sfaturi gratar in gradina

Cum să faci grătarul perfect

În secolul al XVI-lea, când spaniolii au ajuns pe țărmurile din Caraibe, au găsit o populație aborigenă care gătea într-un mod inedit peștele prins. Membrii tribului Arawak foloseau un o structură de lemn asemăntoare unui grilaj - de fapt, un cadru de lemn pe care erau prinse mai multe bețe paralele – pe care puneau carnea la gătit deasupra focului. Bineînțeles, colonizatorii au adoptat repede tehnica și au adus-o înapoi acasă.

De atunci, tehnica preparării cărnii la grătar s-a răspândit în toată lumea. Pentru că e o metodă rapidă de a prepara o mulțime de feluri de mâncare și pentru că se petrece de obicei în aer liber, grătarul a devenit un eveniment care adună în același loc prietenii și familia și dă naștere unor amintiri plăcute, care nu țin numai de gustul preparatelor. Până și Will Smith cânta despre ieșirile la grătar în anii ’90, pe vremea când interpreta rolul Prințului din Bel Air: “The smell from a grill can spark up nostalgia” (sau “Mirosul de grătar poate naște nostalgii”).

Drumul până la grătarul perfect

Cum ne aflăm în plin sezon de vară și, implicit, în plin sezon al grătarelor, vrem să îți venim în ajutor în cazul în care planifici o ieșire cu prietenii sau familia la grătar. Procesul de preparare a cărnii sau legumele la grătar pare simplu dar, pentru ca rezultatul să fie delicios, e nevoie de îndemânare, răbdare și, mai ales, de urmarea câtorva pași. Dacă vei deveni un maestru al grătarelor, preparatele tale vor fi delicioase datorită combinației perfecte dintre fum, grăsimea și sucurile din carne și condimentele folosite. Și, bineînțeles, vei obține acele dungi perfecte pe care le vezi pe toate preparatele la grătar!


Tipuri de grătar

Cel mai important obiect atunci când vrei să faci un grătar este, bineînțeles, grătarul în sine. Acesta poate fi de două feluri: grătare cu cărbuni sau lemne și grătare cu gaz. Față de grătarele cu gaz, grătarele cu lemn sau cărbuni au avantajul că se încălzesc mai tare (iar carnea se prepară mai repede) și oferă cărnii acea aromă afumată specifică preparatelor la grătar.

Dezavantajele grătarelor cu lemne sau cărbuni, în comparație cu cele pe gaz, sunt curățarea mai complicată din cauza cenușii și dificultatea în a păstra o temperatură constantă pe parcursul procesului de preparare. Totuși, dacă vrei un grătar adevărat, care să miroasă și să aibă gustul specific, este de preferat să alegi un grătar pe cărbuni sau lemne.

Prepararea gratarului

 


Pași importanți în pregătirea grătarului
 

  1. Preîncălzirea: Înainte de a-l folosi, grătarul trebuie preîncălzit aproximativ 20 de minute – dacă este cu cărbuni sau lemne – sau 10 minute – dacă este grătar pe gaz.
     
  2. Curățarea: După ce este încălzit îl poți curăța cu o perie abrazivă care va lua toate impuritățile de pe fierul pe care urmează să pui carnea. Mizeria se îndepărtează mai ușor dacă grătarul este cald. La începutul sezonului va trebui să îl cureți bine de toate impuritățile adunate în timpul iernii. În schimb, după ce pregătești ultimul grătar la finalul verii sau toamna, e recomandat să lași puțină grăsime pe el pentru a preîntâmpina ruginirea. Dacă știi că vei mai folosi grătarul în sezonul acesta, curăță-l de grăsime după ce îl folosești.
     
  3. Ungerea cu grăsime: Imediat după ce cureți grătarul și înainte de a adăuga carnea, unge-l cu o cârpă curată înmuiată în grăsime sau ulei sau direct cu o bucată de grăsime. Astfel, carnea nu se va lipi de grătar. Poți, de asemenea, să ungi bine cu ulei bucățile de carne înainte de a le pune pe grătar, iar rezultatul va fi același: carnea nu se va lipi.
     
  4. Marinează carnea: Gustul acela delicios al grătarului este dat în parte de fum, în parte de grăsime și, nu în ultimul rând, de condimente. Chiar dacă prepari piept, aripi sau pulpe de pui, mușchi sau coaste de porc, lasă-le câteva ore la marinat în frigider, după ce le adaugi condimente speciale pentru grătar. Astfel, carnea va fi mult mai aromată.
     
  5. Folosește tacâmuri și farfurii diferite pentru carnea nepreparată și pentru cea preparată. Astfel vei evita să contaminezi carnea preparată, în cazul în care cea nepreparată conține bacterii.
     
  6. Încearcă să întorci de cât mai puține ori carnea pe grătar, pentru a evita pierderea sucurilor din carne. Ideal ar fi să întorci fiecare bucată de carne o singură dată. De asemenea, tot pentru a păstra cât mai mult din sucul propriu al cărnii, folosește o spatulă în locul furculiței pentru a întoarce carnea de pe o parte pe alta. Și nu apăsa pe carne cu spatula, pentru că vei scoate tot sucul care îi dă savoare.
     
  7. Nu uita să îți iei măsuri de siguranță! Prepară grătarul departe de casă sau de alte obiecte care pot lua foc, fii mereu cu ochii pe el atunci când arde focul și ai grijă cum manevrezi grătarul încins!

Acum că ai aflat cei mai importanți pași în pregătirea grătarului, rămâne doar să îți pregătești toate ustensilele necesare – farfurii, recipiente, furculițe, cuțite, spatule etc. și să încerci rețete noi și delicioase. Și câteva sfaturi la final: carnea de somon e delicioasă la grătar, pentru că este un pește destul de gras, legumele și ciupercile se prepară foarte repede, porumbul la grătar are o aromă aparte, iar ceapa caramelizată cu orice fel de carne va fi un deliciu. Poftă bună! 

Foto: JYSK, Pixabay

Descoperă mai mult

Alege pavilionul potrivit pentru grădina ta

Alege pavilionul potrivit pentru grădina ta

Ghid: cum alegi cutia potrivită pentru depozitarea pernelor de grădină

Ghid: cum alegi cutia potrivită pentru depozitarea pernelor de grădină

Cum să alegi setul de terasă perfect pentru tine

Cum să alegi setul de terasă perfect pentru tine

Ghid: cum găsești umbrela de soare potrivită pentru grădina ta

Ghid: cum găsești umbrela de soare potrivită pentru grădina ta