Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Beneficiile jocului in aer liber pentru copii

9 Idei de activități în aer liber pentru copilul tău

Când eram prin clasa a VI-a, părinții m-au dus la doctor să vadă ce pot face să mai cresc în înălțime. Aveam 155 de cm, până în clasa a V-a fusesem cea mai înaltă din clasă, apoi mă întrecuseră aproape toți colegii. După ce m-a văzut, doctorul i-a sfătuit pe părinții mei să iasă cât mai des cu mine în weekend în afara orașului, în natură, și să mă lase să mă joc cât mai mult afară, în aer liber.

Nu înțelegeam atunci îngrijorarea părinților mei, până la urmă nici ei nu puteau fi confundați cu Gulliver. Când am avut la rândul meu copii mi-am dat seama că binele copilului devine principala preocupare. Iar unul dintre lucrurile cele mai bune pe care le poți face pentru copilul tău este să îi oferi cât mai multe ocazii de joacă în aer liber.

BENEFICIILE JOCULUI ÎN AER LIBER

Dacă iarna e mai greu să petreci ore întregi afară, atunci când vremea se încălzește ar trebui să stai cât mai mult afară cu cel mic, indiferent de vârsta copilului. Poate fi mai greu acum să îl convingi pe copil să plece din fața televizorului sau calculatorului și să iasă afară să se joace, dar ține minte că e spre binele lui. De exemplu, în sistemul de învățământ din Finlanda, considerat unul dintre cele mai bune sisteme de învățământ din lume, există conceptul de “outdoor education”, educație realizată afară, prin experiență directă, în natură, prin excursii, vizite sau ore de joacă afară. 


Beneficii activitati in aer liber

Activitățile în aer liber au numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și mentală a copilului tău:

  • Afară, copilul va fi mai activ, pentru că are mai mult spațiu în care se poate juca. Acest lucru reduce riscul de obezitate infantilă și îi dă ocazia copilului să inventeze jocuri interesante, active și creative.
  • Orice activitate în aer liber, chiar dacă nu este una fizică, crește sinteza de vitamina D și scade riscul depresiei. Vitamina D este esențială pentru creșterea armonioasă a copilului, motiv pentru care pediatrii recomandă părinților ca, până la cel puțin 3 ani, să îi dea copilului suplimente de vitamina D pentru a reduce riscul de rahitism.   
  • Atunci când respiră aer curat, într-o zonă plină de verdeață, copilul își curăță plămânii de impuritățile pe care le respiră în oraș.
  • Un studiu efectuat de cercetătorii de la Cambridge a dovedit că acei copii care petrec mai mult timp în aer liber au un risc scăzut de a avea probleme cu vederea.
  • Societatea Americană de Pediatrie a efectuat un studiu care a arătat că, dacă petrec mult timp în  fața televizorului sau calculatorului, copiii vor avea un nivel redus de atenție și nu se vor putea concentra decât pe perioade foarte scurte de timp. La polul opus, cei care petrec timp în natură își folosesc imaginația atunci când se joacă, ceea ce le antrenează creativitatea.
  • Activitățile în aer liber îl vor face pe copil să aprecieze natura și îl pot învăța prin experiență directă cum funcționează lumea din jurul lui. De asemenea, îl ajută pe copil să conștientizeze importanța naturii și să devină un adult pentru care grija față de mediu e importantă.


IDEI DE ACTIVITĂȚI ÎN AER LIBER ALĂTURI DE COPIL

Timpul petrecut în aer liber variază în funcție de vârsta copilului și de disponibilitatea sa. Dacă e la școală și trebuie să își facă și teme când ajunge acasă, organizează-te în așa fel încât cel mic să aibă parte de cel puțin o oră de activități în aer liber. În weekend încearcă să ieși cât mai mult în oraș, fie că e pentru un picnic de câteva ore într-o zonă verde, pentru una sau două zile la camping sau pentru o plimbare.

Mai jos îți dăm câteva idei de activități pe care le poți face cu cel mic în aer liber: pe terasă, în grădină, în parc, în afara orașului, la munte sau la mare.


Jocuri în grădină


Palete tenis copii

Fie că locuiești la casă și ai o mică grădină sau ieși în parc, ia cu tine niște jocuri care îl vor ajuta pe copil să se distreze, să se miște și să socializeze cu alți copii. De exemplu, jocurile cu mingea, precum tenis, sunt distractive și ușor de jucat. În plus, nu ai nevoie de mult spațiu ca să te distrezi la maxim. Dacă nu are alți copii cu care să se joace, implică-te tu în joc, te vei distra și vei face și tu mișcare. Poți alege jocuri simple, în funcție de vârsta copilului, precum TUNDRASNIPE (tenis), ORRE (baseball), POLARSNIPE (crichet).   

 

Pictură în aer liber


Sevalet copii

Nu toate activitățile în aer liber trebuie să fie fizice. Dacă ai un copil căruia îi place să deseneze, ia un șevalet, niște culori și pensule și ieși afară în parc sau în afara orașului. Așază-i șevaletul într-un loc drăguț și desenați împreună. Copilul își va exersa creativitatea și dexteritatea. Tot ce ai nevoie pentru desen găsești în colecția GREGERS.  

