Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
sfaturi pentru amenajarea dormitorului matrimonial

7 sfaturi pentru amenajarea dormitorului matrimonial

Dormitorul principal sau dormitorul matrimonial, cum mai este denumit, este locul în care ar trebui să te simți cel mai confortabil și cel mai relaxat. Aici îți încarci energiile după o zi obositoare, te odihnești, citești sau stai pur și simplu la laptop sau pe tabletă. În general, dormitorul matrimonial – așa cum este el prezentat în reviste de specialitate – ar trebui să arate grandios, măreț, nu ca un simplu loc de dormit, ci ca un spațiu luxos, plin de confort, care să te îmbie la relaxare.

Poate fi dificil să obții acest aspect într-un apartament mic, unde camera destinată dormitorului are 10-12 mp. Dar, dacă îl amenajezi inteligent, poți avea un dormitor matrimonial impresionant chiar și într-o cameră mică.

Am adunat câteva idei care să te ajute să îți amenajezi dormitorul principal și să îl faci să arate elegant, luxos, modern și confortabil. 

PATUL ESTE PUNCTUL CENTRAL AL CAMEREI

Dintre toate obiectele de mobilier din cameră, patul este cel de care, evident, nu te poți lipsi. Iar în cazul dormitorului matrimonial patul ar trebui să fie în centrul atenției. Pentru ca el să fie vedeta dormitorului, iată câteva reguli:

-      Plasează patul în mijlocul dormitorului, nu într-un colț care nu e la vedere.

-      Pune de o parte și de alta a patului noptiere cu câte o lampă pe ele, astfel încât ambii parteneri care dorm în pat să aibă acces la un spațiu de depozitare și la lumină, dacă au nevoie.

-      Încearcă să amenajezi dormitorul simetric, cu patul în centru și elemente identice de o parte și de alta a lui. Simetria creează o imagine elegantă și sofisticată.
 

Dormitor matrimonial amenajare

FOLOSEȘTE MAI MULTE STRATURI DE DECORAȚIUNI TEXTILE PE PAT

Pentru a avea un aspect mai grandios și mai luxos, folosește mai multe straturi de materiale textile pe pat, pe care să le așezi peste lenjeria de pat. Adaugă o cuvertură de pat și una sau două pături, care vor aduce mai multă eleganță și vor crea un spațiu mai intim.

Aceeași regulă o poți aplica și în cazul pernelor. Pe lângă cele două perne principale pe care dormi tu și partenerul tău, poți pune pe pat perne decorative pe mai multe straturi, pentru a spori gradul de confort. Numărul potrivit de perne decorative de pe pat variază în funcție de dimensiunea patului, dar în general sunt recomandate între 2 și 6 perne deco, astfel încât patul să arate fastuos, dar nu exagerat. 


Cuvertura de pat

 

DRAPERII LUNGI

În trecut, în vilele aristocratice sau ale nobilimii, camerele aveau tavanul înalt, ferestrele erau înalte, iar draperiile ajungeau până în podea. Pe lângă faptul că o draperie lungă, care ajunge din tavan până în podea, dă impresia că ai o cameră mult mai înaltă, deci și mai spațioasă, acestea au avantajul de a spori senzația de eleganță. Așadar, chiar dacă nu locuiești într-o vilă interbelică veche, concepută după planurile ingenioase ale unui arhitect celebru, ci într-un simplu apartament de bloc, chiar dacă ai doar o fereastră obișnuită, folosește perdele și draperii lungi, care să ajungă până la podea, pentru a obține un aspect mai elegant.

Draperiile opace au un avantaj în plus: ele pot bloca lumina din dormitor, iar astfel poți avea un somn mai odihnitor, pentru că atunci când este complet întuneric corpul nostru se va odihni mai bine.

Draperii lungi dormitor


O TĂBLIE DE PAT SPOREȘTE CONFORTUL

Indiferent ce pat alegi, o tăblie de pat cât mai mare va da impresia de grandoare în dormitorul tău și va atrage cu adevărat atenția asupra patului. În plus, conform regulilor Feng Shui, este recomandat să dormi cu o tăblie de pat cât mai mare, pentru că astfel te vei simți protejat în timpul nopții și vei dormi mai bine.

Poți citi mai multe despre avantajele folosirii unei tăblii de pat aici.

 
Pat cu tablie

ELIMINĂ OBIECTELE ELECTRONICE DIN DORMITORUL MATRIMONIAL

Chiar dacă am ajuns să nu mai putem trăi fără obiecte electronice – laptop, televizor sau tabletă, încearcă să renunți la ele în dormitor. Cel mai probabil vei lua telefonul împreună cu tine atunci când mergi la culcare, dar renunță la celelalte ecrane care îți alungă somnul și dau senzația de artificial și rece în dormitor.

Înlocuiește ecranele din dormitor cu obiecte mai calde și mai plăcute: cărți, reviste, tablouri sau un perete cu fotografii.  

Perete cu fotografii
 

AMENAJEAZĂ-ȚI ȘI UN SPAȚIU DE RELAXARE

Dacă ai îndeajuns de mult loc, amenajează-ți și un spațiu de relaxare în care să ai un fotoliu confortabil, un pat de zi sau o bancă, aproape de zona geamului, unde poți profita de lumina naturală.

Un astfel de spațiu va arăta elegant și, în plus, va avea un rol practic: aici te poți așeza când te îmbraci dimineață sau seara, când vrei să citești într-un loc relaxat și retras.

 
Fotoliu Dormitor

Fotoliul EJERSLEV cu taburet

ALEGE O PALETĂ DE CULORI RELAXANTĂ

Alegerea culorilor în dormitor este mai importantă decât crezi, pentru că de ea depinde starea pe care o vei avea în dormitor. Diversele culori transmit diverse stări, iar în dormitor culorile trebuie să te relaxeze, să te calmeze și să te îmbie la odihnă. Chiar dacă ești un mare fan al culorilor puternice și pline de energie – roșu, roz, galben sau potrocaliu – e recomandat să le folosești în doze mici în spațiul în care dormi, pentru că în loc să te calmeze și să te ajute să dormi, te vor agita.

Sunt preferate culorile calme, liniștite, reci sau pastelate – albastru, crem, verde, gri. Folosește-le pe suprafețele mai mari și, dacă vrei totuși și tonuri puternice, alege-le pentru decorațiuni mici cum sunt pernele deco sau decorează-ți un perete cu un tablou în culori mai puternice. 



Culori dormitor

 

Poți citi aici mai multe despre culorile recomandate în dormitor