Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
culori potrivite in dormitor

Ce culori să folosești în dormitor pentru a avea un somn odihnitor

Dată:

Categorie: Dormitor, Toate articolele

Schema de culori care predomină în dormitor îți poate afecta capacitatea de a te odihni și de a dormi mai bine. De aceea, ar trebui să alegi cu atenție paleta de culori care îți va decora dormitorul și să iei în considerare și efectul psihologic al culorilor, nu doar preferințele personale pentru unele dintre ele.

De exemplu, poate îți place foarte mult roșul – o culoare care atrage atenția, vie, potrivită persoanelor pline de viață. Ai putea să îți cumperi o rochie roșie care te va pune în evidență sau o pernă decorativă, dar nu ar fi o idee bună să folosești roșul pe post de culoare dominantă în dormitor.  Ce culori sunt potrivite pentru camera în care dormi? Ghidul de mai jos te va ajuta să le alegi pe cele potrivite.

Schema culori închise:

Culori potrivite dormitor - albastru si gri

Albastrul in combinatie cu gri creează o atmosferă liniștită, care crește nivelul melatoninei, hormonul somnului. Tonurile întunecate sunt potrivite pentru o cameră cu multă lumină naturală. 

Începe prin a stabili ce ai nevoie

Nevoile tale și obiceiurile de somn, precum și camera în sine și felul în care folosești dormitorul sunt factori importanți atunci când alegi culoarea dominantă. Unele culori sunt mai potrivite decât altele, dar există și oameni care sunt mai puternic influențați de culori decât alții . Dacă te numeri printre cei pe care culorile îi influențează, alege ținând cont de efectul psihologic al culorilor. Dacă nu au un efect atât de mare asupra ta, alege în funcție de preferințe, mărimea camerei, orientarea ei și cantitatea de lumină naturală.

Culori potrivite dormitor - pastel

Tonuri pastel în combinație cu gri și crem relaxează. Sunt potrivite de asemenea și dacă obișnuiești să lucrezi în dormitor. 

Culorile setează atmosfera camerei

Culorile sunt asociate adesea cu un anumit sentiment, motiv pentru care o cameră în care predomină o anumită culoare va avea o atmosferă specifică. Dacă vrei o cameră luminoasă și aerisită, alege nuanțe pale, deschise și pasteluri. Dacă vrei ceva vesel, alege tonuri de galben. Iar dacă preferi o atmosferă care să te calmeze, alege tonuri de albastru sau verde.

Culori dormitor - verde calmant

Tonurile de verde sunt odihnitoare și îmbie la somn. Alternează nuanțe închise de verde cu niște culori deschise, pentru a obține un efect care stimulează simțurile.  

Vrei să obții o atmosferă caldă și intimă? În acest caz, cele mai potrivite sunt nuanțele de maroniu, cu mici accente de roșu sau grena.

 Culori întunecate sau deschise?

Atunci când folosești mai mult de o culoare, simțurile tale vor fi stimulate mai mult, ceea ce este benefic pentru minte. Amestecul unor culori puternice cu unele pale creează un joc interesant, care stimulează somnul. Prin alegerea unor piese de mobilier și accesorii în culori complementare poți mixa cu ușurință culorile. De asemenea, poți picta un singur perete cu o anumită culoare, pentru a evita să fii copleșit de acea culoare.   

Culori dormitor - combinatii contrastante

Creează un joc de culori prin alternarea culorilor puternice, aflate pe obiecte mici precum perne decorative, cu zone mari acoperite de culori șterse.

Mobilierul din dormitor joacă un rol important atunci când alegi schema de culori. De exemplu, dulapul este o piesă de mobilier de dimensiuni mari, de aceea culoarea lui va influența puternic paleta de culori. Și în acest caz, dacă alegi obiecte în culori contrastante, vei obține o experiență vizuală care șțimulează simțurile. De exemplu, un covor de culoare deschisă, asortat cu o draperie deschisă la culoare și un șifonier în nuanțe deschise vor contrasta plăcut cu un perete vopsit într-o nunață mai închisă.

