Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol

15% REDUCERE SUPLIMENTARĂ pentru toate comenzile online

Femeie doarme pe o parte în pat cu pernă albă și plapumă

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Atunci când te gândești să cumperi o saltea nouă, sunt mulți factori pe care trebuie să-i ai în vedere. De la materiale și buget, până la modul în care o saltea îți susține poziția preferată în care dormi, totul trebuie luat în considerare înainte de a te decide asupra saltelei potrivite.

În acest ghid, am adunat cele mai importante informații de care vei avea nevoie pentru a alege o saltea care să-ți ofere un somn odihnitor.

  1. Care sunt caracteristicile diferitelor tipuri de saltele?

  Există diferite tipuri de saltele și toate au caracteristici, avantaje și dezavantaje diferite.

  Mai jos, vom descrie diferite tipuri de saltele, vom aduce argumente pro și contra și îți vom oferi informațiile și inspirația de care ai nevoie pentru a decide care este cea mai potrivită saltea pentru tine.

  2. Saltele cu arcuri

  O saltea cu arcuri are unul sau mai multe straturi de arcuri și un strat cu umplutură, de obicei din spumă. Această combinație asigură un confort optim și o saltea care se va adapta la formele corpului tău.

  Arcurile formează centrul unei saltele cu arcuri. La JYSK avem disponibile două tipuri de arcuri: (multi) arcuri Pocket și arcuri Bonell.

  • Arcurile Pocket se mișcă independent unele de altele si oferă corpului tău cel mai bun sprijin pe timpul noptii. Fiecare arc individual este închis într-un buzunar mic de pânză care reduce uzura și minimizează zgomotul saltelei. 
  • Arcurile Bonell sunt mai mari, ceea ce înseamnă că fiecare arc individual acoperă o suprafață mai mare. Ca rezultat, nu vei obține același nivel de susținere și adaptabilitate pe care îl vei obține de la arcurile Pocket.

  Avantajele unei saltele cu arcuri

  • O saltea cu arcuri este potrivită pentru un cadru de pat sau un pat continental. 
  • Combinația de arcuri și spumă poate îmbunătăți calitatea somnului pentru cei care beneficiază de sustinerea unei saltele cu arcuri. Cu cât sunt mai multe arcuri, cu atât zonele de suport sunt mai răspândite pe toată suprafața. 
  • Unele saltele cu arcuri le oferă celor care dorm pe lateral zone de suport suplimentar pentru zona umerilor.
  • Unele saltele cu arcuri pot fi întoarse pe partea cealaltă, iar, în cazul multor modele, salteaua este mai fermă pe o parte decât pe cealaltă. Drept urmare, vei obține două saltele într-una. Acest lucru poate fi avantajos pentru cuplurile care au nevoi diferite de suport în timpul somnului. 
  • O saltea cu arcuri oferă un grad mărit de respirabilitate.

  Dezavantajele unei saltele cu arcuri

  • Unele saltele cu arcuri se pot mișca mai mult decât alte tipuri de saltele. Este mai probabil să simți mișcările partenerului tău pe o saltea cu arcuri decât pe alte tipuri de saltele. 
  • O saltea cu arcuri Bonell poate face mici zgomote atunci când te miști. În saltelele cu arcuri Pocket, fiecare arc individual este închis în buzunare mici din material și, prin urmare, nu face zgomot

  3. Saltele din spumă

  O saltea din spumă poate fi realizată cu mai multe straturi din diferite tipuri de spumă. O saltea care are un miez din spumă poliuretanică și un strat de spumă cu memorie oferă un confort deosebit. Spuma cu memorie permite saltelei să se adapteze corpului tău.

  Unele saltele din spumă pot fi întoarse pe cealaltă parte, iar în cazul multor modele, o parte a saltelei este mai fermă decât cealaltă. Acest lucru îți permite să ajustezi o saltea din spumă la nevoile tale specifice de somn.

