Ghid pentru plăpumi – ce grad de izolare ți se potrivește?

Ghid pentru plăpumi – ce grad de izolare ți se potrivește?

Calitatea umpluturii a unei plăpumi este măsurată și de gradul de izolare sau, mai exact, puterea umpluturii de a păstra căldura. Cu cât este mai de calitate umplutura, cu atât are o putere mai mare de izolare.

Gradul de izolare a unei plăpumi diferă în funcție de tipul umpluturii. Cel mai mare grad de izolare îl au plăpumile cu umplutură naturală, din puf de rață leșească sau de gâscă. Din tipurile de umplutură naturală, cel mai mic grad de izolare îl au plăpumile umplute cu puf de rață. 

Ce grad de izolare să alegi pentru plapuma ta?


Atunci când alegi o nouă plapumă, este important să știi cât de călduroasă va fi. Unii oameni preferă să doarmă cu o plapumă foarte călduroasă, alții vor ceva mai răcoros, chiar dacă e mijlocul iernii. De aceea trebuie să fii atent la gradul de izolare al plăpumii - pentru a evita să ajungi acasă cu o plapumă prea călduroasă sau prea răcoroasă. 

Există 2 scări de calculare a gradului de izolare. În România și în multe alte țări europene, plăpumile sunt împărțite în trei grade: Răcoroasă, Călduroasă, Foarte călduroasă. Poți afla mai multe despre cele trei tipuri de plăpumi în Ghidul nostru pentru plăpumi

Gradul de izolare al plăpumilor este calculat de la 100 la 1100, 1100 fiind plăpumile cele mai călduroase, cu cel mai înalt grad de izolare. 

Mulți oameni cred eronat că o plapumă groasă și grea va fi automat și foarte călduroasă, dar acest lucru nu e adevărat întotdeauna. Căldura oferită de o plapumă depinde de umplutura din care este făcută. Puful de rață este mai greu, dar are o capacitate mai mică de a păstra căldura decât puful de rață leșească sau cel de gâscă. Acest lucru înseamnă că, pentru a avea același grad de izolare, o plapumă din puf de rață va avea mai mult puf decât una din puf de rață leșească sau din puf de gâscă. Prin urmare, va fi mult mai groasă și mai grea. 

Poți alege între trei tipuri de plăpumi:

Plapuma de vară: Vara e cald sau foarte cald, de aceea probabil nici nu folosești o plapumă. Există însă nopți mai răcoroase, așa cum există și oameni care nu pot dormi dacă nu se acoperă cu ceva. În aceste situații este recomandată o plapumă răcoroasă.

Plapumă de iarnă: Când afară e frig, vei dormi foarte bine sub o plapumă călduroasă. Alege pentru iarnă o plapumă călduroasă sau foarte călduroasă (cu un grad de izolare de minim 725). 

Plăpumi pentru orice anotimp: Dacă vrei să folosești aceeași plapumă pe tot parcursul anului, alege o plapumă potrivită pentru orice anotimp. Poți face această alegere mai ales dacă temperatura din dormitorul tău este constantă pe tot parcursul anului. 

Citește aici mai multe despre îngrijirea plăpumii în ghidul nostru.  

Transpiri sau ți-e frig în timpul nopții?


Dacă transpiri foarte mult în timpul nopții sau ți se face frig? Dacă alegi plapuma cu gradul potrivit de izolare, vei scăpa de disconfort. 

Dacă ți-e prea cald, ai o plapumă cu un grad de izolare prea mare. La polul opus, dacă în timpul nopții te terzești înfrigurat, plapuma ta nu păstrează destul de bine căldura și ai nevoie de o plapumă cu o capacitate mai mare de izolare. 

De asemenea, dacă dormi cu partenerul sub aceeași plapumă, e bine să alegi o plapumă cu un grad de izolare mai mic, pentru că te vei încălzi de la căldura corpului partenerului tău. 

Atunci când alegi plapuma trebuie să iei în considerare și temperatura din dormitorul tău. Temperatura optimă în dormitor este de 18-22 de grade Celsius.

Descoperă mai mult

Cum să alegi plapuma potrivită? Ghidul complet

Cum să alegi plapuma potrivită? Ghidul complet

Ghid pentru plăpumi

Ghid pentru plăpumi

O plapumă grea îți poate îmbunătăți calitatea somnului

O plapumă grea îți poate îmbunătăți calitatea somnului

Umplutura din puf sau din pene: care este mai bună?

Umplutura din puf sau din pene: care este mai bună?