Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Pete de vin roșu pe covor

Cum să cureți petele de vin roșu de pe covoare

E sâmbătă seara și ți-ai invitat prietenii la o petrecere acasă, la un board game sau o seară de filme, în compania unei sticle de vin roșu. Distracția e în toi când vezi, aproape cu încetinitorul, cum un pahar plin de vin cade pe covor. O secundă mai târziu vinul se îmbibă în covor, iar pata roșie se mărește treptat. Îți vine să urli de supărare, gândindu-te că acum trebuie să schimbi covorul. Nu trebuie însă să îți faci griji și să închei petrecerea. Există câteva metode prin care poți scăpa de petele de vin roșu din covor acasă. 
 

 

Cum să îndepărtezi petele de vin roșu

Este foarte important să acționezi imediat sau cât de repede poți pentru a maximiza șansele de a scăpa complet de pata de pe covor. Petele de vin roșu sunt extrem de greu de îndepărtat, dar dacă începi să o cureți înainte ca vinul să fie complet absorbit în material, ai șanse mai mari să elimini pata.  

Primul pas: Ia un prosop de hârtie sau o cârpă curată și încearcă să absorbi cât mai mult din vinul căzut pe covor, astfel încât acesta să nu intre în covor, ci în șervet sau cârpă. Dacă ai grijă, poți abosrbi mare parte din cantitatea vărsată, dar cu siguranță nu vei reuși să o absorbi pe toată.  

Pasul doi: Toarnă puțină apă rece direct pe pată. Astfel vei dilua vinul roșu. Apoi încearcă să absorbi din nou cât mai mult din lichidul din covor. De aici înainte, sunt mai multe metode de curățare pe care le poți folosi:   

 

 

 

Metoda sării 

1. Pune sare pe pată când aceasta este încă udă
Acoperă pata cu multă sare. Sarea va absorbi umezeala din covor încet-încet. Dacă pata este deja uscată, toarnă puțină apă pe pată pentru a o umezi și apoi acoperă pata cu sare. 
2. Lasă sarea să absoarbă lichidul din covor
Sarea se va înroși treptat, pe măsură ce absoarbe mai mult din vinul scurs pe covor. Lasă sarea pe covor mai multe ore sau chiar peste noapte. 
3. Îndepărtează cât de multă sare poți din covor, apoi curăță zona cu aspiratorul. 
După acest pas, pata ar trebui să fi dispărut complet sau să nu mai fie aproape deloc vizibilă.

Stain removal

 

 

 

 

Metoda bicarbonatului de sodiu 

1. Pregătește o pastă cu bicarbonat de sodiu 
Pregătește o pastă din 3 părți de apă și o parte bicarbonat de sodiu și aplică pasta pe pată. 
2. Unge pata cu o cantitate generoasă din pasta preparată
3. Acoperă pata cu o cârpă curată și las-o așa peste noapte
Pune un obiect greu deasupra cârpei pentru ca acesta să exercite o presiune constantă pe pată. Astfel, bicarbonatul de sodiu este împins în materialul covorului, se absoarbe mai bine și curăță mai profund. 
4. Dă cu aspiratorul pentru a îndepărta bicarbonatul de sodiu, după ce acesta se usucă.
Atunci când bicarbonatul de sodiu a absorbit toată umezeala din pată, folosește aspiratoul pentru a curăța praful de bicarbonat din covor. Pata ar trebui să fi dispărut complet sau cel puțin să nu mai fie la fel de vizibilă. 

 

 

 

 

Metoda oțetului

Sarea și bicarbonatul de sodiu sunt substanțe alcaline, spre deosebire de oțet, care este o substanță acidă. Așadar, dacă nici sarea, nici bicarbonatul de sodiu nu funcționează, poți încerca metoda oțetului.  
1. Pregătește o soluție din apă, oțet alb și lichid pentru spălat vase
Amestecă două cești de apă călduță cu o lingură de oțet și o lingură de lichid pentru spălat vasele. 
2. Îmbibă un burete în soluția pregătită și aplică astfel soluția direct pe pată. 
Soluția pregătită va pătrunde în firele covorului și va dilua pata. Apoi așteaptă să se usuce și repetă de mai multe ori pasul de absorție a oțetului în covor cu cel de uscare.  
3. Udă toată pata cu apă rece
Toarnă puțină apă rece pe pată sau înmoaie o cârpă în apă rece și apoi pune-o pe pată pentru a dilua vinul roșu. Apoi folosește o cârpă uscată și curată pentru a absorbi apa din covor. 
4. Repetă pasul 3 până când pata dispare. 

 

 

 

 

 

Cum să absorbi lichidul din covor

Crezi sau nu, există o metodă bună și una care nu dă rezultate atunci când trebuie să absorbi lichidul din covor. 

  • Întotdeauna freacă ușor cu o cârpă de sus în jos pentru a absorbi lichidul din firele covorului. Dacă freci de la stânga la dreapta, cârpa va absorbi o parte din vin, dar restul va intra și mai mult în firele covorului. În cel mai rău caz, frecarea covorului va face paat și mai mare. 
  • Începe prin a folosi cârpa pe marginea petei și încearcă să absorbi lichidul din exteriorul petei către interior. Astfel vei evita să te trezești cu o pată mai mare decât ai deja. 


Important: Întotdeauna testează aceste metode pe o parte invizibilă a covorului, pentru a fi sigur că nu vei distruge materialul. 
 

Descoperă mai mult

Cum să îndepărtezi mucegaiul de pe mobila de grădină

Cum să îndepărtezi mucegaiul de pe mobila de grădină

Întreținerea mobilierului de grădină din lemn

Întreținerea mobilierului de grădină din lemn

Sfaturi pentru curățarea eficientă a ferestrelor

Sfaturi pentru curățarea eficientă a ferestrelor

Cum alegi și cum întreții lenjeria de pat

Cum alegi și cum întreții lenjeria de pat