Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Îngrijirea și curățarea pernelor și plăpumilor

Îngrijirea și curățarea pernelor și plăpumilor

Durata de viață a pernelor și plăpumilor variază în funcție de calitatea lor și felul în care sunt întreținute. Am adunat aici câteva sfaturi simple despre cele mai bune metode de cele mai bune metode de întreținere a pernelor și plăpumilor, pentru a le prelungi durata de viață.

 • Pernele și plăpumile ar trebui scuturate zilnic pentru a menșine densitatea și elasticitatea umpluturii.
 • Nu aspirați și nu bateți pernele și plăpumile, pentru a evita stricarea umpluturii.
 • Dacă puneți o pătură pe pat, plapuma și pernele s-ar putea aplatiza, deoarece umezeala poate înlocui golurile de aer. Pentru a păstra calitatea umpluturii, atunci când le spălați puteți pune în mașină câteva mingi de tenis sau mingi pentru spălare, care vor face ca împrospăta umplutura.

De ce să spălați pernele și pilotele

Atunci când spălați pernele și pilotele le prelungiți durata de viață. Penele și fulgii din produsele cu umplutură naturală se adună la un loc în timp și se aplatizează, ceea ce va face ca perna sau plapuma să fie mai subțire și va reduce volumul umpluturii. Dacă le veți spăla cel puțin o dată sau de două ori pe an, veți umplutura va reveni la forma inițială.

Pe de altă parte, spălarea la intervale prea mici de timp va cauza uzura inutilă a pernelor și plăpumilor, de aceea este recomandat să le spălați de două ori pe an. Spălați-le la mașină la 60 de grade, pentru a elimina organismele vii care se pot aduna în umplutură și acarienii.

Cum să spălați plăpumile și pernele cu umplutură naturală sau din fibre

Spălarea acestora îți va lua ceva timp, așadar rezervă-ți mai multe ore. O spălare corectă durează 6-8 ore în cazul plăpumilor și pernelor. Întotdeauna asigurați-vă că respectați instrucțiunile de spălare de pe eticheta produselor.

 1. Asigură-te că pernele sau plapuma nu au găuri prin care umplutura poate ieși în timpul spălării.
 2. Spală pernele sau plapuma individual în mașina de spălat, fără alte haine.
 3. Folosește un detergent fără enzime, deoarece un detergent obișnuit cu enzime poate distruge calitatea penelor și fulgilor naturali, prin eliminarea grăsimii naturale a acestora, care crește gradul de izolare termică a penelor și fulgilor. Pentru produsele cu umplutură din fibre poți folosi un detergent obișnuit.  
 4. Spală la o temperatură de 60 de grade și încheie spălarea cu un ciclu ușor de uscare.
 5. Usucă plapuma sau perna impreuna cu doua sau trei mingi de tenis sau mingi de spalat. Prin lovirea plapumii sau pernelor in timpul centrifugarii, acestea vor ajuta la distributia uniforma a umpluturii, evitand astfel ca toata umplutura să se adune într-un singur loc.  
 6. În timpul uscării la mașină, scoate plapuma din cuva mașinii de spălat și scutur-o o dată la 15 – 20 de minute. Astfel vei distribui uniform umplutura.
 7. Asigură-te că plapuma s-a uscat complet înainte de a o folosi. Dacă îți usuci plapuma afară, în aer liber, nu o pune în lumina directă a soarelui, pentru că soarele poate subția materialul și se poate rupe.
 8. Dacă vrei să te asiguri că plapuma s-a uscat complet, o poti cântări înainte de spălare și după. Dacă va cântări mai mult după spălare, înseamnă că există încă apă în ea și că trebuie să o mai lași la uscat.
 9. Dacă perna ta încă pare umedă după ce uscătorul s-a oprit, motivul poate fi că uscătorul s-a oprit prea devreme, deoarece are prea puțin conținut. Soluția este să mai adaugi câteva perne sau mingi pentru uscare.

Cum să speli pernele din spumă sau din latex

Dacă ai o pernă din spumă cu memorie, poți citi aici cum să o speli corect.

Dacă ai o pernă din latex, aceasta poate fi spălată normal la mașina de spălat și uscată la 1000 rpm. Perna trebuie să stea în permanență în husa ei.  

Când să înlocuiești pernele sau plapuma

Durata de viață a unei perne sau plăpumi variază în funcșied e mai multe criterii, dar în general este recomandat să schimbi plapuma la un interval de 5-10 ani, în funcșie de cât de repede se uzează. Pernele, în schimb. Au o durată de viață mai mică, de aproximativ 2 ani, deoarece pui mai mare presiune pe perne atunci când dormi decât pe plapumă.

Iată câteva sfaturi care îți spun cum îți dai seama că trebuie să schimbi pernele și plapuma:

 • Dacă perna ta avea culoare albă atunci când ai cumpărat-o și acum s-a îngălbenit, este un semn că e prea veche și ar trebui înlocuită.
 • Dacă transmiri mult în timpul nopții, trebuie să schimbi mai des plapuma și perna.
 • Dacă umplutura este în continuare plată după ce le-ai spălat, este recomandat să schimbi perna si pilota. 

Descoperă mai mult

Calitate și garanție

Calitate și garanție

Ghid pentru îngrijirea și curățarea saltelei

Ghid pentru îngrijirea și curățarea saltelei