În aproape toate casele, televizorul este un obiect indispensabil în sufragerie. Chiar dacă îl folosești doar pentru a lăsa un talk show să meargă în timp ce faci altceva în casă, pentru a vedea știrile de dimineață, pentru maratoane cu serialele preferate, desenele animate ale copilului sau pentru a te juca pe consolă, televizorul este centrul distracției de acasă pentru toată familia. Mai ales când vremea urâtă te face să nu-ți dorești să ieși din casă nici măcar pentru un drum după o pâine, televizorul devine cel mai bun partener de distracție.
Deși este prezent în aproape orice cameră de zi, televizorul nu este un obiect pe care să îl poți integra cu ușurință în design-ul camerei. Asta pentru că, spre deosebire de celelalte elemente care au un aspect mai cald și mai natural – mobilier, decorațiuni sau textile, televizorul este o piesă electronică de dimensiuni mari care pur și simplu poate să nu se potrivească cu restul camerei. Dă senzația de rece și artificial, o senzație care poate fi greu de estompat dacă ai o casă în stil clasic, elegant, boem sau romantic.
Comoda TV VEDDE așezată în cel mai întunecat loc din sufragerie, la o înălțime potrivită pentru privitor.
CENTRUL ATENȚIEI SAU CAMUFLAT?
Atunci când alegi unde să amplasezi televizorul, primul pas este să te hotărăști asupra celor două variante: vrei ca televizorul să fie în centrul atenției, să atragă toate privirile, sau vrei să îl "ascunzi", să îl camuflezi astfel încât să nu iasă în evidență?
În funcție de ce preferi, există mai multe opțiuni pentru a integra televizorul în designul general al living-ului tău.
Amenajarea VEDDE (comodă TV, dulap, raft și vitrină) camuflează televizorul și te ajută să îl integrezi mai bine în aspectul general al camerei.
UNDE AMPLASEZI TELEVIZORUL
Alegerea locului unde va sta televizorul influențează toate celelalte alegeri din sufragerie. Mai exact, este de preferat să alegi mai întâi unde va fi locul televizorului, și apoi să alegi locul unde vor sta celelalte obiecte de mobilier.
Sfat 1: Amplasează televizorul în cel mai întunecat loc din sufragerie. Gândește-te că într-o sală de cinema e întuneric complet tocmai pentru ca ecranul să se vadă cât mai bine. Atunci când nu există altă lumină în jur, culorile și claritatea sunt mult mai bune pe ecranul televizorului.
Dacă, din motive de spațiu, ești nevoit să amplasezi televizorul pe peretele opus ferestrei (care este cel mai puțin indicat loc), atunci instalează draperii opace sau jaluzele și folosește-le atunci când vrei să te uiți la televizor ziua.
Sfat 2: Cea mai bună înălțime pentru amplasarea televizorului este la nivelul ochilor. Așadar, în funcție de unde vei sta atunci când te vei uita la TV, de înălțimea canapelei sau a fotoliului, încearcă să poziționezi televizorul astfel încât ecranul să fie la aceeași înălțime cu ochii privitorului.
COMODA TV – CEA MAI SIMPLĂ VARIANTĂ
Soluția clasică pentru amplasarea televizorului este pe o comodă TV, care are de obicei înălțimea și dimensiunile potrivite pentru amplasarea televizorului. Poți așeza televizorul direct pe comoda TV sau, dacă vrei să fie mai sus, îl poți agăța pe perete. Orice variantă ai alege, o comodă TV îți aduce în plus și spațiu de depozitare pentru accesoriile televizorului (telecomandă, rooter etc) sau pentru DVD-urile și Blu-ray-urile cu filme. De asemenea, comoda TV te ajută să ascunzi cablurile care intră în televizor și păstrează spațiul de lângă televizor ordonat.
Sfat: Dacă vrei să estompezi puțin aspectul prea tehnic al colțului în care este așezat televizorul, pune pe comoda TV și câteva decorațiuni care să creeze o ambianță mai caldă: o vază sau alte obiecte decorative.
DISTANȚA RECOMANDATĂ ÎN FUNCȚIE DE DIAGONALA TELEVIZORULUI
Atunci când alegi diagonala televizorului, poți crede că și aici se aplică regula "cu cât mai mare, cu atât mai bine". Există însă o distanță recomandată pentru privitor față de ecran, în funcție de diagonala televizorului. Degeaba vei lua o plasmă uriașă, dacă vei sta prea aproape de ea ochii tăi vor obosi repede și nici nu vei vedea bine. De aceea e recomandat să alegi dimensiunea televizorului în funcție de dimensiunea sufrageriei și să amplasezi mobilierul pe care vei sta – canapeaua, fotoliului etc. la distanța potrivită.
Iată mai jos și un tabel după care te poți ghida atunci când amplasezi televizorul, canapeaua și fotoliile din sufragerie:
COLȚUL DE FILME DIN SUFRAGERIE
Dacă te numeri printre norocoșii care au un living generos, poți amenaja un colț pentru emtertainment – un mini cinematograf la tine acasă. Așează în fața televizorului o canapea confortabilă, un pat de zi precum VARBJERG, fotolii puf sau perne mari și fă-ți un colț confortabil în care poți să stai cu orele să te uiți la toate episoadele din serialul tău preferat. Separă acest colț de restul sufrageriei cu un separator de cameră sau cu ajujtorul canapelei. Astfel nu va mai fi nevoie să își gândești întregul design an sufrageriei în funcție de televizor și vei avea loc pentru alte colțuri – pentru un birou, un colț de joacă, de citit sau o zonă de dining.
TELEVIZORUL CA DECORAȚIUNE ÎN LIVING
Dacă nu vrei ca televizorul să iasă în evidență, îl poți integra în decorul de pe perete. De exemplu, dacă amplasezi televizorul pe perete, iar în jurul lui agăți tablouri sau fotografii, televizorul va părea și el un exponat pe perete și nu va mai atrage atenția atât de mult.