Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
8 sfaturi pentru zile caniculare acasă

8 sfaturi pentru zile caniculare acasă

Dacă vara aceasta ai fugit de acasă în fiecare weekend numai pentru că nu suportai căldura sau ai ajuns să ai facturi uriașe la curent, pentru că a trebuit să pornești tot timpul aerul condiționat, trebuie să știi că există câteva trucuri care să te ajute să treci mai ușor peste zilele caniculare.

Știm că nu mai e mult din vară, dar temperaturile continuă să fie ridicate, iar după două luni de coduri galbene sau portocalii de caniculă, probabil visezi la puțină răcoare. Cei care nu pot evada în fiecare weekend la mare sau la munte vor aprecia cu siguranță o casă răcoroasă. Asta mai ales noaptea, când aerul condiționat nu e o variantă prea sănătoasă pentru a regla temperatura din cameră.

Iată mai jos câteva sfaturi care să te ajute să treci mai ușor peste zilele de vară caniculare și mai ales peste nopțile prea calde. 

LENJERII DE PAT DIN BUMBAC

Alege produse textile din bumbac 100%. Bumbacul este un material care lasă corpul să respire, de aceea este de preferat să ai o lenjerie de pat și un cearșaf din bumbac 100%, care permite trecerea aerului prin material și ventilarea corectă. Păstrează lenjeriile de pat din satin, poliester sau flanel pentru sezonul rece, iar vara folsește lenjerii din bumbac ușor sau din bumbac egiptean.

lenjerii de pat bumbac
 

2. FOLOSEȘTE DRAPERII OPACE PENTRU FERESTRE

Ferestrele reprezintă principala sursă prin care căldura intră în casă. În zilele caniculare, nu lăsa soarele să bată direct în casă, pentru că vei obține un efect de seră. Folosește draperii opace la ferestre sau jaluzele care nu lasă soarele să intre pentru a menține temperatura în casă cât mai joasă. Aproximativ 30% din excesul de căldură din casă provine din efectul de seră care se formează dacă lași ferestrele neacoperite. Pentru a obține un efect de răcorire mai mare, folosește draperii sau jaluzele de culoare deschisă, care nu atrag soarele. Poți citi aici mai multe despre cum să ai o casă mai răcoroasă cu ajutorul draperiilor

draperii opace

3. DESCHIDE FERESTRELE NOAPTEA

În perioadele caniculare nu este o idee bună să ții ferestrele deschise ziua pentru a aerisi. Nu vei face altceva decât să lași căldura toridă de afară să pătrundă în casă. Pentru a aerisi casa, deschide ferestrele în timpul nopții, când temperatura scade cât de cât. Pentru a accentua răcirea din cameră poți să agăți în fața ferestrei un cearșaf ud, care să crească umiditatea din cameră.
 

4. FOLOSIREA ELECTROCASNICELOR

După ferestre, în topul factorilor care cresc temperatura în casă sunt aparatele electrocasnice. Cuptorul este primul lucru la care te poți gândi, dar orice aparat electonic din casă emană căldură. Dacă nu locuiești într-un bloc în care fiecare mișcare e auzită de vecin, este preferabil să speli hainele la mașina de spălat noaptea.

În perioadele caniculare renunță la mâncărurile făcute la cuptor și alege să faci grătar, pentru că mâncarea la grătar se prepară mai repede și nu emană atât de multă căldură.

Pe timpul nopții încearcă să scoți din priză toate electronicele, pentru că acestea emană căldură chiar dacă nu sunt puse în funcțiune, atât timp cât sunt în priză.

sfaturi canicula
 

5. ȚINE UȘILE DESCHISE LA CAMERE ÎN TIMPUL VERII

Vara, e bine să nu închizi ușile camerelor pentru a obține o circulație mai bună a aerului în casă. Dacă nu vrei ca o cameră să se transforme în cuptor, păstreză ușile deschide în toată casa.
 

6. DORMITOR PENTRU ZILE CANICULARE

Cel mai dificil este să dormi bine în zilele caniculare, mai ales dacă nu suporți să dormi cu aerul condiționat pornit sau cu un ventilator. În acest caz este bine să dormi la un nivel cât mai apropiat de podea – așadar cei cu paturi joase vor avea un avantaj. De asemenea, dacă locuiești la casă vei dormi mult mai bine dacă ai dormitorul la parter, decât la etaj sau mansardă. Și, deși aici îndrăgostiții pot avea ceva de obiectat, încearcă să dormi singur sau cel puțin să nu dormi lipit de partenerul tău în zilele prea calde.

sfaturi canicula
 

7. PORȚII DE DUȘURI RECI

Un duș rece înainte de culcare sau oricând simți că îți este prea cald te va ajuta să suporți mai bine canicula. Stai în duș măcar cinci minute și insistă pe zone cheie precum încheieturi, interiorul coatelor, interiorul genunchilor și ceafă, pentru că sunt zone în care vasele de sânge sunt aproape de piele.
 

8. STINGE LUMINILE

Este bine că vara, ziua durează mai mult. Dar chiar și după ce apune soarele evită să aprinzi prea multe lumini în casă sau lumini puternice, pentru că becurile emană căldură, chiar și cele eco. Așadar, alege iluminarea cât mai difuză pe timpul verii. 

Descoperă mai mult

7 sfaturi: ghid pentru un dormitor fără alergeni

7 sfaturi: ghid pentru un dormitor fără alergeni

Exercițiile de mobilitate: un ritual important în fiecare dimineață

Exercițiile de mobilitate: un ritual important în fiecare dimineață