Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol

SUD, NORD, EST SAU VEST? CUM SĂ ALEGI MOBILIERUL ÎN FUNCȚIE DE ORIENTAREA TERASEI SAU BALCONULUI

Dată:

Categorie: Grădină, Toate articolele

Cuvinte cheie: amenajare terasa, mobilier de terasa, sfaturi mobilier terasa

Dacă ai un balcon cât de mic, o terasă generoasă sau o casă cu verandă, te poți considera norocos. Vara, când temperaturile plăcute ne fac să ne dorim să petrecem cât mai mult timp afară, aceste spații pot deveni principala ta destinație de relaxare. Ca și în cazul interiorului, mobilierul și decorațiunile pe care le alegi pentru exterior  îți pot transforma terasa într-un loc care i-ar face invidioși până și pe proprietarii celor mai sofisticate localuri. Sau, dacă nu sunt alese corect, pe măsura spațiului, a preferințelor sau stilului casei, o pot transforma într-un colț pe care îl vei evita toată vara, în loc să îl valorizezi la maxim. Iar atunci când vine vorba de alegerea obiectelor de pe terasă, este bine să iei în calcul încă un aspect: către ce punct cardinal este orientată terasa sau balconul tău. Asta deoarece cantitatea de lumină pe care o va primi zilnic spațiul  exterior va fi diferită în funcție de orientare.

Află mai jos care sunt avantajele unei terase poziționate către sud, est, nord sau vest și ce mobilier sau decorațiuni e bine să alegi în fiecare caz.


TERASA ORIENTATĂ SPRE SUD

Orientarea terasei către sud este una dintre cele mai populare alegeri atunci când îți construiești o casă sau când achiziționezi un apartament. Asta deoarece, în zilele în care nu e niciun nor pe cer, terasa ta va fi inundată de soare, vei putea sta la plajă și te vei putea bucura pe deplin de soare, ca și cum ai fi în vacanță, la plajă.

 Avantaj: Terasa orientată către sud este un adevărat dar pentru cei care obișnuiesc să își petreacă după-amiezele și serile afară, pentru a se bucura de căldura soarelui, care nu mai este la fel de puternic la acea oră.  

se terasa VEBBESTRUP

Setul de terasă VEBBESTRUP  de culoare deschisă este potrivit pentru locurile în care bate soarele permanent, pentru că nu se va decolora în timp.  

Dezavantaj: Pe o terasă orientată spre sud va fi un pic inconfortabil să îți bei cafeaua în diminețile răcoroase de primăvară sau vară, pentru că la acea oră soarele nu va încălzi încă terasa. De asemenea, în zilele caniculare de vară, pe terasă va fi foarte cald, pentru că soarele va bate puternic ore întregi și va face insuportabilă șederea acolo.  În aceste zile caniculare, o soluție pentru a te folosi totuși de spațiul tău exterior este să montezi un parasolar. Pentru că e de dimensiuni mai mari, acesta va asigura îndeajuns de multă umbră pentru a face temperature suportabilă.

Parasolar terasa

Parasolarul HOLD-AN îți va asigura temperaturi acceptabile în zilele caniculare.

Pentru că în acest caz vei avea mereu parte de soare, gândește-te că e posibil ca unele decorațiuni textile să se decoloreze în timp – de exemplu, pernele de scaun sau pernele din construcția seturilor lounge. Dacă vrei să eviți acest lucru, poți allege decorațiuni textile și mobilier în culori deschise, pe care nu se va vedea atât de repede dacă se decolorează.

 

TERASA ORINETATĂ SPRE EST

Dacă te numeri printre cei care se trezesc la 6 dimineața doar de dragul de a vedea lumina răsăritului și de a se bucura de liniștea din jur, o terasă orientată spre est e pentru tine. De la primele ore ale dimineții te vei bucura de soare, iar asta va fi o plăcere și în diminețile răcoroase, dar și în lunile caniculare, când diminețile reprezintă cea mai suportabilă parte a zilei.

Set bistro terasa

Scaunele VARMING și masa ORTEN formează un set de bistro confortabil, pe care să îți bei relaxat cafeaua de dimineață.  

TERASA ORIENTATĂ CĂTRE NORD

În general, oamenii evită apartamentele orientate către nord, pentru că știu că aici nu o să bată niciodată soarele. Dacă ai totuși un apartament poziționat către nord sau casa ta are din construcție un balcon sau o terasă spre nord, trebuie să știi că ai un avantaj. În zilele caniculare (și trebuie să recunoaștem că, la noi în țară, avem destule zile cu temperaturi mult prea ridicate!) terasa orientată spre nord va fi o adevărată binecuvântare, indiferent de perioada zilei. Aici cu siguranță nu vei avea nevoie de umbrele sau parasolare, pentru că spațiul va fi în permanență umbrit de casă.

Set EBBESKOV

Setul lounge EBBESKOV din aluminiu și poliratan împletit manual rezistă la umiditate.
 

Dacă vrei să o decorezi cu ghivece cu flori, alege specii de plante care să nu aibă nevoie de mult soare. Și nu alege decorațiuni sau mobilier care să nu reziste la umezeală, pentru că pe o terasă orientată spre nord va fi greu , dacă nu imposibil, să scapi de umezeală. Îți recomandăm mobilierul din poliratan, lemn artificial, aluminiu sau orice alt material rezistent la umezeală. 

Ghivece flori terasa

Pe o terasă orientată către nord, alege plante care nu au nevoie de mult soare și pune-le în ghivece care să se potrivească stilului terasei tale

TERASA ORIENTATĂ CĂTRE VEST

În cazul teraselor orientate către vest, o problemă ar putea fi vântul, la orice oră din zi. Bineînțeles, vor exista zile în care nu bate vântul deloc, dar sigur vei avea parte și de zile în care vântul puternic o să îți zboare paharul de pe masă sau cartea din mână.

Set gradina LARVIK

Setul de grădină LARVIK din aluminiu este stabil, iar materialul este tratat împotriva ruginii.  

Pe o terasă orientată spre vest, este bine să alegi mobilier și decorațiuni din materiale mai grele și mai rezistente. Nu opta pentru mese, scaune sau ghivece din plastic, pentru că vei sta să le aduni de pe terasă. Alege mobilier din lemn masiv sau aluminium, ghivece și decorațiuni de grădină ceramic și, dacă vrei o umbrelă de soare, ancoreaz-o bine într-un suport de umbrele.

Ghiveci flori dimensiuni mari 

Un ghiveci de flori de dimensiuni mari precum ghiveciul SVARTBAK este potrivit pentru terasele pe care bate mult vântul, pentru că are stabilitate