Una dintre cele mai mari bucurii din viața unui cuplu este momentul în care află că familia sa se va mări cu o persoană. Pentru viitoarea mamă în special, este un moment care o va marca toată viața și, totodată, un moment care îi va schimba viitorul. Pe lângă imensa bucurie la vestea venirii unui copil, viitoarea mamă trebuie să se pregătească de schimbările majore care vor avea loc în viața ei. Încă din primele luni de sarcină, organismul se va resimți. Viitoarea mamă va avea de luptat cu un inamic care va fi prezent pe toată durata sarcinii: oboseala.
Află mai multe despre oboseală și sarcină, precum și despre lipsa de după naștere:
Oboseala în perioada sarcinii
Atunci când ești însărcinată, corpul tău trece printr-o mulțime de schimbări. Corpul tău muncește din greu pentru a crește și dezvolta bebelușul. De aceea, în perioada sarcinii este normal să ai probleme cu somnul, să fii mereu obosită și somnoroasă sau să te trezești de câteva ori pe noapte, deși înainte dormeai liniștită până dimineață.
Majoritatea femeilor însărcinate se confruntă cu lipsa de somn. Există însă câteva lucruri care te pot ajuta să dormi mai bine pe perioada sarcinii. Nu uita că somnul are prioritate atunci când aștepți un copil, deoarece modificările prin care trece corpul tău consumă resurse importante ale organismului.
Dormi mai bine în timpul sarcinii
Asigură-te că temperatura din dormitor este potrivită și dormi, de preferat, într-o cameră mai răcoroasă decât în mod normal. Atunci când sunt însărcinate, femeile transpiră de obicei mai mult decât înainte. Dacă nu reușești dormi confortabil pe măsură ce sarcina evoluează și bebelușul e din ce în ce mai mare, schimbă poziția în care dormi de obicei.
Cea mai bună poziție de somn în timpul sarcinii
Recomandarea generală este să dormi într-o parte, de pereferat pe partea stângă, eventual cu o pernă care să îți susțină abdomenul și care să se muleze pe forma abdomenului. De ce pe partea stângă? Pentru că e poziția care îmbunătățește circulația și ajută vasele de sânge să ducă mai mulți nutrienți de la inima ta către placenta care hrănește și protejează copilul. De asemenea, atunci când dormi pe partea stângă, surplusul de greutate nu pune presiune atât de mare pe ficat.
De ce nu e bine să dormi pe spate în timpul sarcinii?
Dacă erai obișnuită să dormi pe spate, în lunile în care ești însărcinată este bine să îți schimbi obiceiul. Atunci când stai pe spate vei respira mai greu, pentru că placenta crește și, dacă stai pe spate, va împinge pe intestine. În plus, când stai pe spate tot surplusul de greutate va pune presiune pe aortă și pe vena cavă. Presiunea asupra acestor vene încetinețte circulația sângelui și face ca la copil să ajungă mai puțini nutrienți.
De ce nu e bine să dormi pe burtă în timpul sarcinii?
Aici chiar nu încape discuție. Dacă dormi pe burtă vei pune presiune asupra uterului, asupra copilului și asupra sânilor, care cresc în perioada sarcinii.
Cârceii în timpul sarcinii
Dacă ai cârcei la picior atunci când dormi, fă câteva exerciții de stretching înainte de a merge la culcare. Cârceii sunt absolut normali și nu pun probleme de sănătate în cazul femeilor însărcinate, dar pot duce la insomnii, ceea ce accentuează oboseala. Dacă ai un stil de viață activ atunci când ești însărcinată, șansele să ai un somn mai odihnitor în timpul sarcinii cresc. În medie, femeile care sunt active în perioada sarcinii au mai puține probleme legate de oboseală.
Lipsa somnului la proaspăta mămică
Atunci când vine pe lume fetița sau băiețelul tău, întreaga ta viață e dată peste cap. Pe lângă faptul că ești în culmea fericirii, ești și extrem de obosită după naștere, pentru că organismul tău a trecut printr-o experiență dificilă, iar cel mic nu te va lăsa să dormi ca înainte. Nu vei mai putea să dormi 7-8 ore continuu, fără întreruperi și te vei trezi în timpul nopții o dată la două-trei ore pentru a hrăni bebelușul. În cel mai fericit caz, vei putea avea 4 ore legate de somn. Iar acesta e un caz fericit!
Lipsa somnului îți va afecta dispoziția generală. Adună asta cu modificările hormonale și vei obține o mamă suprasolicitată, irascibilă și extrem de obosită. Ca mamă a unui nou născut, trebuie să profiți de fiecare portiță de liniște și să te odihnești. Nu uita că, așa cum recomandă toți medicii, trebuie să ai și grijă de tine pentru a putea avea grijă cum trebuie de ființa mică și neajutorată pe care ai adus-o pe lume. Dormi de fiecare dată când doarme copilul tău și în timpul zilei, acceptă ajutorul altor membrii ai familiei pentru treburile casnice și coboară-ți nibelul ambițiilor: energia mentală e mai importantă decât o baie perfect curată. Concentrează-te pe binele tău și al copilului tău și nu îți face probleme că nu e ordine în casă. În câteva luni vei avea timp și pentru asta.
Poți să folosești coșulețe de depozitare pentru a strânge rapid obiectele împrăștiate sau poți alege soluții de depozitare precum cutii și seturi de coșuri, ca să nu ai casa plină de obiecte aruncate care-ncotro.
Evită stresul datorat lipsei de somn
Toți copiii sunt diferiți. Dacă bebelușul tău nu doarme la fel de bine ca cel ai prietenei tale, nu îți face probleme și nu te îngrijora. Nu insista dacă încerci să îl adormi și după 10-15 minute încă nu ai reușit. Decât să te frustrezi, lasă-l să facă ce vrea și încearcă din nou peste o jumătate de oră. În final vei vedea că bebelușii adorm până la urmă tot când vor ei. Bineînțeles, îi poți ajuta urmând regula care spune că trebuie să le recreezi bebelușilor mediul cu care au fost obișnuiți în uter: șoptește-i, cântă-i, leagănă-l, înfașă-l sau pune-i un zgomot alb care îl va ajuta să recunoască mediul cu care era obișnuit în uter.
Dacă nu poți adormi nici atunci când copilul tău doarme, încearcă să te relaxezi. Mulți părinți sunt foarte alerți la început și își pun tot felul de întrebări. Oare plânge copilul? Oare îi e prea cald sau prea frig? Este normal să fii preocupat ca nou părinte,
Dar nu lăsa aceste gânduri să îți întrerupă somnul. Gândește-te că bebelușul tău are nevoie de tine și că, pentru a avea grijă de el, are nevoie de o mamă cât mai odihnită. Lipsa somnului slăbește sisteul imunitar, ceea ce înseamnă că te vei îmbolnăvi mai ușor, iar în cel mai rău caz poate duce la depresie și chiar agresiune față de bebeluș, spre exemplu, shaking baby syndrome, care este extrem de periculos.
E important să ai grijă de tine ca viitoare mamă sau proaspătă mamă. Iar când ai ocazia, dacă o oră sau două ai pe cineva care să te ajute, relaxează-te. Ascultă muzica preferată, îmbracă un halat de casă confortabil, dormi puțin pe canapea. Îți e permis orice moft atunci când ești însărcinată sau proaspătă mămică.
Foto: Shutterstock