Ajută la prevenirea decolorării și deteriorării mobilei tale de grădină. De fel mobila de grădină din lemn și lemn masiv trebuie tratată și întreținută. Dacă nu este întreținută corect, riscă să se crape și să se usuce.
Tratament cu ulei înainte de folosire
Întotdeauna este o idee bună să aplici un strat de ulei mobilei de grădină din lemn imediat după ce o despachetezi și asamblezi. Deși lemnul a fost deja tratat cu ulei, îți recomandăm să o faci din nou, deoarece se poate să fi trecut o perioadă de la primul tratament.
Curățare temeinică
Asigură-te că o să cureți temeinic mobila de grădină, folosind de exemplu o mașină de spălat sub presiune înainte de a aplica uleiul. Urmărește întotdeauna instrucțiunile de pe pachet.
Tratament cu ulei
Mobila din lemn masiv trebuie să fie uscată complet înainte de aplicarea uleiului. Folosește un ulei special pentru lemn masiv. Este recomandat să aplici ulei de două sau trei ori în timpul sezonului și înainte de a depozita mobila pe timp de iarnă.
Mobilierul din lemn de tec nu necesită tratament cu ulei, deoarece tecul este deja un lemn destul de uleios. În timp, mobila din lemn de tec capătă o tentă naturală albă care poate fi îndepărtată cu ulei de tec. Dacă te decizi sa îi aplici mobilei tale un tratament cu ulei va fi nevoie de un tratament continuu ca în cazul mobilei din lemn masiv.
Împiedicarea apariției mucegaiului și ciupercilor
Chiar dacă îți îngrijești mobila de grădină și o tratezi cu ulei în mod regulat, pot apărea totuși atacuri de mucegai și ciuperci. Acest lucru este vizibil când părți din mobilă devin întunecate sau, în unele cazuri, aproape negre.
Poți rezolva această problemă urmând următoarele sfaturi:
- Curăță mobila cu soluții pentru lemn, urmând instrucțiunile de pe pachet. Dacă mobila este în continuare murdară, repetați procedura.
- Dacă mobila este tot întunecată după ce ai curățat-o cu solutii pentru lemn, poți pregăti o soluție puternică de clor lichid. Spală zonele afectate cu soluția de clor, iar mai apoi clătește-le cu apă.
- Dacă nici tratamentul cu clor nu funcționează, mai rămâne să folosești șmirghelul urmat de lustruire! Lustruiește zonele afectate până când ajungi la lemnul sănătos sau folosește o mașină de spălat sub presiune. Orice metodă ai alege, îți recomandăm ca la final să folosești un tip de ulei special pentru lemnul tratat.
Mucegaiul
Mucegaiul este un tip de ciupercă inofensivă care are aspectul unui praf alb, uscat, apărând de obicei pe părţile cele mai voluminoase ale mobilei. Mucegaiul apare, adesea, în timpul transportului lemnului către Europa, deoarece fluctuaţiile de temperatură şi umiditatea crescută a aerului reprezintă condiţiile ideale de înmulţire a mucegaiului.
Ştergeţi mucegaiul cu o lavetă sau o perie. În general, nu este necesar niciun tratament suplimentar, dar aplicarea unui strat de ulei pentru lemn ar fi o idee bună.
Răsucirea, deformarea şi tensionarea
Lemnul este un produs natural și mobila de grădină din lemn reacţionează la diferite tipuri de vreme. Din cauza tensiunii existente în lemn, pot apărea crăpăturile şi deformările. Aşadar, este esenţial să strângeţi din nou elementele de fixare la intervale regulate.
Depozitarea pe timp de iarnă
Mobila ta de grădină va rezista mai mult timp dacă este depozitată în mod adecvat. De exemplu, nu trebuie să așezi mobila într-un loc călduros şi uscat, deoarece, astfel, lemnul se va usca. În schimb, ar trebui să depozitezi mobila într-un garaj sau un şopron unde poate fi aerisită corespunzător și adăpostită de ploi și ninsori. Nu îți recomandăm să acoperi mobilierul cu plastic sau materiale similare, deoarece este posibil ca aceasta să conducă la putrezirea şi mucegăirea lemnului.