Colectează selectiv și protejează mediul 

La nivel global, grija față de mediu este din ce în ce mai importantă. Pentru a avea un viitor sănătos, trebuie să acționăm astăzi.

Printr-un comportament responsabil avem grijă de resursele planetei noastre și ne asigurăm că avem un trai sustenabil. 

În toate magazinele JYSK găsești recipiente de colectare separată a bateriilor, acumulatorilor, becurilor, neoanelor și electronicelor mici. 

Găsește cel mai apropiat magazin JYSK aici.

Află mai multe despre colectarea selectivă din broșura de mai jos:

REducem, REfolosim și REciclăm

Cum putem reduce impactul pe care îl avem asupra mediului? Răspunsul vine din cele trei acțiuni care formează acel semn grafic cu care deja te-ai obișnuit, format din cele trei săgeți verzi circulare: REducem, REfolosim și REciclăm.   

Primul pas pentru a putea recicla este să colectăm selectiv. O mare parte dintre deșeurile pe care le producem pot fi refolosite, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, deșeurile trebuie colectate separat, în funcție de materialul din care sunt realizate.

Colectarea selectivă a deșeurilor a devenit obligatorie prin lege începând cu 1 iulie 2019. Containerele sau pubelele de gunoi obișnuite, în care de aruncau în același loc toate deșeurile, trebuie înlocuite acum de containere pentru fiecare tip de deșeu în parte: hârtie și plastic, metal, sticlă și deșeuri menajere sau organice.

Ce materiale putem recicla?

În general, sunt ușor de reciclat deșeuri care sunt realizate din același tip de material. Iată ce tipuri de materiale pot fi reciclate:

  • Hârtie și carton
  • Sticlă
  • Metale
  • Plastic
  • Deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) și deșeuri de baterii și acumulatori (DBA).

Aproape 80% din deșeurile care ajung în mediu ar putea fi reciclate, condiția primordială fiind colectarea separată a deșeurilor. În loc să ajungă în natură, unde poluează apele, solul și aerul, aceste deșeuri pot fi reciclate și repuse în circuitul economic.

Reciclarea corectă

Containerele pentru colectarea selectivă sunt marcate pe culori, în funcție de tipul de deșeuri pentru care sunt destinate, astfel:

Verde: Sticlă

Albastru: Hârtie și carton

Galben: Metal și plastic

Negru: Deșeuri reziduale – cele care nu se pot recicla

Maro sau o altă culoare: Deșeuri biodegradabile – care pot fi transformate în compost 

Pași importanți pentru colectarea selectivă: 

  • Spală recipienetele (de plastic, sticlă, aluminiu etc.) astfel încât să nu aibă impurități atunci când le arunci.
  • Pune fiecare tip de ambalaj, în funcție de materialul din care este realizat, în coșul de culoarea potrivită.
  • Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece, iar ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. Înainte de a arunca recipientul din plastic, scoate dopul și presează recipientul, pentru a scoate aerul din ea. Astfel, se economisește spațiu.
  • Împăturește ambalajele din hârtie și carton pentru a economisi spațiu.
  • Nu poți colecta selectiv ambalaje care sunt realizate din tipuri diferite de materiale (ex. ambalaje din carton și plastic, plastic și metal etc.). Dacă este posibil, separă tipurile de materiale și apoi colectează fiecare tip în recipientul potrivit. Dacă nu pot fi separate, colectează ambalajele în recipientul pentru deșeuri reziduale/menajere.
  • Deșeurile biodegradabile pot fi compostate, compostul fiind sistemul de reciclare al naturii. Dacă locuiești la casă, din deșeuri biodegradabile poți obține în propria gospodărie compost, un îngrășământ excelent pentru plante și pentru pământul din grădina ta. 
Colectarea deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA)

Bateriile și acumulatorii nu se aruncă împreună cu alte deșeuri. Deșeurile de baterii și acumulatori (DBA) conțin metale grele și substanțe toxice iar aruncarea acestora în deșeurile menajere duce la contaminarea solului și a apei. Unele baterii precum Li-Ion reprezintă un pericol pentru siguranța oamenilor. 

