Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol

REDUCERE de până la 60% la categoriile de produse selectate

cum alegi si cum intretii lenjeria de pat

Cum alegi și cum întreții lenjeria de pat

Petrecem cel puțin o treime din zi în pat – fie că dormim cele 7 – 8 ore recomandate pentru un somn sănătos, fie că citim o carte seara la lumina lămpii, luăm micul dejun în pat, stăm la laptop sau pe tabletă în confortul așternuturilor. În sezonul rece care tocmai a venit, mai ales, ne despărțim cu greu de căldura și confortul așternuturilor.

Pentru că dormitorul este sanctuarul în care te refaci după o zi lungă și aglomerată, este important să ai o lenjerie de pat de calitate, nu doar aspectuasă, ci care să fie și realizată dintr-un material rezistent și confortabil.

Cum alegi si cum intretii lenjeria de pat

Lenjeriile de pat sunt disponibile într-o mulțime de culori, modele, materiale, densități și mărimi.

Mărimea

Dacă ai un pat single, sigur vei avea nevoie de o lenjerie de pat single. Totuși, chiar dacă ai un pat dublu, poți să alegi ca și tu, și partenerul tău, să folosiți două plăpumi diferite și, prin urmare, două lenjerii single diferite, pentru ca în cursul nopții niciunul să nu se trezească dezvelit. Este o decizie care diferă de la o persoană la alta. În plus, unul dintre parteneri poate fi mai friguros decât celălalt, și atunci este indicat să ai două plăpumi cu grad de izolare diferită și, prin urmare, două lenjerii diferite.

Materialul

Bumbac? Bumbac satinat? Microfibră? Bumbac flanelat? Crep? Țesătură plată sau țesătură creponată? Lenjeriile de pat pot fi realizate dintr-o multitudine de materiale, în funcție de preferințe. Materialul și tipul țesăturii sunt cele două caracteristici care influențează calitatea unei lenjerii. Cu cât este mai rezistentă lenjeria de pat/cearşaful, cu atât calitatea este mai bună.

Bumbac: Bumbac tradițional, țesut fin. Cel mai de calitate și cel mai rezistent bumbac este bumbacul egiptean, din care este realizată lenjeria de pat CATHRINE.

Cel mai căutat material pentru lenjerii este bumbacul. Pe lângă lenjeriile 100% bumbac, bumbacul satinat este mai fin și este apreciat de cei care vor o lenjerie mai lejeră, iar bumbacul flanelat este mai gros și este potrivit pentru perioadele reci.

Bumbacul păstrează căldura în timpul iernii și lasă lenjeria să se aerisească în timpul verii, de aceea lenjeriile din bumbac sunt cele mai căutate și apreciate.  

Flanel (tricot): Este un bumbac foarte fin și de o calitate bună. Acest tip de bumbac este mult mai fin      decât alte tipuri de bumbac.

Satin: Țesătură din bumbac de calitate superioară, foarte fină, selectă. Neted și răcoros la atingere.

Crep: Material aerisit, fin, care nu se calcă.

Satin sintetic: Material de calitate, arată ca și mătasea.

Microfibre:    Material din poliester, moale, de bună calitate.

Țesătura și densitatea

Cu cât țesătura este mai deasă, cu atât materialul este mai rezistent și, prin urmare, calitatea lenjeriei este mai mare. În plus, felul în care este țesut materialul influențează finețea lenjeriei. În funcție de țesătură, unele lenjerii vor fi mai moi, altele mai aspre.  

Gama KRONBORG este gama de lenjerii de calitate, realizate din bumbac, bumbac satinat, creponat sau flanelat, în care vei găsi așternuturi de pat potrivite pentru orice anotimp.

Îngrijirea lenjeriei de pat

Toate lenjeriile de pat au un procent de intrare la apă, în general între 5 – 9%. Atunci când achiziționezi un set de lenjerie de pat trebuie să iei în considerare și acest procent de micșorare la spălare. Indiferent de calitatea materialului, dacă nu o întreții corect, lenjeria nu va rezista în timp. Unele tipuri de balsam de rufe pot afecta rezistența țesăturii.

 

Sfaturi pentru spălarea lenjeriilor de pat și a cearșafurilor

 • Nu umple cuva mașinii de spălat la maxim atunci când speli produse mari, cum ar fi lenjeriile de pat și cearșafurile. În cazul în care cuva mașinii este prea plină, materialele se vor șifona.
   
 • Întotdeauna spală lenjeria de pat întoarsă pe dos, pentru a proteja culorile.

  Sfaturi pentru intretinerea lenjeriei de pat

   
 • Verifică înainte de spălare dacă lenjeria de pat rezistă la centrifugare.
   
 • Acarienii din praful din casă mor la temperaturi de 60˚C - și majoritatea lenjeriilor de pat pot fi spălate la această temperatură (cu excepția produsele din poliester). Verifică întotdeauna eticheta cu instrucțiunile de spălare înainte de a seta temperatura de spălare. 
   
 • De obicei, la prima spălare, lenjeriile de pat și cearșafurile intră la apă. Cel mai mult intră la apă lenjeriile de pat și cearșafurile ieftine, subțiri. Poliesterul nu intră la apă.
   
 • Spală lenjeriile de pat și cearșafurile înainte de a le folosi, pentru a deveni mai fine.

Descoperă mai mult

Cum să îndepărtezi mucegaiul de pe mobila de grădină

Întreținerea mobilierului de grădină din lemn

Sfaturi pentru curățarea eficientă a ferestrelor

Cum să cureți petele de vin roșu de pe covoare