Dacă mobila ta de grădină are deja niște ani la activ, timp în care și-a mai pierdut din strălucire, nu trebuie neapărat să te descotorosești de ea. Poate că vopseaua s-a mai dus ici-acolo, dar asta nu-i o problemă care să te facă să îi spui „La revedere!”.
Unele piese de mobilier de grădină sunt realizate din materiale rezistente la orice fel de vreme, cum ar fi mobila de grădină din poliratan, un material plastic împletit, asemănător cu ratanul, varianta lui naturală. În cazul altor materiale din care este confecționată mobila de grădină, factorii naturali precum vântul, ploaia și, mai ales, soarele, vor avea un impact negativ în timp asupra mobilei. Iată câteva sfaturi despre cum să folosești vopseaua pentru a readuce la viață mobila de grădină.
Mobila de grădină din lemn
Toate produsele realizate din lemn sunt afectate de vânt și apă. Soarele, mai ales, poate avea un impact puternic asupra lemnului. Dacă ești posesorului unor piese de mobilier de grădină din lemn vopsit, nu trebuie să te superi atunci când se ia vopseaua, pentru că asta nu înseamnă că mobila ta de grădină nu mai este bună de nimic. În decursul timpului, produsele realizate din lemn, mai ales cele pentru exterior, au nevoie de reîmprospătare.
Pregătirea amănunțită
Atunci când decizi că e momentul să îți vopsești mobila din lemn, pregătirea este vitală. De fapt, pregătirea este cel mai important pas și va influența decisiv rezultatul final. Necesită timp, răbdare și multă muncă. Mai întâi trebuie să elimini toate urmele de vopsea veche și să cureți bine cu șmirghel lemnul. Apoi, trebuie să repari toate spărturile de pe suprafața lemnului, să le acoperi cu grund și să nivelezi din nou lemnul cu șmirghel. Abia când lemnul este uscat și curățat poți începe să vopsești.
Kit-ul pentru vopsit trebuie să cuprindă: șmirghel abraziv, mască împotriva prafului, o cârpă curată, mănuși de cauciuc, pensulă pentru vopsit, diluant, vopsea sau ulei pentru lemn.
Vopsirea
Există diferiți producători de vopseluri pentru lemn și toți oferă lac de protecție și grund care să se potrivească împreună. Nu te zgârci la vopsea atunci când acoperi marginile pieselor de mobilier, pentru că acelea sunt cele mai expuse factorilor externi. Aplică întotdeauna vopseaua în direcția liniilor lemnului.
Mobila de grădină din metal
Dacă în grădină ai mobila de metal, materialul s-ar putea să ruginească în timp. Ai noroc însă, pentru că puțină rugină nu înseamnă neapărat că mobila ta de grădină a ajuns la capătul vieții. O poți resuscita cu puțină vopsea.
Vopseaua
Majoritatea producătorilor de vopseluri au în gama lor și vopsea care protejează împotriva ruginii. Această vopsea va face ca mobila ta de grădină să fie mai rezistentă la factorii de mediu. Dar, înainte de a te apuca de vopsit, asigură-te că ai curățat toată rugina de pe metal.
Înainte de a începe vopsirea
Înainte de a începe să vopsești, privește atent mobila ta de grădină. Te va ajuta să îți faci o idee mai bună cu privire la starea exactă a mobilei. Chiar dacă vopseaua poate face minuni asupra pieselor de mobilier învechite, nu poate să readucă la viață piese care sunt mult prea distruse de factorii de mediu, așadar trebuie să decizi dacă există șanse să revitalizezi anumite piese de mobilier sau nu.