De ce să colectezi separat DBA?

Reciclând bateriile recuperăm metale care pot fi reutilizate în beneficiul nostru. Din 100 de kilograme de baterii reciclate putem recupera 65 kg de materii prime care pot fi reutilizate. Astfel, nu se mai folosesc resursele naturale la fiecare producție de baterii.

Bateriile și acumulatorii trebuie colectați separat, apoi predate în puncte de colectare speciale. 

În România există obligația colectării separate a deșeurilor de baterii și acumulatori și fiecare dintre noi avem obligații în acest sens.

 Unde poți preda DBA?

 Partenerii noștri, ECOTIC, se ocupă de preluarea DBA – deșeuri de baterii și acumulatori - în punctele de colectare aflate în magazinele JYSK. Dacă dorești să predai bateriile sau acumulatorii consumați, poți veni într-un magazin JYSK pentru a le lăsa în recipientul special pentru colectarea bateriilor.

NU uita!

Simbolul pubela tăiată indică colectarea separată a respectivului obiect. Acesta nu trebuie aruncat împreună cu deșeurile menajare și trebuie depus în recipientul dedicat deșeurilor de baterii din magazinele JYSK sau dintr-un alt punct de colectare a deșeurilor de baterii și acumulatori.

Colectare deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE)  

DEEE reprezintă toate echipamentele electrice și electronice pe care nu le mai folosești și care funcționau cu ajutorul bateriilor sau pe bază de curent. Aparatele electro-casnice, electronice mici sau mari, laptopuri, becuri sau instalații de iluminat sunt incluse în această categorie. Practic, ele sunt peste tot în jurul vostru și contribuie semnificativ la calitatea vieții voastre.

Ca și în cazul bateriilor și acumulatorilor, deșeurile de echipamente electrice și electronice conțin substanțe periculoase pentru mediu și sănătate, inclusiv gaze cu efect de seră sau metale grele dăunătoare sănătății.

Prin recuperarea materiilor prime secundare din care sunt realizate, DEEE au un grad ridicat de reciclare-reutilizare (între 85-90%).

De ce să colectezi separat DEE?

Colectarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) au o miză foarte importantă dintr-o dublă perspectivă:

  • Protecția mediului: DEEE conțin substanțe extrem de toxice pentru mediu, iar în cele mai multe cazuri, încă ajung direct în natură, unde substanțele volatile, lichidele și pulberile sunt dispersate în mediu, afectând astfel pământul, solul, apa și implicit sănătatea oamenilor.
  • Susținerea economiei prin recuperarea materiilor prime secundare: DEEE-urile au una dintre cele mai    ridicate rate de reciclare, 80-90% din componentele lor putând fi reciclate și reutilizate în economie (fier, aluminiu, cupru, plastic și sticlă) pentru producția unor noi echipamente.

Din reciclarea a 1 milion de telefoane mobile recuperăm 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg de paladiu și 9 tone de cupru.

Din reciclarea a 10.000 televizoare, recuperăm 130 tone sticlă, 30 tone de plastic, 25 tone de fier și 10 tone de cupru. 

În România există obligația colectării separate a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și fiecare dintre noi avem obligația de a fi prietenoși cu mediul.

   Unde poți preda?

 

   Sunt 2 variante, în funcție de dimensiunea echipamentelor:

  •     Echipamentele de mici dimensiuni le poți preda la cel mai apropiat punct de colectare accesând harta de aici. 
  •      Pentru cantități mari (echipamente voluminoase) poți face o comandă de preluare de la domiciliu la numărul de telefon 021 9641

Nu uita!

Simbolul pubela tăiată indică colectarea separată a respectivului obiect. Acesta nu trebuie aruncat împreună cu deșeurile menajare și trebuie predat către punctele de colectare specializate. 

Ecotic este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multă eficiență, unitate și omogenitate în îndeplinirea responsabilităților de mediu ale acestora. Vă invităm să vizitați site-ul ECOTIC www.ecotic.ro pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniul colectării și reciclării DEEE și DBA și pentru a afla unde se află cele mai apropiate puncte de colectare.