Spălatul hainelor nu este cea mai interesantă activitate, însă este una necesară pentru confortul nostru zilnic. În acest ghid, vei găsi sfaturi și idei pentru spălarea eficientă a hainelor tale, potrivite atât începătorilor, cât și celor care au experiență în utilizarea mașinii de spălat.
Când te ocupi de spălatul hainelor, este important să o faci într-un mod corect. În caz contrar, s-ar putea să fii nevoit să porți o cămașă roz care a fost odată albă sau s-ar putea să îți transformi puloverul confortabil din lână care ți se potrivește, într-o dimensiune care se va potrivi mai degrabă unui copil de 6 ani. Avem cele mai bune sfaturi pentru o spălare a hainelor care să le pătreze prospețimea și rezistența cât mai mult timp, astfel încât să poți evita mult mai ușor toate greșelile care pot să apară.
1. Repectă simbolurile de pe etichetele hainelor
Ar trebui să verifici întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă. Simbolurile cu referințe la modul de spălare al hainelor pe care le găsești pe eticheta de pe guler sau în partea de jos a cusăturii laterală a hainelor nu sunt destinate decorului. Îți oferă instrucțiuni privind spălarea hainelor și sunt concepute pentru a te asigura că acestea vor rămâne într-o formă excelentă. Așa că nu uita să le verifici înainte de spălare.
2. Îndepărtează petele înainte de spălare
Cei mai mulți dintre noi greșim atunci când ne gândim că dacă aruncăm hainele pătate direct în mașina de spălat va ajuta la înlăturarea rapidă a petelor. Aceasta este o idee greșită. Primul pas ar fi să înmoi petele în detergent concentrat. Aplică detergentul pe pată cu un burete moale și lasă haina să se înmoaie în această soluție timp de 5-6 ore. Repetă procesul de înmuiere și de pretratare a petelor până când acestea s-au redus, apoi clătește haina în apă rece și spal-o conform recomandărilor din instrucțiunile de spălare.
3. Spală manual hainele delicate
Iată cum să speli manual hainele: începe prin a separa hainele deschise la culoare de cele închise la culoare așa cum ai face dacă le-ai fi spălat cu mașina de spălat. Apoi, umple o chiuvetă sau cadă cu apă caldă în care să pui și detergent de rufe special pentru spălare manuală. Scufundă-ți hainele în apă și freacă-le cu mâinile. Clătește-le ulterior într-o chiuvetă sau cadă cu apă curată.
4. Spălătorie economică și ecologică
Dacă dorești să economisești bani și, în același timp, să faci un bine mediului, nu uita să umpli mașina de spălat atât cât este recomandat. De asemenea, poți folosi săculeți pentru spălare și poți distribui săpunul într-un mod corect. Poate că nu trebuie să folosești atât de mult săpun. Alege un detergent ecologic, care nu provoacă reacții alergice.
5. Încearcă să nu îți speli hainele în exces
Procesul de spălare este dur cu hainele tale. Cu excepția cazului în care îmbrăcămintea ta este vizibil murdară, probabil că nu trebuie să o speli după fiecare purtare. Vezi dacă poți extinde spălarea până la trei purtări, înainte de a pune hainele în coșul de rufe.
6. Evită să folosești uscătorul de haine
Centrifugarea uscătorului de haine îți poate lăsa hainele decolorate, întinse și deteriorate. Dacă nu ai loc pentru ca toate rufele tale să se usuce, atunci există câteva materiale textile pe care le poți pune în uscător. Acestea pot fi articole precum cearceafuri, prosoape, cârpe de bucătărie, blugi, șosete și țesături din bumbac. Pentru acestea, verifică instrucțiunile de spălare în prealabil.
7. Spală hainele închise la culoare după ce le-ai întors pe cealaltă parte
Blugii în nuanțe închise de albastru, bluzele negre și alte materiale în culori închise se pot decolora în urma spălării, mai ales dacă se freacă de alte haine în procesul spălării. Spală întotdeauna hainele închise la culoare după ce le-ai întors pe cealaltă parte pentru a te asigura că își păstrează culoarea.
Ai și alte sfaturi inteligente pentru spălarea rufe? Dacă da, atunci te rugăm să ni le spui în comentarii.