Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol

15% REDUCERE SUPLIMENTARĂ pentru toate comenzile online

somn in timpul zilei

Somnul în timpul zilei: Cât de benefic este?

Somnul este foarte important pentru sănătatea ta, de aceea e normal să fii preocupat de orele pe care le petreci dormind și de faptul că e posibil să nu dormi destul. Încă din copilărie ni se spune cât de important este să dormi la prânz. Iar dacă atunci când eram refuzam cu obstinație să dormim în timpul zilei, când ajungem adulți somnul din timpul zilei devine un lux pe care ni-l permitem însă doar rareori. Nu toți oameni sunt făcuți să doarmă în timpul zilei, ceea ce înseamnă că nu toți ne simțim bine dacă dormim în timpul zilei.

Mai întâi, întreabă-te dacă ai nevoie de somn în timpul zilei. Dacă ți-e somn în timpul zilei, asigură-te că somnul de noapte nu e deranjat de probleme de sănătate sau de stres. Somnolența în timpul zilei poate fi un simptom al unor probleme de sănătate.  

Dacă te simți bine în general pe parcursul zilei și, în același timp, dormi cât trebuie noaptea, un pui de somn în timpul zilei îți poate îmbunătăți funcțiile creierului – memoria, abilitatea de concentrare și creativitatea. De asemenea, somnul scurt pe timp de zi este asociat cu o rată mai mică a bolilor cardiovasculare. 

 

Ești tipul de persoană pentru care e bun somnul pe timp de zi?

Un pui de somn nu e sănătos pentru toată lumea. Aproximativ 60% din populație nu obișnuiește să doarmă în timpul zilei, iar atunci când o fac, intră într-un somn foarte adânc și trebuie să își pună alarma pentru a se trezi. Pentru că dorm foarte adânc, se trezesc cu și mai puțină energie decât atunci când s-au culcat. Pe de altă parte, cei 40% pentru care somnul de zi are efecte benefice. Ei doar ațipesc în timpul zilei, se trezesc după 20-30 de minute, iar asta îi ajută să aibă mai multă energie după ce dorm puțin.

Dacă faci parte din prima categorie, dar vrei să obții beneficiile somnului scurt din timpul zilei, îți poți învăța corpul să tragă un pui de somn ziua.

 

Cum să îți înveți corpul să doarmă ziua

La început, restricționează-ți perioadele de somn din timpul zilei la doar 15 minute. Astfel, îți vei împiedica creierul și corpul să intre în faza de somn adânc, o fază care te face să te simți lipsit de energie după ce te trezești.

 

Cât durează un ciclu de somn

Cheia unui somn scurt de zi care să îți dea energie este să cunoști ciclurile de somn. Un ciclu de somn durează aproximativ 90 de minute. În această perioadă, creierul trece prin mai multe etape. Există două etape principale ale unui ciclu de somn: faza REM (rapid-eye-movement) și faza non-REM (NREM).

 

Etapele somnului

În prima fază, funcțiile creierului încetinesc și, încet-încet, adormi. În cea de-a doua fază ochii nu se mai mișcă și creierul se relaxează cu adevărat. În timpul zilei nu e recomandat să intri în faza a treia a somnului, NREM.   În cea de-a treia fază, ritmul în care creierul emite unde încetinește, pregătind astfel corpul pentru cea mai adâncă fază a somnului.  

Dacă dormi în timpul zilei, e preferabil să te trezești înainte de a intra în faza de somn adânc. Dacă te trezești atunci când ești în faza de somn adânc, te vei trezi foarte obosit și dezorientat. În cea de-a cincea etapă are loc somnul REM, în care ochii se mișcă rapid și în care visezi.

După această fază începe un nou ciclu de somn. Acesta este cel mai potrivit moment în care să trezești, după aproximativ 90 de minute de somn. Mulți nu își permit însă să doarmă o oră și jumătate în timpul zilei.

Perioada potrivită de somn din timpul zilei variază de la o persoană la alta, dar în general 20 sau 30 de minute de somn sunt îndeajuns pentru majoritatea oamenilor. Încearcă să dormi perioade diferite, până când găsești doza de somn potrivită pentru tine. În general, o persoană are nevoie de aproximativ 15 minute să adoarmă.

Dacă apuci să intri în fazele de somn adânc, cel mai probabil te vei trezi obosit.

 

Beneficiile somnului scurt din timpul zilei

Durata somnului și tipul de somn sunt factori de care depind beneficiile pe care somnul le are asupra creierului. Un somn rapid de 20 de minute este bun dacă vrei să fii mai alert. Perioadele mai lungi de somn te ajută să memorezi mai bine și să fii mai creativ.  

Un somn în timpul zilei care durează între 30 și 60 de minute te ajută să iei decizii mai bine, iar cel care durează între 60 și 90 de minute te ajută să rezolvi problemele mai bine.

Când să dormi în timpul zilei

Ideal ar fi ca, dacă dormi ziua, să o faci imediat după prânz. Dacă somnul de zi are loc prea târziu, atunci nu vei dormi bine în timpul nopții. Pe de altă parte, dacă încerci să adormi prea devreme în timpul zilei, corpul tău s-ar putea să nu fie pregătit pentru somn și nu vei adormi.
 

Surse:

https://www.webmd.com/balance/features/the-secret-and-surprising-power-of-naps#1 

https://sleepfoundation.org/sleep-topics/napping

 

Descoperă mai mult

10 metode de a adormi mai ușor

10 metode de a adormi mai ușor

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Noutăți: RINGSTIND, plapuma cu husă catifelată din fibre de bambus

Noutăți: RINGSTIND, plapuma cu husă catifelată din fibre de bambus

Cum să alegi salteaua corectă dacă ai dureri de spate

Cum să alegi salteaua corectă dacă ai dureri de spate