De când există, mașinile sunt mijlocul de transport preferat pentru vacanțe, mai ales când este vorba de vacanțe în țară sau în destinații apropiate, cum ar fi Bulgaria, Grecia sau Turcia. Când pleci în vacanță cu mașina, mai ales dacă ai unul sau mai mulți copii, mașina îți oferă libertatea și confortul necesar pentru o călătorie plăcută. Poți opri oricând vrei, poți devia de la ruta stabilită inițial dacă te hotărăști să vezi ceva ce nu era în plan, poți lua cu tine mult mai multe bagaje și, din când în când, poți trage un pui de somn în mașină, dacă nu ești la volan.
Fie că pleci doar pentru weekend sau că te pregătești pentru vacanța de vară pe o plajă minunată sau într-un tur prin România, află sfaturile noastre despre cum să împachetezi bagajele mai eficient și despre cum poți dormi mai bine în mașină.
Împachetează-ți bagajele util
Ce pui în bagajele de vacanță depinde de mai multe lucruri. În primul rând, gândește-te cât timp vei fi plecat în vacanță, cu cine mergi și unde mergi (ai nevoie de haine groase, de haine subțiri, ai prosoape la hotel sau trebuie să le iei cu tine, are rost să îți iei haine de seară dacă acolo unde mergi nu ai unde să ieși seara etc.). Când ai stabilit toate aceste detalii, e momentul să te apuci de făcut bagajele.
Ce ai nevoie dacă iei masa pe drum
Gândește-te la ce situații pot apărea în timpul călătoriei. Dacă mergi într-un roadtrip prin țară cu mașina, o idee bună ar fi să iei cu tine și mobilier pliabil de camping. Dacă știi că e vrei să mănânci pe drum ceva gătit acasă și nu la restaurant, alege o masă pliabilă și câteva scaune pliabile care nu ocupă mult spațiu în mașină. Și ia cu tine farfurii și tacâmuri de unică folosință sau pahare de plastic, care sunt mai ușoare și nici nu se pot sparge. Astfel îți poți face propriul restaurant pe drum.
Păstrează mâncarea proaspătă într-o geantă frigorifică. O astfel de geantă este un obiect esențial dacă ai luat cu tine mâncare pe drum, mai ales vara, când este caniculă. Cu o geantă frigorifică, poți lua cu time mâncare pregătită de acasă, astfel nu vei risca să nu găsești un restaurant pe drum atunci când ți se face foame.
Somnul pasagerilor în mașină
Dacă ai de făcut un drum mai lung, iar pasagerii tăi vor să doarmă pe drum, poți alege perne speciale de călătorie, care susțin gâtul și ajuta la o poziție confortabilă în timpul călătoriei. De exemplu, pernele pentru gât din gama Wellpur din spumă cu memorie sunt concepute special pentru călătorii.
Cea mai bună metodă de a face bagaje pentru un drum cu mașina
Încărcarea bagajelor în mașină poate să pară uneori un joc de Tetris. Totul trebuie să își găsească locul potrivit, dacă nu, riști ca jumătate dintre bagajele tale să rămână pe dinafară. Pe deasupra, e bine ca toate lucrurile să fie ușor accesibile.
O variantă pentru care te va ajuta să pui totul în mașină și să ai acces rapid la lucruri este să încarci bagajele așezate pe verticală, nu pe orizontală. Astfel eviți situațiile în care periuța de dinți se va afla în cel mai neaccesibil loc atunci când ai nevoie de ea.
Ca alternativă, poți împacheta lucrurile care știi că îți vor fi necesare pe drum în cutii speciale de plastic, care sunt transparente și prin care vei putea să vezi conținutul, ca să găsești astfel mai ușor ce ai nevoie. Desigur, cutiile nu stau în mod natural pe verticală, dar sunt totuși practice. Chiar dacă le depozitezi pe orizontală, una peste cealaltă, atunci când scoți o cutie nu vor cădea toate celelalte.
Lucrurile pe care le folosești cel mai des trebuie împachetate la urmă, astfel, vei avea mai ușor acces la ele. Pune lucrurile pe care le folosești cel mai des deasupra celorlalte obiecte.
Împachetează mașina ținând cont de normele de siguranță
Siguranța este întotdeauna primul lucru la care trebuie să te gândești. De aceea, amintește-ți că te asigui că bagajele sunt puse corect, că nu blochează niciun geam și că ai vizibilitate. Pentru a evita să îți blochezi vederea, nu pune niciodată în mașină mai multe bagaje decât este posibil, respectând normele de siguranță.
Asigură-te că bagajele sunt puse bine, astfel încât să nu se miște de colo-colo la curbe sau când frânezi brusc. Este un sfat valabil atât pentru lucrurile din portbagaj, cât și pentru cele din zona pasagerilor. Dacă ai pus ghizdane sau trollere mari pe bacnheta setinată pasagerilor, le poți prinde cu centura de siguranță, pentru a evita ca acestea să cadă în timpul drumului.
Ia în considerare și că, dacă mașina este încărcată la capacitate maximă, greutatea mașinii crește și, o dată cu această, crește și distanța de frânare. Așadar, condu cu grijă atunci când mașina este încărcată la maxim.
Drum bun și vacanță plăcută!
Foto: Shutterstock, JYSK