În zilele frumoase de primăvară și vară ți-ar plăcea probabil să ai un spațiu exterior - o grădină sau o terasă pe care să te poți relaxa, unde să poți lua masa sau unde să poți bea un pahar de vin seara. Dar, din păcate, nu locuiești al curte, ci într-un apartament de bloc care are doar un balcon mic, pe care îl folosești mai mult pentru a usca rufele sau pentru a depozita bicicleta. Dacă te regăsești în situația de mai sus, trebuie să știi că și un balcon mic poate fi o binecuvântare vara. Trebuie doar să renunți la ideea că balconul este doar locul de pus haine la uscat și să îl amenajezi cu câteva piese de mobilier exterior și cu câteva decorațiuni outdoor. Nu te speria, chiar nu e greu să transformi un balcon de 3-4 metri pătrați într-un colțișor de relaxare în aer liber, un loc mic, confortabil și intim unde te poți bucura de vară.
Iată câteva sfaturi și exemple de amenajări a balcoanelor de dimensiuni mici care să te inspire și îți dea idei pentru balconul tău.
Balconul plin de verdeață
Un balcon mic înseamnă, de cele mai multe ori, că locuiești într-un bloc, căești înconjurat de alte blocuri, de geamuri, ciment, vecini. Nu ai verdeață în jur, iar plantele verzi sunt cele care transmit cel mai mult ideea de vară și fac ca exteriorul să fie plăcut. Asta nu înseamnă însă că trebuie să faci un credit pe care nu prea ți-l permiți ca să te muți la casă, la marginea orașului, și să ai în sfârșit o grădină. Chiar și într-un balcon mic poți să amenajezi un spațiu viu, în care plantele verzi să predomine. Poți rămâne în oraș, aproape de destinațiile la care ai nevoie să ajungi, și în același timp să ai un spațiu outdoor plăcut.
În balconul de mai jos plantele verzi predomină. Folosește spațiul pe verticală și pe orizontală pentru a te înconjura de flori puse în ghivece frumoase și atrăgătoare. Folosește ghivece suspendate pe care să le agăți de tavanul balconului, dacă ai opțiunea asta, sau de pereții laterale, jardiniere sau ghivece pe care le poți pune pe balustradă și ghivece mari de podea.
Balcon amenajat cu scaune LARVIK și ghivece de diverse modele.
Balconul cu mobilier minimalist
Când spațiul e o problemă, cel mai bine este să folosești mobilier minimalist, ușor, cu linii subțiri, care să nu ocupe mult loc și să poată fi mutat ușor sau, de ce nu, chiar strâns atunci când vrei să folosești balconul pentru altceva, de exemplu pentru uscarea hainelor. Scaunul de terasă ELVERUM are dimensiuni mici, este pliabil și poate fi strâns cu ușurință. Măsuța de colț JUNGLEDAL din oțel și lemn artificial rezistent vine în completarea acestui scaun, pentru a crea un spațiu mic și confortabil în care ai tot confortul.
Sfat: Economia de spațiu nu înseamnă că poți să renunți la decorațiuni. Chiar dacă ți se pare că ocupă spațiul inutil, decorațiunile precum felinare sau ghivece au avantajul de a încălzi atmosfera, de a transforma un loc sec și rece într-unul cald și cu personalitate.
Balconul sufragerie
În toate sufrageriile există un obiect de mobilier de care nu te poți lipsi, care cumva definește camera de zi. Prin simpla prezență a lui, spațiul respectiv primește automat eticheta de sufragerie. Iar acest lucru este canapeaua - locul unde stai confortabil atunci când vrei să te bucuri de timpul liber acasă. Probabil te gândești că balconul tău nu e la fel de mare ca sufrageria. Ceea ce e normal, majoritatea balcoanelor sunt așa. Asta nu înseamnă că nu există mobilier confortabil conceput pentru exterior. În exemplul de mai jos am folosit mobilierul modular EBBESKOV pentru a construi o canapea de exterior exact pe mărimea potrivită pentru acest balcon.
Astfel, două module EBBESKOV centrale și un modul de capăt formează o canapea spațioasă, confortabilă, pe care poți sta întins în zilele de vară. Avantajul acestui tip de mobilier este că, dacă ai la dispoziție mai puțin spațiu, poți folosi numai 2 module, sau dacă la un moment dat ai prieteni în vizită și vrei să schimbi amplasamentul poți folosi fiecare modul ca fotoliu.
Balconul pentru cine în doi, într-o atmosferă exotică
Ai un balcon mic, locuiești împreună cu partenerul și un ai oaspeți prea des. Ai vrea să stai în serile de vară pe balcon alături de partenerul tău sau să stai doar tu și să te bucuri de aerul curat în timp ce citești o carte. Un set de bistro format din masă și două scaune cu siluetă subțire sunt tot ce ai nevoie în cazul tău.
Amenajarea de mai jos, cu scaunul de terasă GJERLEV și măsuța IDRE, este îmbogățită cu decorațiuni și accesorii realizate din materiale naturale, exotice, precum ghiveciul de flori SPURV din salcie împletită și felinarul TAKSVALE din bambus.
Balcon boem
Dacă îți place stilul boem și relaxat, există câteva trucuri prin care îl poți transpune și pe balcon. De fapt, stilul boem este chiar foarte potrivit pentru un spațiu exterior de dimensiuni mici, pentru că este asociat cu intimitate, natură, libertate și exotism. Alege un mobilier din petan sau ratan și deorează-l cu multe textile - perne deco, pături, chiar și covoare sau fotolii puf. Nu uita de plantele verzi în ghiveci, care fac ca spațiul să fie mai apropiat de natură, plante ce pot fi puse și în coșuri de depozitare sau în suporturi de furnizare.