Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
mituri despre somn

7 mituri despre somn: care sunt adevărate și care false?

Atunci când mergem la culcare, urarea omniprezentă este “Somn ușor! ”.  Ușor de spus, greu de realizat de multe ori! Majoritatea oamenilor se confruntă cel puțin periodic cu probleme de somn. De aceea, am adunat în acest articol șapte mituri despre somn care cauzează insomnii. Află cum îți poți rezolva problemele cu somnul prin confirmarea sau infirmarea acestor mituri. 

 1. Lumina aprinsă înainte de culcare îți poate strica somnul

ADEVĂRAT. Este mai ușor să adormi atunci când te afli într-o cameră cu puțină lumină, eventual dată doar de un spot sau o veioză, decât într-o cameră iluminată puternic de o lustră imensă montată pe tavan. De asemenea, vei adormi mai ușor dacă vei opri toate dispozitivele electronice din cameră înainte de a merge în pat. Lumina îți activează creierul și nu îl lasă să se liniștească. Dacă ai probleme cu somnul, o idee bună este să te relaxezi, de exemplu să stai liniștit într- cameră cu lumină difuză înainte de a te culca.

INFOGRAFIC: 7 Mituri despre somn

 Infografic 7 mituri despre somn

2.    Poți să recuperezi nopțile pierdute


FALS. În cazul în care nu ai dormit mai mult de o noapte, nu poți să recuperezi orele de somn pierdute. Așadar, dacă ești una dintre persoanele care în general dorm mai puțin în timpul săptămânii, nu te va ajuta dacă dormi mai mult în weekend. De exemplu, dacă dormi numai 6 ore pe noapte în timpul săptămânii, deși corpul tău are nevoie de 8 ore de somn, vei pierde în total 10 ore de somn pe săptămână. Așadar, ar trebui ca în timpul săptămânii să mergi mai devreme la culcare și să renunți la câteva ore petrecute la televizor, în timp ce te uiți la serialul preferat, sau la calculator, în timp ce încerci să îți crești în level personajul din jocul preferat.

 

3.    Adulții au nevoie de 8 ore de somn pe noapte

ADEVĂRAT. În medie, un adult are nevoie de aproximativ 8 ore de somn pe noapte, în fiecare noapte. Există însă unii oameni pentru care sunt de ajuns mai puține ore și oameni care trebuie să doarmă mai mult de 8 ore pentru a funcționa bine a doua zi. Unele persoane au nevoie chiar și de 12 ore de somn în fiecare noapte, în timp ce alții se simt perfect după ce au dormit numai 6 ore. Aceste persoane sunt însă excepții, iar majoritatea populației are nevoie de 8 ore de somn, chiar dacă mulți oameni dorm mai puțin de 8 ore.

Poți citi mai multe despre câte ore de somn are nevoie o persoană aici.

4.    Nu ar trebui să te ridici din pat dacă nu poți dormi 

FALS. Dacă te enervează să stai întins cu orele în pat în timp ce încerci fără succes să adormi, este mai bine să te ridici. Ține minte însă că, dacă părăsești așternuturile, e bine să faci o activitate care te relaxează, nu ceva care te solicită, astfel încât corpul tău să nu creadă că este zi.

Dacă rămâi în pat și îți crește frustrarea că nu poți adormi, vei asocia patul tău cu o experiență negativă, în loc să îl consideri un loc propice odihnei. Dacă te scoli din pat, de exemplu, poți citi o perioadă în lumina unei lumânări cu led-uri sau a unei veioze cu lumină difuză, care te va ajuta să adormi.

 5.    Un somn scurt după-amiază de ajută să te concentrezi  

ADEVĂRAT. Dacă simți că ți s-a făcut somn în timpul zilei, poți să dormi puțin fără să îți fie teamă că nu vei mai dormi noaptea. Asigură-te însă că nu dormi mai mult de 30 de minute și că porția de somn nu e prea aproape de ora la care îți vei începe somnul de noapte.  Scurta porție de somn din timpul zilei îți va da extra energie pentru restul orelor din zi, iar nivelul de concentrare și starea ta psihică se vor îmbunătăți.

 6.       Copiii nu ar trebui să doarmă în patul părinților

FALS. De fapt, sunt chiar câteva avantaje când vine vorba de împărțirea patului, atât pentru părinți, cât și pentru copii.  Cercetările în domeniu arată că, atunci când părinții și copiii dorm în același patmăcar din când în când, relațiile dintre ei devin mai apropiate, iar încrederea copilului în el însuși crește.

Dar nu îți face probleme dacă nu vrei să împarți patul cu juniorul. E de ajuns să dormiți în aceeași cameră sau să stai lângă el când doarme în timpul zilei. Un pat suprapus  – unde copilul poate dormi la etajul superior – poate rezolva problema dormitului împreună. În acest fel puteți dormi în aceeași cameră, fără a împărți însă patul. Iar dacă vrei să dormi împreună cu cel mic, alege un pat de dimensiuni mari, în care să aveți loc.  

 7.    Dormi mai bine într-o cameră răcoroasă

ADEVĂRAT. Atunci când dormi într-o cameră răcoroasă, într-un mediu cu temperaturi mai scăzute, corpul tău se simte mai bine. Temperatura corpului uman scade în timpul nopții, iar dacă în cameră este prea cald, corpului tău îi este mai greu să elimine căldura.  Bineînțeles, nu e bine să îți fie frig, de aceea ai nevoie de o pilotă.

Pentru corpul tău, e mai bine să dormi învelit cu o plapumă potrivită, decât să dormi într-o cameră prea încălzită. Astfel, îți poți asculta corpul și te poți dezveli dacă devine prea cald în timpul nopții. Temperatura optimă în dormitor este de 18 – 19 grade Celsius, ceea ce înseamnă cu doar câteva grade mai puțin decât temperatura optimă din camera în care nu dormi.  

Sperăm că sfaturile noastre pentru te vor ajuta să ai un somn mai bun. Dacă vrei să afli mai multe despre cum să dormi sănătos, intră aici.  Nu mai rămâne decât să îți urăm Somn ușor!

 

 

Surse: