Gradina pentru persoane sociabile

Ce tip de grădină ți se potrivește?

Există tot atâtea tipuri de grădini, pe cât există case. E de ajuns să te uiți în curtea de vizavi și vei vedea că, deși poate avea aproximativ aceleași dimensiuni ca și a ta, vecinul tău a amenajat-o cel mai probabil diferit - cu alte plante, alte ghivece, alt mobilier de grădină și o altă amplasare a obiectelor și florilor din grădină. Vecinul tău poate fi o persoană comodă care nu are chef sa petreacă prea mult timp întreținând grădină. Sau poate fi o persoană familistă, care are în curte tot felul de jucării, leagăne și trambulină. 

Dacă ești fericitul posesor al unei curți și dacă ești dispui să depui puțin efort, merită să îți amenajezi un spațiu verde în curte, în loc să betonezi toata suprafața și să o transformi în parcare pentru mașini. Astfel, poți profita cu adevărat de faptul că ai o grădină și îți poți construi un colț în care să îți petreci timpul liber afară. Există o mulțime de tipuri de grădini, de la grădinile de legume care necesită o îngrijire permanentă, până la grădinile cu arbuști sau cele simplu de întreținut, care au doar iarbă și vegetație naturală. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de felul în care îți place să îți petreci timpul liber, există o grădină potrivită și pentru tine. Vezi mai jos ce grădină ți se potrivește.  

Pentru grădinarii activi 

Îți plac plantele de toate felurile, te relaxează să le plantezi, să le uzi, să le plivești și să le oferi toată grija de care au nevoie. În acest caz poți avea o grădină în adevăratul sens al cuvântului, un loc unde să cultivi plante aromatice, fructe sau legume. Indiferent de cât spațiu ai la dispoziție, fie că e o curte mai mare sau doar o mică terasă cu ghivece, poți planta rânduri de roșii, morcovi, ardei kapia, ridihci, dovlecei, castraveți, ceapă verde sau salată. Mai ales acum, când începem să punem preț pe mâncarea crescută organic, legumele crescute de tine vor avea un gust bun și vor fi mai sănătoase decât ceea ce găsești în comerț. În plus, în sezon vei avea legume proaspete pe care le poți găti. Dacă nu ai o grădină mare, poți încerca o grădină urbană pe balcon. Citește aici despre cum poți avea o grădină urbană.  
După încheierea sezonului, în funcție de bogăția recoltei, poți pune la păstrare legumele congelate, poți face zacuscă la borcan și multe alte delicatese cu care bunicii ne obișnuiau în copilărie. 

Sfaturi

  • Plantează căpșuni de-a lungul unei alei din grădină sau lângă un gard. Sunt delicioase, nu au nevoie de îngrijiri speciale și se extind singure, așadar de la an la an vei avea și mai multe. 
  • Așează un set de bistro lângă grădina de legume, pe care te poți odihni din când în când și unde poți mânca o salată proaspătă și sănătoasă atunci când legumele sunt coapte. 
  • Salata poate fi cultivată ușor în zone special amenajate sau pur și simplu prin grădină. 
  • Îți poți amenaja o zonă specială în care să cultivi ierburi aromatice în ghivece: busuioc, oregano, patrunjel, rozmarin, cimbru, mentă 

 

Pentru romantici 

Florile îi înveselesc până și pe cei mai îmbufnați oameni. Nu degeaba sunt nelipsite atunci când vrem să facem un cadou sau o bucurie cuiva. O grădină de flori îți va înveseli fiecare zi de vară, nu doar vizual, ci și olfactiv. Dacă ești genul de persoană care ar prefera să primească numai buchete de flori la fiecare ocazie specială, dacă în dulapul tău găsești o mulțime de bluze sau rochii cu imprimeu floral și dacă aduci acasă mereu flori pe care să le pui în vaze, atunci îți va plăcea și o grădină de flori. Există flori care sunt mai ușor de cultivat, pe care trebuie doar să le însămânțezi și să le uzi, și flori care necesită mai multă grijă. Imaginează-ți cum vei sta în grădina, așezată pe un set de terasă sau la un set de bistro, vei bea o cafea sau o limonadă și vei simți în aer parfumul plăcut al florilor plantate de tine. 

Gradina cu lavanda si flori

O grădină mărginită de flori, arbuști și lavandă

Sfaturi: 

  • Dacă preferi să petreci mai mult timp bucurându-te de frumusețea florilor decât îngrijindu-le, alege soiuri de flori ușor de îngrijit, precum floarea soarelui, crăițe, narcise, gălbenele sau bujori. Majoritatea florilor au nevoie de soare pentru a se dezvolta, de aceea e bine să le plantezi acolo unde au din plin parte de soare. 
  • Florile vor arăta foarte bine și pe terasă, nu doar în grădină. Pentru terasă, alege ghivece cu dimensiunea potrivită tipului de flori pe care vrei să îl cultivi. 
  • Lavanda este o plantă care crește îndeajuns de mare și colorată încât să aibă un impact vizual puternic. Și un miros extraordinar de plăcut și benefic. O poți planta în ghivece sau direct în grădină. 
  • Varza decorativă arată foarte bine și e ușor de îngrijit. 
  • Trandafirii sunt printre cele mai apreciate flori. În plus, ei pot fi prezenți în grădină în diverse feluri: ca arbust, cățărători sau ca tufă. 
  • Dacă preferi florile în ghiveci alege specii de flori precum cyclamen, begonie, crin,  rhododenron, aloe vera, bougainvilea, cala, crizantemă.   

