E o bucurie să ai ferestre mari la casă. Ai lumină naturală, camera arată mai primitoare, iar dacă vezi și o priveliște frumoasă chiar ești norocos. Asta până când vine momentul în care trebuie să cureți ferestrele. Indiferent unde stai, la bloc, la casă, în centrul unui oraș aglomerat sau într-un sat pitoresc, ferestrele tale nu vor scăpa de praf. Și, periodic, va trebui să te apuci de curățat geamuri.
E o muncă neplăcută chiar și atunci când ai ferestre mici, dar cu toate astea, trebuie făcută cel puțin de câteva ori pe an. Mai ales vara, când cantitatea de praf din aer e și mai mare, curățarea ferestrelor e ceva ce trebuie să faci dacă vrei să te uiți spre geam cu plăcere.
Cu apă curată și rece, cu doza potrivită de detergent, cu tehnicile adecvate și cu un echipament bun, rezultatul poate fi rapid, frumos și de durată.
Alegerea uneltelor cu care să cureți ferestrele
Înainte de a te apuca de treabă, e foarte important să ai uneltele potrivite.
- O găleată cu apă rece
- Detergent pentru ferestre și puțin oțet
- O cârpă curată umedă și un burete
- Un ștergător de geamuri de calitate
- Un prosop de bucătărie sau o cârpă uscată
Prepararea soluției de ștergere a ferestrelor
Dacă vrei un rezultat bun și de durată, e bine să folosești ceva mai mult decât apă pentru a șterge ferestrele. Apa conține mult calciu, care poate afecta în timp cadrul ferestrei. O soluție de spălare bună poți prepara din un decilitru de oțet amestecat cu cinci litri de apă caldă sau rece. Această soluție va îndepărta și petele mai dificile sau uleioase.
Bicarbonat de amoniu și soluție specială de curățare pentru ferestre foarte murdare
Dacă ferestrele tale sunt foarte murdare, adaugă o jumătate de cupă de bicarbonat de amoniu și o lingură de lichid pentru curățare la soluția de mai sus. Dacă folosești amoniac pentru curățarea părții interioare a ferestrei, care dă spre cameră, asigură-te că aerisești foarte bine camera după ce cureși ferestrele.
Cum să cureți corect ferestrele pentru a nu lăsa urme
Mai întâi, trebuie să cureți foarte bine rama ferestrei înainte de a spăla geamurile. În locurile unde se adună mizeria sau ai pete mai dificile, freacă foarte bine cu buretele sau cu o cârpă.
Dă cu ștergătorul de geamuri într-o mișcare continuă
E important să dai cu ștergătorul de geamuri pe fereastră cu o mișcare continuă. Pentru a evita să lași urme, treci încă o dată peste zonele pe care le-ai curățat deja. Îndepărtează constant surplusul de apă de pe geam, folosind ștergătorul, pentru a nu rămâne apă murdară pe geam.
Începe din colțul din stânga sus și șterge cu o mișcare în formă de S
Începe din colțul din stânga sus, apoi continuă de acolo. De ce? Pentru că începând din partea de sus, apa va curge mereu către zona care nu e încă ștearsă și nu va rămâne acolo unde ai curățat deja. Acest sfat se aplică indiferent de mărimea gamurilor și inclusiv pentru acele ferestre care sunt alcătuite din mai multe bucăți de geam separate de rame. Apoi șterge cu o mișcare continuă, în formă de S.
La final, șterge cu o cârpă uscată
Folosește la final o cârpă uscată sau un prosop de bucătărie uscat. Șterge mai întâi marginea de sus, apoi marginile laterale și marginea de jos. Dacă rama ferestrei este foarte murdară, e posibil să fie nevoie să mai ștergi încă o dată toată fereastra.
Cât de des ar trebui să cureți ferestrele?
Nu există un răspuns general valabil. Dacă locuiești într-un loc unde există mult praf în aer, de exemplu, pe marginea unui bulevard aglomerat din centrul al orașului, va trebui să cureți ferestrele destul de des. Ca regulă generală, ar trebui să încerci să speli ferestrele o dată pe lună. Așa nu se va acumula murdărie, nu se vor forma pete dificil de scos și va fi mult mai ușor să le cureți.
Ia în considerare atunci când speli ferestrele
E mai ușor să vezi petele de pe fereastră atunci când afară e soare. Cu toate astea, soarele puternic va usca rapid apa cu care speli fereastra, înainte ca tu să o apuci să îndepărtezi, iar în după uscare s-ar putea să rămână pete.
Dacă speli ferestrele atunci când afară e ger, apa va îngheța și te vei alege cu pete. În acest caz ar trebui să folosești apă caldă la curățarea geamurilor și să îndepărtezi cât mai repede apa de pe geam.