Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Culoarea anului 2018: Ultra Violet, culoarea imaginației și a inventivității

Culoarea anului 2018: Ultra Violet, culoarea imaginației și a inventivității

Dată:

Categorie: Inspirație

Reprezintă originalitatea, inventivitatea și gândirea vizionară. Este considerată un simbol al misterelor cosmosului, al descoperirilor și a ceea ce ne așteaptă în viitor. Așa descriu specialiștii de la Institutul pentru culori Pantone culoarea anului 2018, Ultra Violet.


Ultra violet culoarea anului 2018 Pantone

SEMNIFICAȚIILE CULORII

Ca în fiecare an, Institutul Pantone anunță o culoare care va influența puternic domeniile vizuale în următoarele 12 luni. Pentru 2018, această culoare este Ultra Violet, o nuanță care de-a lungul istoriei a descris personalitățile enigmatice, mistice și spirituale. Ne așteptăm prin urmare ca în 2018 să vedem această culoare peste tot – în modă, în designul interior, designul de produs, în cultura pop sau, de ce nu, în afișele pentru filme, jocuri și albume muzicale.

Ultra Violet este considerată culoarea persoanelor non-conformiste, care au curajul de a ieși din granițele impuse de societate, care își exprime individualitatea fără teama unor cristici, care au curajul să fie ei înșiși. 

PERSONALITĂȚI CARE AU POPULARIZAT CULOAREA

Violet era, de exemplu, culoarea preferată a lui Prince, artistul care în 1984 lansa albumul "Purple Rain", devenit unul dintre cele mai ascultate albume din toate timpurile, care a stat timp de 24 de săptămâni pe locul 1 în topul Billboard. De culoarea violet este atașată și Isabelle Collin Dufresne, are are numele de scenă chiar Ultra Violet. Isabelle a fost una dintre superstarurile lui Andy Warhol și una dintre prezențele constante din studioul artistului, The Factory. Înainte de Warhol însă, Isabelle a fost muza lui Salvador Dali. Acum, la 78 de ani, se îmbracă în rochii de un violet aprins sau poartă peruci de aceeași culoare.

REFLECTAREA NEVOILOR SOCIETĂȚII ACTUALE

Laurie Pressman, Vice-Președinte al Institutului pentru culori Pantone, spunea că, de câțiva ani, culoarea aleasă de către institutul unde lucrează nu reprezintă doar un trend în design, ci reflectă niște nevoi ale societății în acest moment. Cum violetul este asociat și cu meditația, cu găsirea liniștii într-o lume prea agitată și prea rapidă, acest trend din 2018 poate fi o invitație la calm, la pace interioară și la încercarea de a duce o viață mai puțin tumultoasă.

 Lenjerie de pat KAJA ultra violet

Lenjeria de pat KAJA cu fond gri și flori ultra-violet.

ULTRA-VIOLET ÎN DESIGNUL INTERIOR

Pentru că este o culoare puternică, ce atrage atenția imediat, e recomandat să o folosești fie în cantități mici – de exemplu, să aduci elemente de decor precum o pătură deco, un sfeșnic sau o cutie de depozitare – fie să folosești tonuri mai subtile de violet, nuanțe mai șterse, care să nu obosească privirea. Poți încerca să vopsești și unul dintre pereți în ultra-violet, dacă vrei o casă mai aproape de look-ul pop-art.  

Violetul este o culoare care poate fi atât rece, cât și caldă, în funcție de felul în care o asortezi. 

Cu ce culori o poți asorta:

-      Auriu: combinația dintre auriu și ultra violet este una specifică stilului dark deco. Folosește materiale din catifea violet, pe care le poți asorta cu decorațiuni aurii – sfeșnice, vaze, tăvi sau suporturi de lumânare.

-      Negru: Dacă vrei ceva mai non-conformist, într-un stil masculin și sofisticat, încearcă o combinație între negru și violet. Ambele sunt închise la culoare, deci vei avea o ambianță întunecată, care însă poate fi apreciată de cei care vor ceva sobru și de impact.

-      Alb: În tandem cu alb, violetul va transmite feminitate și romantism. Album este cea mai sigură alegere pentru a obține o atmosferă plăcută atunci când folosești violet, pentru că dă naștere unei balanțe plăcute între o culoare puternică și întunecată și un ton deschis și neutru.

-      Roz: O combinașie ultra-feminină, mai ales dacă folosești mai multe tonuri de violet asortate cu roz pal.

Dacă alegi să folosești culoarea anului 2018 la tine în locuință, ia în considerare și faptul că obiectele violet vor atrage atenția imediat, așadar folosește-le în locuri pe care vrei să le scoți în evidență.