Culori dormitor JYSK  - combinatii contrastante

În acest dormitor, schema de culori este obținută din culoarea dominantă a dulapului și patului, amestecată cu roșul lenjeriei de pat. Nu exagera cu piesele roșii, pentru că este o culoare care te agită. 

Ia în considerare caracteristicile camerei atunci când alegi culorile

Mărimea camerei și cantitatea de lumină naturală care pătrunde în încăpere sunt două elemente pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi schema de culori potrivită. Dacă ai un dormitor cu ferestre mari, care permit să intre o cantitate mare de lumină naturală, nu trebuie să îți fie teamă de culorile întunecate. În schimb, dacă dormitorul tău este mic și întunecos, o paletă de culori închise îl va face să pară și mai mic și înghesuit, de aceea e bine să alegi culori luminoase, deschise.

Culori dormitor pereti JYSK

O schemă de culori bazată pe nuanțe mai închise este potrivită pentru camerele spațioase, cu multă lumină naturală. 

Alegerea culorilor în conformitate cu funcționalitățile dormitorului

Folosești dormitorul și ca birou, cameră pentru relaxare, garderobă sau altceva? Dacă răspunsul este da, ia în considerare funcționalitățile pe care le are camera atunci când alegi culorile. Dacă petreci multe ore în fața calculatorului în dormitor, efectul pe care culorile îl au asupra dispoziției tale se va amplifica.

Culori dormitor - albastru si maro

Dacă dormitorul tău este destinat doar somnului, culorile închise te vor ajuta să te odihnești mai bine. 

Culorile închise sunt o alegere potrivită atunci când folosești dormitorul doar pentru somn, pentru că ele amplifică producția de melatonină, hormonul care te ajută să adormi și să te odihnești. Totuși, dacă spațiul tău de lucru se află în camera în care dormi, evită culorile închise. Acestea îți vor lua toată energia.  Alege în schimb culori deschise, plăcute ochiului.

Dormitor culori deschise

Culorile deschise sunt potrivite pentru dormitoarele care sunt folosite și ca spațiu de lucru. 

Cele mai potrivite culori în dormitor

Culorile care dau naștere unei atmosfere potrivite pentru somn sunt cele care calmează mintea. Albastru și verde sunt ideale în dormitor, pentru că sunt liniștitoare și ușor de privit. Mov  este de asemenea o culoare potrivită și, asemenea albastrului și verdelui, are un efect relaxant. Poate că nu ești pregătit să îți vopsești pereții în mov,  dar poți încorpora această culoare în cameră prin intermediul covoarelor, fotografiilor, lenjeriei de pat sau draperiilor.

Culori dormitor mov

O culoare curajoasă pentru dormitor, movul are un efect relaxant.

 

Evită prea multe zone în alb, gri și culori vibrante

În majoritatea caselor, pereții sunt albi, inclusiv în dormitor. Totuși, albul nu este foarte potrivit în camera în care dormi, pentru că dă o stare de neliniște în subconștient, care poate duce la migrene. Dacă nu vrei să revopsești pereții albi din dormitor, poți încerca să îi înveselești cu câteva rafturi sau rame foto cu poze.

Tonurile de gri sunt liniștitoare și practice, dar nu sunt neaparat potrivite pentru somn. Gri este culoarea asociată melancoliei. Evită prea multe piese gri în dormitor, pentru că dau naștere unui sentiment de anxietate, melancolie și tristețe.

Culori dormitor - accente mov

Culorile puternice trebuie folosite cu măsură, pe porțiuni mici din dormitor. 

Nici roșul puternic nu este potrivit pentru somn. Roșu, portocaliu, roz și galben vibrant sunt culori care încurajează activitatea și dau corpului energie. De aceea, te pot supra-stimula, ceea ce va duce la nopți agitate și prea puțină odihnă. Chiar dacă îți palc și vrei să ai astfel  de culori în dormitor, folosește-le pe zone mici, cum ar fi obiecte decorative mici, vaze, tăvi, rame foto sau perne decorative. 

VREI SĂ FII LA CURENT CU ARTICOLELE DE PE BLOG?
TE ANUNȚĂM CÂND APAR PRIN NEWSLETTER!

Abonare