Ai observat că mobilierul din lemn masiv din grădina ta și-a schimbat culoarea și a devenit mai verzui sau negru? Înseamnă că a fost afectat de mușchi, mizerie sau mucegai. Dar nu te panica! În cele mai multe cazuri, cu ajuorul apei, a unei soluții de curățare a lemnului (dacă este necesar), unei perii sau unui burete dur și, bineînțeles, unei cantități respectabile de muncă, mobila ta de grădină va arăta din nou ca nouă și va fi gata de folosință!
Iată câteva sfaturi despre cum să cureți corect mobila de grădină.
Curățarea mobilei de grădină
Dacă atacul agenților externi – precum mucegaiul - asupra mobilei nu este atât de grav, frecarea lemnului cu un burete înmuiat în apă va fi de ajuns. Pentru a îndepărta mușchii sau alte formațiuni dezvoltate pe mobilă, poți folosi și un aparat de curățare cu presiune ridicată. În cel din urmă caz, trebuie să fii atent ca presiunea exercitată asupra mobilei în timpul procesului de curățare să nu fie prea mare și să nu strice suprafața lemnului. Ține cont și de faptul că anumite tipuri de lemn, precum cel de tec, sunt mai sensibile decât altele și pot fi zgâriate mai ușor.
Dacă lemnul a fost afectat grav de mucegai / ciuperci, atunci trebuie să folosești o soluție de curățare specială pentru suprafețele din lemn, care va îndepărta formațiunile dezvoltate pe suprafața mobilei. În acest caz, este recomandat să porți mănuși de cauciuc în timpul curățării, pentru că multe soluții de acest fel sunt dure și pot distruge pielea dacă vin în contact cu ea.
Iată pașii care trebuie urmați:
1 – Clătește bine mobila cu apă.
2 – Aplică soluția de curățare pe suprafața mobilei. Începe de sus în jos.
3 – Freacă mobila cu o perie sau un burete dur. Asigură-te că mișcările de frecare urmează direcția naturală a lemnului. Lucrează cu atenție, pentru a acoperi toate colțurile lemnului. Unele soluții de curățare trebuie lăsate mai mult pe lemn pentru a-și face efectul, în timp ce altele trebuie îndepărtate imediat. Citiți cu atenție indicațiile de pe ambalajul soluției de curățare.
4 – Îndepărtează soluția de curățare cu multă apă.
5 – Dacă stratul de mucegai / mizerie nu a dispărut complet, repetă procesul.
De ce trebuie să îndepărtezi mucegaiul
Un strat de mizerie sau mucegai pe mobila de grădină nu e o priveliște plăcută. Dar, pe lângă aspect, depozitele de mucegai pot avea efecte negative pe termen lung asupra lemnului. În timp pot cauza putrezirea lemnului, dacă ajung să afecteze materialul în întregime. Un strat gros de mucegai va aduna și reține umezeala, care în final va distruge lemnul. În plus, mucegaiul sau ciupercile pot lăsa pete pe haine, dacă te așezi pe un scaun afectat de astfel de depozite.
Folosește întotdeauna o soluție de curățare concepută special pentru a combate acești agenți externi și aprobată de Ministerul Mediului. Astfel vei proteja mediul înconjurător.
Cum să eviți formarea mucegaiului
Suprafețele care stau în umbră sau umezeală sunt cele mai predispuse să dezvolte mucegai. Evită să acoperi mobila de grădină, dacă este depozitată în zone umede sau umbroase. Foarte mulți producători de vopsele pentru lemn sau substanțe de protecție a lemnului oferă soluții dezinfectante, care pot fi aplicate pe lemn pentru a combate apariția ciupercilor.
Citește sfaturile noastre de îngrijire a mobilei de grădină, pentru a o păstra ca nouă ani la rând.