți întinde în hamac, la umbră, în timp ce citești o carte, tragi un pui de somn sau bei un pahar de vin și asculți muzica ta preferată. Dacă ai copii, hamacul va fi cu siguranță locul lor preferat de joacă și, probabil, singura piesă de mobilier pe care îi vei convinge să stea liniștiți mai mult de 5 minute.   

ISTORIA HAMACULUI

Termenul de “hamac” vine de la “hamaka”, cuvânt care înseamnă “plasă de prins pește” în limbajul populației Tiano din insulelele Caraibe. Hamacul a fost inventat acum aproape 1000 de ani de indigenii din Mexic și s-a răspândit rapid în America Centrală și de Sud.  Acest pat suspendat avea numeroase avantaje: te ținea departe de murdăria de pe jos, de șerpii sau șoarecii care te puteau mușca și era foarte relaxant și simplu de produs. Aveai nevoie doar de o bucată mare de pânză rezistentă.

După descoperirea Americii de către Columb, navigatorii spanioli și portughezi au adoptat hamacele pe vasele lor, pentru că economiseau spațiu și ofereau confort marinarilor.  Mulți ani mai târziu, tot pentru a economisi spațiul, hamacele au fost folosite în rachete în timpul misiunilor spațiale.


Hamac clasic sistem agatare

Hamacul BERGFINK este un tip clasic de hamac cu stinghii de lemn la capete, care se agață de suport. 

TIPURI DE HAMACE

Există mai multe tipuri de hamace, clasice sau moderne, dar hamacul ideal e o alegere subiectivă.

Printre hamacele clasice se numără:

  • Hamacul mayaș - realizate din țesătură de bumbac foarte confortabilă și rezistentă
  • Hamacul Venezuelean – folosite în satele din Venezuela din generație în generație, sunt realizate din poliester sau nylon cu putere de aerisire. Țesătura este deasă pentru a susține corpul și pentru a-l proteja de țânțari, cu excepția capetelor care au doar ațe longitudinale  ce se prind la capete.
  • Hamacul naval
  • Hamacul de călătorie
  • Hamacul cu susținere din lemn – bucata de pânză este prinsă la capete de o stinghie de lemn care ține hamacul desfăcut de la un capăt la celălalt.
  • Hamacul brazilian

Hamacele moderne, pe de altă parte, sunt hamace cu suport inclus, realizate dintr-un material mai confortabil și rezistent.  

DE CE SĂ ALEGI UN HAMAC CLASIC

Hamacele clasice sunt cele mai stabile, pentru că se prind ferm de copacii sau stâlpii de care le agăți. Acest tip de hamac este recomandat pentru copii, care se pot juca și se pot cățăra pe el.  Asigură-te însă că agăți hamacul într-un loc cu mai mult spațiu, astfel încât atunci când se dau în el, copiii să nu se lovească de ceva.

 

UNDE ESTE BINE SĂ AGĂȚI HAMACUL

Dacă hamacul va fi folosit de copii, așează-l într-un loc central al grădinii, vizibil din orice alt punct, ca să te asiguri că îi poți vedea mereu pe copii.

Dacă vei folosi hamacul pentru a te relaxa sau pentru a dormi în el, așează-l într-un colț ferit și liniștit, la umbră, unde poți sta fără să fii deranjat. Binînțeles, locul în care îl pui trebuie ales și în funcție de ce suport sau sprijin este mai rezistent, dacă ai copaci sau stâlpi care pot susține bine hamacul.

Hamac cu suport

Hamacul HOVMAREN cu suport este disponibil în culorile negru și roșu.  

HAMACUL PE SUPORT 

O alegere populară este hamacul pe suport, pentru că pe acesta îl vei putea așeza oriunde, fără a fi condiționat de elementele de sprijin – copaci sau stâlpi de susținere. Îl poți așeza pe terasă, pe iarba din grădină sau pe pavajul de lângă casă.  Un astfel de hamac va putea fi mutat ușor în funcție de preferințele de moment. De exemplu, dacă nu mai vrei să stai la plajă pentru că e prea cald, îl poți muta cu ușurință într-o zonă cu umbră.

Dezavantajul unui hamac cu suport este că e mai puțin stabil decât cel cu prindere. De aceea, nu sunt potrivite pentru copii, care obișnuiesc să se joace și să se cațere pe hamac.


Hamac dimensiuni agatare

LA CE ÎNĂLȚIME SĂ AGĂȚI HAMACUL

În cazul hamacelor care se prind de un suport din grădina ta, trebuie să alegi singur la ce înălțime să îl agăți. Regula pentru a alege înălțimea corectă este următoarea: un hamac trebuie agățat la jumătate din distanța la care se află cei doi suporți ai hamacului (pomi sau stâlpi). Pentru a avea confortul ideal, atunci când nimeni nu e așezat în hamac, hamacul trebuie să fie arcuit în forma unei banane. Dacă hamacul este prea scurt pentru distanța dintre cele două puncte de prijin, îl poți prelungi atașându-i sfori la capăt. Asigură-te însă că aceastea sunt bine prinse și nu se desfac. 

 

RECOMANDĂRI HAMACE