Cum să îți ajuți copilul să adoarmă

Cum să îți ajuți copilul să adoarmă mai repede

În fiecare zi, când se apropie ora 23.00, încep să sper că fetița mea se va culca în curând și voi putea face alte lucruri prin casă. În unele seri am noroc și adoarme repede, în altele mă folosesc de tot felul de șiretlicuri pentru a încerca să o fac să adoarmă. De cele  mai multe ori nu au succes și adoarme tot când vrea ea și mă gândesc că, dacă tot a adormit târziu, măcar va dormi neîntrerupt toată noaptea. Dar fiecare noapte e o surpriză, pentru că niciodată nu știu la ce să mă aștept. O să se trezească de câteva ori pe noapte plângând și o să vrea să doarmă cu noi în pat sau o să doarmă buștean până dimineață?

Mai ales acum, când noaptea este foarte cald, trezirile nocturne sunt mult mai dese, iar oboseala mea crește direct proporțional cu activitatea ei nocturnă.   

Majoritatea părinților se confruntă cu această problemă. Copii mici fie nu pot adormi, fie nu vor să adoarmă pentru că li se pare că există lucruri mai interesante de făcut decât somnul. Dar somnul are un rol foarte important asupra sănătății copilului, nu doar asupra psihicului și liniștii părinților. Copiii consumă foarte multă energie și atunci e normal să aibă nevoie de mai multă odihnă decât adulții.

Cum îl ajuți însă pe copilul tău să doarmă bine și să aibă parte de cantitatea de somn necesară organismului său aflat în creștere? Vezi sfaturile noastre mai jos.

 Somnul copiilor

SOMNUL VARIAZĂ DE LA UN COPIL LA ALTUL

Copiii sunt diferiți. De aceea nu e bine nici să îți compari copilul cu altul care începe să vorbească mai repede sau care a început să meargă mai târziu decât al tău. Același lucru este valabil și pentru somn. Pentru că fiecare copil e diferit de altul, nu există un set de reguli precise care îți va garanta nopți lungi și liniștite. Dar există o serie de recomandări care îl vor ajuta pe cel mic - și pe părinții lui – să doarmă bine toată noaptea. 

DE CE NU ADORM COPIII?

De fiecare dată când te chinui să îl adormi, te întrebi probabil ce se întâmplă cu el de nu vrea să adoramă. A mâncat prea mult la masa de seară sau prea puțin? A dormit prea mult în timpul zilei sau e prea obosit? E prea cald sau prea frig în cameră?

De cele mai multe ori, copiii nu adorm și se foiesc pentru că pur și simplu nu pot intra în faza de somn adânc, ci doar ațipesc. Motivele pentru care nu pot intra în faza de somn adânc pot fi diferite, de la dureri provocate de creșterea dinților la schimbări în rutina copilului sau frici care apar în anumite momente în viața celui mic.

Somn copii

COPIII SE DEZVOLTĂ ÎN TIMPUL SOMNULUI

Somnul este foarte important pentru copii din mai multe motive. De exemplu, în timpul somnului în corpul celor mici este produs hormonul de creștere, somatotropina, un hormon cu importanță vitală în creșterea copilului.

Numărul de ore de somn afectează și buna-dispoziție a copilului, nivelul de energie necesar pentru activitățile de zi cu zi și curiozitatea copilului. Când este odihnit, copilul va fi și mai interesat și mai curios când vine vorba de lucrurile din jurul lui, ceea ce înseamnă că va învăța mai repede și va asimila mai multe cunoștințe. Dacă nu doarme destul, copilul va fi plictisit, obosit, iritabil, apatic și poate chiar isteric. Mulți părinți sunt familiari cu aceste momente. 

NEVOILE ȘI RITMUL DE SOMN AL COPIILOR

Nevoile de somn ale copiilor variază în funcție de vârstă.

Între 4-6 ani, e de preferat ca un copil să doarmă 10-12 ore pe noapte. La 7-12 ani, somnul ar trebui să doreze cam 11 ore pe noapte, iar între 13 și 18 ani este recomandat să aibă 8-10 ore de somn. Este foarte important ca, încă din primii ani de viață, copilul să aibă o rutină a somnului, pentru că aceasta este crucială în ciclul de somn pe care cel mic îl va avea în anii următori.

