Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
solstitiul de vara petreceri

Solstițiul de vară: idei pentru un garden party reușit în cea mai lungă zi din an

Dată:

Categorie: Grădină, Inspirație, Toate articolele

Solstițiul de vară este momentul ideal pentru a organiza un garden party. Invită-ți prietenii și petrece o zi memorabilă, finalizată târziu, după ora 21.00, în grădina ta! Set-up-ul perfect pentru un garden party de vară include un foc de tabără, pături călduroase și multe lămpi sau felinare care să îți lumineze grădina după cel mai târziu apus din an.  

Midsummer in Danemarca

Midsummer în Danemarca

Midsummer (solstițiul de vară) – o noapte magică

În țările scandinave, cea mai lungă zi din an este denumită midsummer și se celebrează din cele mai vechi timpuri printr-un festival cu accente magice. Festivalul care sărbătorește Midsummer îți are originile într-o tradiție păgână care marca solstițiul de vară din data de 21 iunie. În mod tradițional, sărbătoarea este închinată soarelui și luminii. În același timp, reamintește oamenilor că după această zi în care soarele este la apogeu, zilele încep să scadă și întunericul devine din ce în ce mai puternic. În multe țări, Festivalul Midsummer este și o celebrare a fertilității. În această dată, ziua durează peste 15 ore, iar crepusculul este și el la apogeu. Cu cât mergem mai spre nord, cu atât crepusculul (amurgul) durează mai mult, ceea ce face ca în țările nordice crepusculul să dureze toată noaptea. Momentul este cu adevărat magic, pentru că în jurul acestei date, în nord nu este deloc întuneric.

Solstițiul de vară marchează debutul verii astronomice, moment sărbătorit în România printr-o tradiție specifică – sărbătoare de Sânziene, care are loc pe 24 iunie. Această sărbătoare păgână coincide cu una ortodoxă, ziua în care s-a născut Ioan Botezătorul. Sânzienele sunt zâne ale pădurii, bune, tinere și frumoase. Deși sunt forțe ale binelui, Sânzienele se pot răzbuna dacă ziua lor nu este sărbătorită, de aceea tradiția populară spune ziua de 24 iunie este închinată lor. În noaptea Sânzienelor, tinerele fete își fac flori din coronițe și le pun sub pernă, pentru a visa cum va arăta viitorul soț.  

Petreceri în grădină cu atmosferă de vară

Solstițiul de vară are o atmosferă cu adevărat magică, pe care o poți reda oricând pe parcursul verii. Petrecerile de vară organizate în grădină sunt pline de bună-dispoziție, distracție și relaxare. Invită-ți prietenii și familia în grădină, fă un grătar, un foc de tabără, decorează grădina cu lămpi solare, luminițe și felinare și pune muzica preferată în surdină. Pregătește băuturi răcoritoare din fructele de vară preferate și servește-le oaspeților sub formă de cocktail-uri colorate.  

Amenajare pentru un picnic de vis în grădină: pături, perne și felinare în culorile verii.

Dacă vrei ceva și mai special, amenajează-ți grădina cu un pavilion de grădină care va oferi intimitate și te va proteja în serile sau zilele în care vremea nu e chiar atât de bună.

Mâncare pentru un garden party

Pe lângă fripturile la grătar, pregătește salate delicioase și sănătoase. Vara este anotimpul ideal pentru a experimenta diverse tipuri de salate. Poți se asemenea să prepari legume la grătar, vor fi un hit la petrecerea ta, pentru că sunt foarte sănătoase, dar au și un gust bun.

Alege tacâmuri, farfurii și pahare de unică folosință, plus o față de masă din plastic, concepută pentru petreceri, dacă nu vrei să îți petreci ore în șir curățând după ce pleacă invitații. 

Atunci când dai o petrecere cu mulți invitați, e de preferat să alegi farfurii și pahare de unică folosință. Astfel, vei petrece mai puțin timp făcândd curat la finalul petrecerii, după ce toți invitații pleacă acasă.

Foc de tabără de solstițiul de vară

În multe țări, solstițiul de vară este celebrat cu focuri de tabără aprinse la apus, în jurul cărora se organizează petreceri cu muzică și dans ce durează toată noaptea. Prietenii și familia merg la picnicuri și lumea de pe toată planeta ia parte la această sărbătoare universală și magică, organizată în cinstea soarelui, a luminii și fertilității.

Foc de tabără în grădină

Un recipient pentru foc precum recipientul ROSENFINK este o soluție practică și sigură dacă vrei să organizezi un foc de tabără la garden party.

În țările scandinave, în parcuri și pe plaje se organizează focuri de tabără uriașe, denumite Focul Sfântului Ioan (St. John’s Fire), care la origine alunga spiritele rele.

Atunci când stai în jurul focului de tabără, pe nisipul de pe plajă sau pe iarba dintr-o pădure, pentru a fi confortabil folosește perne de grădină moi și pături care să îți țină de cald în noaptea petrecerii de Midsummer.

Petrecerile de vară și copiii

Copiii iubesc joaca în aer liber, mai ales atunci când și adulții sunt afară cu ei și când au de ales între activități distractive. Nu trebuie să alegi ceva prea complicat pentru copii, de cele mai multe ori vor fi încântați doar de o minge, de o piscină sau de un set de pistoale cu apă, care îi vor ține ocupați toată petrecerea.

Jocuri pentru copii in gradina

Fie că ești gazdă sau invitat, este bine să te asiguri că cei mici au jucării care să îi țină ocupați și să îi bucure. Iar multe dintre jocurile care plac copiilor îi vor distra cu siguranță și pe adulți.

Tu ce sfaturi pentru o petrecere de vară ai? 

Foto: JYSK, Shutterstock