Imaginează-ți că îți petreci toată vara pe o plajă din Grecia, la o terasă din Sicilia sau într-o vilă de pe Coasta de Azur. Cine nu ar vrea o astfel de vacanță undeva pe coasta Mediteranei, unde vara este mult mai frumoasă, mai veselă și mai relaxantă? Bineînțeles, puțini dintre noi au opțiunea unei vacanțe de trei luni într-un astfel de loc. Și atunci, conform zicalei “Dacă nu vine Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed”, dacă nu poți evada trei luni pe plajele mediteraneene, poți măcar să aduci atmosfera de acolo la tine acasă.
Decorul mediteranean este iubit de aproape toți cei care iubesc și marea. Mesele și scaunele de bistro, accesoriile în culorile alb și albastru, felinarele vintage și plantele specifice zonelor mediteraneene vor transforma grădină sau terasa ta într-un spațiu de vacanță, în care îți vei dori să petreci cât mai mult timp vara aceasta.
Inspirat de casele și grădinile Greciei, Italiei, Franței și Spaniei, decorul mediteranean dă acel sentiment de bon voyage, de călătorie fascinantă în zone cu influențe culturale variate și cu oameni mereu veseli și relaxați.
Dacă vrei să pleci într-o astfel de călătorie, fără a-ți părăsi însă casa, iată câteva sfaturi pentru amenajarea unui spațiu outdoor cu influențe mediteraneene:
1. Culorile
Culorile specifice sunt inspirate din natura prezentă în zona Mediteranei. Albastrul cerului și al mării, albul nisipului și, în funcție de zone, nuanțe de crem, maroniu și teracota predomină în design-ul mediteranean.
2. Texturi
În zona mediteraneană, suprafețele nu trebuie să aibă un finisaj perfect. Toate obiectele dau impresia de hand-made și par a fi create și vopsite de un meșteșugar priceput, în propriul său atelier. Uneori, vopseaua este aplicată în mai multe straturi, unele mai subțiri, altele mai groase, iar alteori obiectele au un aspect patinat, de ca și cum timpul ar fi trecut peste ele și și-ar fi lăsat amprenta.
Micile decorațiuni cu aspect de antichități vor amplifica senzația de casă provensală sau de vilă dintr-o insulă grecească.
3. Mobila de grădină
În zonele mediteraneene, spațiul din grădină este folosit la fel, dacă nu chiar mai mult decât cel interior. De aceea, mobilarea lui este foarte importantă. Se folosesc piese de mobilier cu aspect de fier forjat, seturi de bistro, lampadare care să ofere o atmosferă romantică în timpul nopților de vară, umbrele în culori deschise, care să protejeze de soarele puternic, și ghivece mari cu flori multicolore.
Seturile de bistro nu sunt doar frumoase și confortabile, ci și foarte practice, pentru că pot fi mutate cu ușurință dintr-o parte a grădinii în alta, dacă situația o cere (dacă dai o petrecere și vrei să rearanjezi grădina pentru eveniment sau atunci când pur și simplu vrei să te muți de la umbră la soare sau invers). În plus, seturile de bistro sunt ideale dacă nu ai o grădină sau o terasă mare, dar vrei să îți construiești propria oază mediteraneană la tine în balcon.
4. Materiale textile
În locurile unde simți mereu briza mării și soarele dogoritor materialele trebuie să fie naturale, ușoare și vaporoase. Perdelele, de exemplu, sunt realizate dintr-un material diafan, pe care briza îl poate mișca ușor. Covoarele, fețele de pernă sau fețele de masă sunt și ele realizate din materiale naturale.
Pentru cei care iubesc vara și marea, decorul mediteranean este soluția perfectă dacă vor să se simtă ca în vacanță tot timpul.