casă mai răcoroasă cu ajutorul jaluzelelor și draperiilor

Cum să ai o casă mai răcoroasă cu ajutorul jaluzelelor și draperiilor

Când m-am mutat într-un apartament nou, am ținut neapărat să am ferestre mari în toate camerele și mult soare. Am căutat și am găsit un apartament care să îndeplinească și criteriul acesta și, timp de 9 luni din an, sunt mulțumită. Celelalte trei luni, mai exact în timpul verii, apartamentul meu devine sufocant din cauza soarelui care pătrunde prin ferestre toată ziua și îmi transformă casa într-o seră. Nici nu mă mai gândesc la cât de mult crește factura la electricitate, pentru că aerul condiționat trebuie să meargă aproape non-stop pentru a avea o temperatură acceptabilă.

Soluția pe care am găsit-o pentru a-mi păstra apartamentul răcoros în timpul verii (fără să am facturi imense la curentul electric), dar și pentru a beneficia de intimitate, este simplă și puțin costisitoare: draperiile opace, care nu lasă nicio rază de soare și nicio privire curioasă să pătrundă în casă.

Fie că optezi pentru draperii dintr-un material textil opac, rolete, jaluzele verticale sau jaluzele venețiene, acestea vor fi o investiție excelentă din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, îți vor regla temperatura în casă, pentru că te protejează și de căldură vara, și de pătrunderea frigului în casă în timpul iernii. Apoi, în cartierele în care blocurile sau casele sunt la o aruncătură de băț una de cealaltă, draperiile și jaluzelele îți vor oferi intimitatea de care ai nevoie și te vor proteja de vecinii curioși, mai ales după lăsarea serii, când vrei să aprinzi luminile fără ca toată lumea să știe ce faci. Și, nu în ultimul rând, sunt metoda cea mai la îndemână pentru a crea o atmosferă plăcută și primitoare în casa ta.

 

Iată ce trebuie să iei în calcul atunci când alegi accesoriile pentru ferestre:

1. Cantitatea de lumină: Cât de luminoasă vrei să fie o cameră? În cazul sufrageriilor, de exemplu, cel mai probabil vrei să fie plină de lumină și aerisită tot timpul. În cazul dormitorului, cu siguranță este bine ca draperiile să îți ofere posibilitatea de a bloca în totalitate lumina soarelui, mai ales în diminețile de week-end în care vrei să dormi până târziu. Dacă vrei o cameră luminoasă, folosește draperii cu un grad de transparență mai mare sau jaluzele, care pot fi deschise cu ușurință. În cazul în care îți dorești ca în anumite momente ale zilei să nu permiți deloc soarelui să intre în cameră, instalează-ți draperii mari, care să acopere în întregime fereastra atunci când sunt trase, realizate dintr-un material complet opac. 

Cantitatea de lumină pe care vrei să o lași să intre în casă poate să difere și de la un sezon la altul. În cazul meu, pentru fereastra de la bucătărie folosesc două tipuri de draperii – pentru sezonul cald sunt aproape opace, iar pentru cel rece, când oricum afară este mai mult înnorat decât soare, folosesc unele transparente, care să lase soarele să lumineze casa.  

2. Priveliștea: Unii oameni își decorează casa cu tablouri cu peisaje drăguțe, alții au pur și simplu norocul de a vedea un peisaj minunat atunci când se uită pe fereastră. Dacă te numeri printre cei din a doua categorie, cu siguranță nu vrei să îți acoperi fereastra prea mult. În acest caz, poți folosi draperii cu rol decorativ, care doar îmbracă fereastra de-o parte și de alta, fără a-ți obstrucționa vederea. Dacă, în schimb, fereastra ta dă spre o zonă mai puțin frumoasă (sau poate chiar către fereastra altcuiva) atunci poate e bine să alegi niște draperii sau jaluzele care să îți acopere în întregime geamurile și să îți ofere intimitate.

3. Stilul camerei: Ai o casă cu un interior modern, vintage, clasic, romantic, luxos? În funcție de stilul general de design interior pe care l-ai adoptat, alege și accesoriile pentru fereastră. Jaluzelele din aluminiu și roletele se potrivesc interioarelor moderne, draperiile masive din materiale textile grele sunt recomandate stilului clasic, iar jaluzelele din lemn merg foarte bine cu interioarele vintage sau naturale. În funcție de print, model și calitatea materialului, draperiile pot fi luxoase, șic sau romantice. 

4. Mărimea ferestrelor: E greu să fii complet mulțumit de casa ta. În cazul în care nu ești mulțumit de mărimea ferestrelor tale, știi că nu e o opțiune să le schimbi cu unele mai mari, mai mici, mai înalte sau mai late. Nu e la fel de simplu ca atunci când vrei să înlocuiești niște perne mai mari cu unele mai mici. Și atunci soluția este să creezi un efect optic care să le facă să pară a avea dimensiunile potrivite. Dacă ai ferestrele prea mici, agață draperiile de la câțiva centimetri distanță de tavan, deasupra ferestrei, nu chiar unde începe fereastra. Și folosește draperii lungi, de preferat până la podea, care vor crea impresia că fereastra este mai mare. Dacă, în schimb, ai o fereastră prea îngustă, încearcă să pui draperiile sau jaluzelele cu câțiva centimetri în lateralele ferestrei, astfel încât să fie mai late decât geamul și să depășească tocul ferestrei. Dacă vrei să creezi impresia de înălțime sau lățime mai mare a ferestrei, poți alege draperii sau jaluzele cu dungi verticale, respectiv orizontale. 

5. Culoarea: Atunci când vine vorba de culoarea accesoriilor pentru fereastră, te poți juca la infinit. Dacă ai o cameră mică pe care vrei să o faci să pară mai spațioasă, folosește draperii sau jaluzele care să aibă o culoare asemănătoare cu cea a pereților. Astfel vei avea continuitate din punct de vedere vizual și vei da impresia de spațiu. Dacă îți place să schimbi des decorul din sufragerie, alege o culoare și un model neutru de draperii, care îți va permite să te joci cu celelalte elemente de decor din cameră de câte ori vrei. În schimb, dacă vrei să atragi atenția asupra ferestrei și vrei să o transformi într-un punct central al camerei, alege culori puternice sau printuri care să atragă imediat privirea.        

Descoperă mai mult

Cum să alegi canapeaua potrivită: ghidul complet

Cum să alegi canapeaua potrivită: ghidul complet

7 sfaturi esențiale pentru uscarea hainelor în interior

7 sfaturi esențiale pentru uscarea hainelor în interior

Ghid: Cum alegi bufetul potrivit

Ghid: Cum alegi bufetul potrivit

Găsește comoda TV perfectă pentru sufrageria ta

Găsește comoda TV perfectă pentru sufrageria ta