  Aventajele unei saltele din spumă

  • O saltea din spumă este foarte adaptabilă. Unele saltele din spumă aproape că îți îmbrățisează corpul. 
  • O saltea din spumă se poate mișca mai puțin decât o saltea cu arcuri, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să-ți deranjezi partenerul în timpul nopții dacă te întorci des pe cealaltă parte. Și invers.

  Dezavantajele unei saltele din spumă

  • Durata de viață a unei saltele din spumă este mai scurtă decât cea a unei saltele cu arcuri. 
  • Spuma își poate pierde o parte din elasticitate și adaptabilitate în timp.

  4. Saltele din latex

  O saltea din latex este o saltea din spumă care conține o combinație de latex natural sau sintetic și alte materiale.

  Latexul este respirabil și oferă un suport bun pentru corpul tău. O saltea din latex nu se adaptează corpului tău în același grad ca o saltea din spumă cu memorie.

  Salteaua din latex se simte relativ fermă în contact cu corpul. În plus, este deosebit de bună pentru a oferi sprijin acolo unde ai nevoie cel mai mult, de obicei la nivelul umerilor și șoldurilor. Acest aspect îi ajută pe mulți oameni să aibă un somn mai bun și mai odihnitor, în special pe cei care dorm pe spate.

  Avantajele unei saltele din latex

  • Acarienii nu pot trăi într-o saltea din latex, așa că dacă ai o alergie la acarieni, o saltea din latex poate fi cea mai bună saltea pentru tine și te poate ajuta să obții un somn mai bun. 
  • O saltea din latex este realizată din materiale naturale, respirabile, deci este o soluție bună pentru cei care se încălzesc mai mult atunci când dorm. 
  • Cu zone de sprijin pentru spate și regiunea lombară, o saltea din latex este o alegere bună dacă dormi pe spate.

  Dezavantajele unei saltele din latex

  • Cei care dorm pe o parte nu vor primi atât de mult sprijin pentru umeri și șolduri. 
  • O saltea din latex poate fi mai scumpă decât alte tipuri de saltele.

  5. Ce ar trebui să știi atunci când alegi o saltea?

  Cel mai important lucru atunci când te gândești să cumperi o saltea nouă este să găsești o saltea care să te facă să te simțiți confortabil și să te ajute să dormi bine.

  Factorii pe care trebuie să îi iei în considerare includ: fermitatea, dimensiunea și prețul saltelei, precum și greutatea corpului tău și pentru ce tip de pat cumperi o saltea.

  În continuare, vom analiza toate aspectele menționate mai sus, astfel încât să poți lua o decizie potrivită atunci când voi fi pregătit să alegi salteaua care se potrivește nevoilor tale.

  6. Cât de fermă ar trebui să fie o saltea? 

  Greutatea și forma corpului te vor ajuta să determini fermitatea saltelei. Ca regulă generală, cu cât greutatea ta este mai mare, cu atât salteaua ar trebui să fie mai fermă. Daca ai o siluetă mai plină, o saltea cu zone de susținere la umeri și șolduri este alegerea potrivită pentru tine. O saltea cu zone de susținere optime se va asigura că umerii și șoldurile tale se afundă în saltea atât cât ar trebui și că vei avea coloana vertebrală în poziție dreaptă.

  Greutatea ta

  Fermitatea saltelei

  Sub 75 kg

  Dacă greutatea ta e sub 75 kg, ți se potrivește o saltea cu fermitate medie

  Între 75-95 kg

  Dacă ai între 75 și 95 kg, ar trebui să alegi o saltea fermă

  Peste 95 kg   

  Dacă ai peste 95 kg, salteaua ta ar trebui să fie extra fermă

  7. Dimensiunea unei saltele este importantă

  Când discutăm despre dimensiunea saltelei, este, de asemenea, important să iei în considerare câți oameni vor dormi în pat și cât spațiu ai în locuința ta.

  Există o serie de dimensiuni standard pe care le poți folosi ca ghid.

  Ce dimensiune de saltea este cea mai bună pentru tine?