 

Gătiți împreună și bucurați-vă de rezultate 


Copiilor mici le place să facă activități de adulți, pentru că simt că sunt importanți și că fac lucruri interesante. În weekend, în loc să stai închisă în bucătărie să gătești, scoate ingredientele și ustensilele afară, în grădină sau pe terasă, ia cu tine copilul și roagă-l să te ajute, dacă vrea, cu părțile mai simple din procesul de gătit. De exemplu, poate amesteca salata sau crema pentru tort sau poate să decoreze prăjiturile.  O să vă distrați împreună și veți construi amintiri frumoase, pe care niciunul dintre voi nu le va uita. La final, invitați toată familia la masă și bucurați-vă de rezultatul muncii depuse împreună.

 

Picnic în parc 


În Țările Nordice, una dintre activitățile recreative cele mai populare este picnicul. Scandinavii profită la maxim de perioada scurtă de vară și fac tot posibilul pentru a sta în natură atunci când e frumos afară. În loc să mâncați acasă sau la o terasă în oraș, ia cu tine o pătură de picnic, pahare, farfurii și tacâmuri de plastic și mergeți cu toții la picnic, la iarbă verde. Poți merge într-un parc în care să fie permis să stai pe iarbă sau într-o zonă verde în afara orașului. Ia cu tine și niște jocuri de exterior și vei avea parte de câteva ore de relaxare în familie. Nu uita ca, atunci când pleci, să strângi tot ce ai adus cu tine și să lași locul curat, pentru ca și alții să se bucure de natură așa cum ai făcut-o și tu.

 

Camping cu toată familia

 Camping cu familia

Când copilul tău e mai mare poți merge cu el la munte sau la mare cu cortul. Vei vedea că cel mic o să se distreze foarte mult. În general, copiilor le place mult să doarmă în cort, pentru că e un spațiu mic și ferit, ca o cazemată. Nu degeaba în comerț există diverse variante de corturi pentru copii în care cei mici să se joace în casă. Un weekend de camping îl va apropia pe copil de natură, îl va face să aprecieze liniștea și îi va lăsa amintiri plăcute. Bineînțeles, ai grijă să iei cu tine tot ce ai nevoie pentru camping, pentru a avea o ședere comodă. Poți vedea aici ce să pui în bagajul de camping.    

 

Distracție în timp ce ne legănăm 



Nu degeaba leagănele sunt omniprezente în locurile de joacă pentru copii. Legănatul e distractiv! Copiii iubesc să se dea în leagăn, atât de mult încât uneori pleacă din parc în urlete pentru că nu se satură nici după o oră de joacă în leagăn. O idee bună vara este să ai în grădină, pe terasă sau pe balcon un hamac sau un balansoar pe care cel mic să poată sta afară, în aer liber, în timp ce citește sau mănâncă o înghețată. Cel mai probabil va deveni locul lui preferat de relaxare.

 

Trambulina – visul oricărui copil

Trambulina copii

Dintre toate lucrurile pe care le poți avea în grădină pentru copilul tău, o trambulină e cu siguranță pe lista de dorințe a fiecărui copil. Dovadă sunt cozile la trambuline din parcurile de distracții sau de pe falezele de la mare, unde vezi mereu copii care abia așteaptă să sară în sus și în jos pe trambuline. Dacă ai spațiu la tine în grădină, ia-i o trambulină și distracția e asigurată toată vara. Trambulinele sunt disponibile în mai multe dimensiuni. Asigură-te că trambulina are toate elementele de siguranță necesare.

 

Mută locul de joacă afară 



Sigur ai un loc de joacă în casă, unde sunt cele mai multe jucării ale copilului tău, un covoraș de joacă și niște saci sau cutii de depozitare pentru jucării. Vara e momentul să le scoți afară. Bineînțeles, nu chiar pe toate, dar măcar pe cele cu care știi că cel mic s-ar juca afară – camioane și mașini de cărat nisip, mingii, jucării pentru nisip, un cort de joacă sau orice altceva îi place celui mic. Îi poți lua și un scaun de grădină pentru copii și îi poți face colțul lui de joacă afară. Astfel îi vei arăta că se poate juca la fel ca în interior și afară, în grădină, în timp ce profită de aerul curat și de soarele atât de important în sinteza de vitamina D.

 

Bătaie cu apă

 Pistoale cu apa

Copiii iubesc să se bată cu apă. Dacă ai în același loc câțiva copii și niște pistoale cu apă, rezultatul va fi mereu același: râsete, gălăgie, fericire. Așadar, dacă dai vreo petrecere în grădină vara la care să inviți mai mulți copii sau dacă ești părinte de cel puțin doi copii, dă-le niște pistoale cu apă și vor uita de toate jocurile video și desenele animate care i-au ținut ocupați până atunci.   

Nu uita că toate aceste activități și jocuri vor deveni mult mai interesante pentru copilul tău dacă și tu te implici în ele. Mai ales când e mic va dori să se joace împreună cu tine și va lua exemplul tău în tot ceea ce face.

Distracție plăcută împreună!

 

Descoperă mai mult

Trambuline: 7 lucruri pe care să le iei în considerare înainte de a cumpăra una

Trambuline: 7 lucruri pe care să le iei în considerare înainte de a cumpăra una

Cum să-ți închiriezi apartamentul în perioada vacanței

Cum să-ți închiriezi apartamentul în perioada vacanței

3 tipuri de oameni care merg la festivaluri

3 tipuri de oameni care merg la festivaluri

Călătorești sau stai acasă? Sfaturi pentru o vacanță perfectă

Călătorești sau stai acasă? Sfaturi pentru o vacanță perfectă