Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Scurt ghid de asortare a pernelor decorative

Scurt ghid de asortare a pernelor decorative

Dintre toate articlele pentru casă, textilele sunt cele mai versatile. Disponibile într-o varietate de culori, texturi și dimensiuni și cu o utilizare foarte largă, sunt cel mai ușor de înlocuit. De aceea, cand vorbim despre aducerea unei pete de culoare într-o casă, ne gândim mai întâi la textile și, mai ales, la perne. Despre ele vom vorbi și noi în continuare.     

Disponibilitatea unui număr atât de mare de modele ridică o altă problemă: cum combini pernele astfel încât să obții maximum de efect și originalitate? Iată cum să le combini într-un mod fericit!

Regula celor trei: trei culori, imprimeuri, mărimi sau forme

Ieșirea din monotonie înseamnă să aduci în același loc elemente diferite. La fel este în cazul pernelor: variezi prin culoare, forma, textură sau imprimeu, dar permanent ai un element de legătură.

Cei mai mulți dintre noi se gândesc la o singură culoare când vine vorba despre perne colorate. Îți recomand să prinzi curaj și să cauți perne care reunești trei culori din cameră, fie că le preiei de la pereți, mobilă, tablouri sau pardoseală. Nu va fi prea mult câtă vreme culorile alese de tine pentru perne se regasesc deja în jur sau au legătura una cu alta. Va exista un echilibru cromatic pe care îl vei sesiza abia când pernele vor sta confortabil pe canapea sau fotolii.

Ca sugestii de culoare, iți recomand să alegi din cameră o culoare neutră ca fond (alb, gri, bej, crem, maro, bleumarin) și să o combini cu altele două, în proporție mai mică. Alege culori de intensitate asemănătoare, așa cum vezi în combinația următoare, unde verdele prăfuit al pernei Stenros este la fel de slab precum rozul prăfuit al pernei Rose, culoarea de fond fiind albul din imprimeul pernei Nellike.

Sau, ca să îți fie mai ușor, alege două culori din amenajarea existentă și a treia să fie o combinație între acestea. Poți varia cu mai multe nuanțe ale aceleași culori chiar, fără ca rezultatul să fie unul aglomerat. Iată, de exemplu, combinația de mai jos, între perna roz prăfuit  Rose, perna rotundă Kugleask și perna cu imprimeu Lifiol.

Dacă și așa ți se pare prea mult, alege trei nuanțe ale aceleiași culori. Pe acest principiu am construit combinația de mai jos, între perna din material lucios cafeniu Lupin, perna Sparris și pernuța pufoasă Kongsspir.  Ține minte în acest caz să variezi consistența materialului – ai mai jos trei texturi diferite, astfel încât să existe diferențe între pernele pe care le combini.

Altă sugestie este să combini trei tipuri diferite de imprimeu, alăturând pernelor în material solid (într-o singură culoare) piese imprimate diferit. Secretul aici este sa existe o corespondență între modele, de obicei prin existența a una sau doua culori de legătură și, eventual, prin mărimea asemănătoare a formelor din fiecare imprimeu. 

Dacă îți este dificil să mixezi, iată și aici câteva combinații care arată bine împreună.

Combina un model floral cu un model geometric și culoare solidă. De exemplu, legătura dintre pernele de mai jos este verdele închis al pernei Kattefot, dar și faptul că formele geometrice ale pernei Tempeltre au o mărime asemănătoare cu florile pernei Bukkeblad.

O altă propunere este combinația dintre perna cu motiv floral auriu și gri Salvia, cea cu forme geometrice Duehode și pernuța argintie Lupin.

Poți înlocui modelul floral cu un alt tip de imprimeu, atâta vreme cât există între ele o corespondență prin culoare. Iată, de exemplu, cât de relaxantă este combinația dintre perna rotundă Kugleask, pernuța Hosta și perna cu libelule albastre Lind.  De remarcat, în această combinație, și faptul că alăturat trei forme sau mărimi diferite, urmând aceeași regulă a celor trei.

O combinație veselă și foarte modernă este cea dintre buline și dungi, mai ales când sunt alăturate culori puternice precum perna Lupin verde, cea cu buline Dvergjarne si pernuta galben Brearve.

Alege imprimeuri după această formulă simplă

Ca să îți fie mai simplu, aplică următoarea schemă când alegi imprimeurile pentru perne: imprimeu mare / complicat + imprimeu mic / simplu + culoare solidă, în care ai o culoare care face legătura între ele.  Această formulă te ajută și atunci când canapeaua are propriul imprimeu.

Cel mai important element în aranjamentul tău va fi piesa în imprimeu mare, în jurul căreia construiești restul decorului. Așa este și exemplul de mai jos, unde piesa centrală este perna cu motiv floral Engblomme, incadrata de perna cu imprimeu mic galben Brearve si de perna din catifea uni Kattefot.

În mod similar este construita și alăturarea de mai jos, compusă din perna cu imprimeu mare Vandiris, perna Vintereik și pernuța lucioasă Lupin.

Canapeaua e doar o pernă mai mare

Ia în calcul imprimeul canapelei când alegi pernele pentru decor. Canapelele îmbrăcate în materiale neutre sunt cel mai ușor de integrat în schema pernelor. Dacă ai în schimb un imprimeu care iese în evidență, ia canapeaua în calcul ca fiind o pernă mai mare și adaugă doar perne într-un imprimeu complementar și perne în culoare solidă.

Număr impar de perne pentru modern, număr par pentru tradițional

Stilul modern se caracterizează prin surpriză, atipic, neprevăzut, de aceea numărul impar de perne i se potrivește cel mai bine. Dacă dorești în schimb o aranjare tradițională, optează pentru un număr par de perne, așezate simetric pe canapea.

Ține cont de mărimea canapelei când alegi numărul de perne, pentru a nu aglomera spațiul excesiv. Îți recomand ca, pentru o canapea obișnuită, de circa doi metri lungime, să nu ai mai mult de cinci perne. Într-o combinație de cinci perne, alege una ca element central și câte două de tipuri diferite, așa cum vezi mai jos, unde  perna din blana Taks este in mijloc, iar Blomme si Kattefot o acompaniază.

Și încă un truc legat de aranjarea pernelor: lasă liber spațiul din mijlocul canapelei și plasează pernele doar pe margini. Scopul unei canapele este sa iți asigure un loc confortabil de stat, ceea ce nu se mai întâmplă dacă umpli canapeaua cu perne.  

Acum, ca ai aflat toate aceste lucruri despre selectarea pernelor potrivite, îți rămâne doar să faci propriile alegeri și să te bucuri apoi de relaxare, în mijlocul familiei, pe canapeaua ta proaspăt decorată. Succes în amenajare și ține minte că, indiferent de recomandările în materie de design, cele mai reușite combinații sunt cele care ție își aduc o stare de bine!