 

Pentru familiști

Ai o familie cu unul sau mai mulți copii, iar grădina este principalul loc de joacă al copilului. Atunci când trebuie să tunzi iarba, asta dacă mai ai timp să o tunzi, trebuie să treci pe lângă o mulțime de obstacole: piscina gonflabilă, trambulina, cutia de nisip în care stau și lopețelele și găletușile, paletele pentru tenis sau jocul de crichet al celui mic. Grădina ta e, de fapt, grădina copiilor. E locul unde cei mici se distrează, sunt ocupați cu joaca și stau la aer curat, în timp ce tu poți avea câteva minute pentru tine. 

Sfaturi:

  • Plantele purifică aerul și îl fac mai sănătos, de aceea încearcă să ai cât mai multă verdeață în grădină. Cel mai probabil nu ai timp să cultivi plante, dar poți planta gazon pe care nu trebuie decât să îl uzi, arbuști verzi și câțiva pomi fructiferi care să facă umbră și, în același timp, să le dea copiilor bucuria de a culege fructe proaspete direct din pom.  
  • Pe lângă jucăriile celui mic, pune în grădină și un set de grădină la care să puteți lua masa cu toții în zilele frumoase și la care tu poți sta să te relaxezi afară, în timp ce copiii se joacă. Un balansoar sau un hamac vor fi și ele apreciate de cei mici. 


Pentru iubitorii de petreceri

Așteptai vara încă din octombrie. Toată iarna ai ieșit cu prietenii doar prin baruri sau v-ați adunat acasă la cineva să beți un vin, să ascultați ultimul album The Editors sau să vă uitați la filme. Acum, când a venit vara, poți în sfârșit să petreci cu prietenii afară, în grădină. De ce nu, să faceți un grătar și să luați masa afară, într-o atmosferă de vacanță. Ai deja afară un set lounge pe care poți sta cu prietenii afară, confortabil, ca la o terasă luxoasă de pe malul mării. Și ai și un set de grădină unde te poți bucura de grătarul pe care l-ai făcut. Cum majoritatea petrecerilor țin până seara târziu, ai decorat grădina cu ghirlande luminoase și cu felinare și ai pături și perne deco pentru ca toată lumea să stea confortabil. 

Gradina pentru petreceri

Setul EBBESKVOV într-o grădină pregătită pentru petreceri.

Sfaturi

  • Când petrecerile sunt prioritatea numărul 1, sigur nu ai timp de grădinărit. Totuși, este important ca atmosfera să fie plăcută, iar de la o petrecere în aer liber nu trebuie să lipsească plantele verzi. Plantează câteva ierburi aromatice în ghivece mici cu care să decorezi masa sau în ghivece mai mari, pe care să le așezi pe jos, lângă setul de terasă. Poți merge și mai departe și poți planta câțiva arbuști care nu au nevoie de îngrijiri speciale.  

 

Pentru cei care vor doar să stea


Ai pavat deja toată grădina cu dale de beton sau e încă un vis secret? Vrei să ai o curte în care să poți să stai și să asculți muzică fără să faci nimic altceva. Urăști munca fizică în grădină și crezi că orele petrecute acasă trebuie să fie doar pentru relaxare. Să stai întins pe un șezlong și să nu miști niciun deget - așa arată pentru tine ziua ideală. Șezlongul este singurul tău mobilier de grădină și e deja folosit intens în fiecare secundă în care ești acasă. 

Mulți oameni au viețile prea ocupate pentru ca, atunci când ajung acasă, să mai aibă energie pentru alte activități fizice. Să stai afară în aer liber e plăcut și e sănătos. Și mai sănătos și mai plăcut este însă să stai afară, înconjurat de pomi și verdeață, respirând oxigenul produs de plantele verzi. Dacă nu vrei să depui mari eforturi pentru a avea o grădină, trebuie să știi că plantele cresc și singure. Ba chiar, dacă sunt lăsate în pace, anumite soiuri pot creste foarte frumos. Trebuie să faci doar efortul inițial de a le planta sau de a-ți cumpăra câteva ghivece cu flori.
 

Gradina pentru relaxare

Sfaturi:

  • Există copaci care cresc destul de repede, fără ca tu să depui prea mult efort. În plus, îți vor face umbră, astfel încât să te relaxezi afară și în zilele toride. Dacă stai la deal sau la câmpie planetază în grădină o salcie, de preferat lângă o sursă de apă. 
  • Alte plante care cresc rapid și nu au nevoie de intervenții după plantare sunt cele cățărătoare - caprifoiul, iasomia, clematis - și cele medicinale - mușețel sau gălbenele. 


Te-ai recunoscut în vreuna dintre aceste descrieri? Care este cea care ți se potrivește? Spune-ne în comentarii!

Descoperă mai mult

Alege pavilionul potrivit pentru grădina ta

Alege pavilionul potrivit pentru grădina ta

Ghid: cum alegi cutia potrivită pentru depozitarea pernelor de grădină

Ghid: cum alegi cutia potrivită pentru depozitarea pernelor de grădină

Cum să alegi setul de terasă perfect pentru tine

Cum să alegi setul de terasă perfect pentru tine

Ghid: cum găsești umbrela de soare potrivită pentru grădina ta

Ghid: cum găsești umbrela de soare potrivită pentru grădina ta