 Poți citi aici mai multe despre nevoile de somn în funcție de vârstă.

 Rutina inainte de culcare copii

CUM ÎL DETERMIN PE COPILUL MEU SĂ DOARMĂ TOATĂ NOAPTEA

Dacă ești părinte, ai avut episoade în care copilul este foarte obosit, devine irascibil și nu se calmează în niciun fel. Nu există o regulă generală care să te scape de acest comportament, dar există câteva metode pe care merită să le încerci pentru a-l ajuta pe cel mic să doarmă pe tot parcursul nopții. 

Pentru a evita problemele cu somnul în viitor, stabilește încă din primii ani de viață o rutină înainte de culcare. Un copil are nevoie de un program stabil în ficare zi, pentru că altfel va deveni neliniștit, ceea ce va avea un impact negativ asupra somnului. 

Cu o rutină a somnului și cu ore fixe de culcare și de trezire, îl vei ajuta pe copil să aibă un ritm circadian fix, ceea ce va duce la un somn sănătos și te va ajuta să eviți problemele cu somnul. Ritmul circadian este ciclul zilnic de 24 de ore prin trece corpul la nivel fizic, mental și comportamental, sub influența ciclului noapte/zi, întuneric/lumină. 

Sfaturi pentru reglarea ritmului circadian și pentru pregătirea copilului pentru somn: 

  • Evitsă să îi dai copilului dulciuri după cină. Zahărul nu îl calmează pe copil ci, dimpotrivă, îi dă energie înainte de culcare. Alternativa pentru un desert seara, dacă ții neapărat să îi dai ceva dulce, o reprezintă fructele, nucile sau  stafidele.
     
  • Închide televizorul și nu-l lăsa pe copil să se joace pe tabletă cu câteva ore înainte de culcare. Chiar și electronicele de dimensiuni mici emit suficientă lumină pentru a păcăli creierul că este încă zi și, prin urmare, pentru a alunga somnul. Același lucru este valabil și pentru adulți. În loc să îl lași la desene sau să se joace pe tabletă, desenează împreună cu cel mic sau joacă board game-uri, fă un puzzle sau citește-i. Poți citi aici mai multe despre efectul folosirii tabletei înainte de culcare
     
  • Poveștile citite înainte de culcare sunt foarte utile când vrei să îți adormi copilul. O perioadă liniștită petrecută alături de mama sau de tata îi calmează pe majoriatea copiilor și îi face mai somnoroși. Evită poveștile cu prea multă acțiune și citește-le pe un ton liniștitor, nu unul dramatic.

Povesti inainte de culcare

LIPSA SOMNULUI ȘI IMPACTUL NEGATIV ASUPRA DEZVOLTĂRII COPILULUI

Somnul reprezintă fundația dezvoltării corecte și pozitive a copilului. De exemplu, prea puțin somn îi împiedică creșterea copilului. Chiar dacă e greu să îi adormi, este extrem de important să încerci să îl faci să doarmă câte ore trebuie.

Hormonul melatonină afectează somnul copilului și este foarte important în ciclul de somn.
 

LUMINA REGLAREAZĂ SOMNUL COPIILOR

Lumina și întunericul influențează somnul copiiilor. Când trebuie să adoarmă, este bine ca în camera celui mic să fie cât mai puțină lumină. Un dormitor complet întunecat este ideal pentru un somn liniștit.

Pe de altă parte, în timpul somnului de după-amiază nu este nicio problemă dacă este puțină lumină în cameră. Pentru a regla cantitatea de lumină din dormitor, folosește draperii opace la ferestre.

Citește mai multe despre influența culorilor în dormitor aici
 

Surse:

https://sleepfoundation.org/sleep-topics/children-and-sleep

https://www.sleepassociation.org/patients-general-public/children-and-sleep/basics-of-sleep-problems-in-children/

Foto: Shutterstock, JYSK