  Dimensiuni

  Potrivit pentru

  90x190 cm / 90x200 cm (Saltea de dimensiune single)

  Potrivit pentru camera de oaspeți, unde nu există spațiu pentru un pat lat. Un pat pentru oaspeți are de obicei 90x190 cm, așa că o singură saltea se potrivește perfect pentru o cameră mai mică.

  Saltelele din spumă sunt de obicei soluțiile preferate.

  Vezi variantele disponibile

  120x200 cm (Queen size)

  120x200 cm / 140x200 cm (Saltea dimensiune dublă)

  O soluție bună pentru tineri, adolescenți și persoanele single. Sunt potrivite și pentru cămine sau case de vacanță, unde nu există suficient spațiu pentru un pat mai lat.

  Vezi variantele disponibile

  160x200 cm (King size)

  O soluție bună pentru cuplurile care locuiesc într-un apartament mai mic.

  Vezi variantele disponibile

  180x200 cm (Super king size)

  Cea mai bună alegere pentru cuplurile care locuiesc într-o casă sau un apartament mai mare. O saltea super king size este, de asemenea, ideală dacă un partener se mișcă mult în timp ce doarme. Cu o saltea de 180x200 cm, există, de asemenea, mult spațiu pentru orice copil care poate veni pe furiș în timpul nopții.

  Vezi variantele disponibile

  Înălțimea ta este, de asemenea, un factor important în alegerea unei saltele. Ca regulă generală, ar trebui să optezi pentru o saltea care să fie cu cel puțin 20 cm mai lungă decât înălțimea ta.

  Dacă dormi pe o saltea prea scurtă pentru tine, zonele de confort nu se vor potrivi cu corpul tău și nu vei primi sprijinul de care ai nevoie. Acest lucru se aplică atât celor care dorm pe spate, cât și celor care dorm pe lateral.

  8. Alege salteaua potrivită pentru poziția ta de dormit

  Când vorbim despre poziția în timpul somnului, ne concentrăm în general pe poziția în care adormi prima dată. Este poziția în care îți poți relaxa mușchii și poți adormi adânc. Tocmai acest sentiment de relaxare îți permite să te trezești simțindu-te pe deplin odihnit. Găsește o saltea care să-ți țină coloana dreaptă, atunci când te culci în poziția preferată. Personalul nostru instruit al magazinului te poate ghida și ajuta cu mai multe informații.

  9. Cu ce tip de pat se potrivește fiecare saltea?

  Opțiunile tale atunci când alegi o saltea depind de tipul de saltea pe care îl consideri cel mai confortabil și de tipul de pat pe care fie îl ai deja, fie intenționezi să îl cumperi.

  În tabelul de mai jos, poți vedea ce saltea se potrivește cel mai bine cu diferite tipuri de paturi.

  Tip

  Saltea cu arcuri

  Saltea din spumă

  Saltea din latex

  Cadru de pat

  Pat continental

  Pat de oaspeți

  Pat supraetajat

  10. Cele mai bune saltele

  Probabil ai observat că există multe modele din care poți alege. În final, ce ar trebui să cauți atunci când cumperi o saltea?

  La JYSK, suntem întotdeauna gata să te consiliem și să te sfătuim cu privire la alegerea saltelei, astfel încât să achiziționezi un model care se potrivește nevoilor tale specifice, poziției de dormit și bugetului disponibil.

  Poți citi și celelalte ghiduri pentru mai multe sfaturi inspiraționale și sfaturi despre cum să creezi cel mai bun mediu de dormit posibil.

  Nu uita să completezi salteaua cu o saltea superioară, o protecție pentru saltea sau un topper și o pernă. Un topper sau o protecție pentru saltea poate prelungi durata de viață a saltelei tale.

  Descoperă mai mult

  10 metode de a adormi mai ușor

  Noutăți: RINGSTIND, plapuma cu husă catifelată din fibre de bambus

  Cum să alegi salteaua corectă dacă ai dureri de spate

  Canapele extensibile pentru dormit, relaxare și depozitare