butonul snooze si somnul

Butonul “snooze” îți afectează sănătatea somnului

Dacă îți e greu să te trezești dimineață, probabil ești un fan al butonului snooze, care amână alarma și îți permite să mai stai în așternuturi. Disconfortul pe care îl simți atunci când sună alarma ceasului este înlocuit imediat de un sentiment plăcut, atunci când ne mințim singuri că va fi mai ușor să ne trezim peste 5 sau 10 minute. Dar ne păcălim singuri. Atunci când amânăm trezirea și mai stăm puțin în pat, ne trezim chiar mai obosiți decât dacă ne-am ridica din pat imediat ce sună alarma.

De ce folosim butonul snooze?

Nu e de mirare că ne simțim bine atunci când amânăm alarma. Atunci când punem alarma 10 minute mai târziu și adormim la loc, corpul emite serotonină ca recompensă, în momentul în care adormim la loc. Serotonina ne dă sentimentul de fericire, dar numai până în momentul în care alarma sună din nou. De aceea, de fiecare dată când reprogramăm alarma și aceasta sună, devenim din ce în ce mai obosiți și mai iritați.

Amânarea alarmei e un semn că organismul nostru nu vrea să se trezească. Că, pur și simplu, avem nevoie de mai mult somn. Putem scăpa de toată bătaia de cap dacă pur și simplu setăm alarma mai târziu din prima. Atunci, bineînțeles, va trebui să ne trezim în momentul în care sună ceasul, ceea ce e mult mai ușor dacă ne-am odihnit bine. 

Dacă, în loc să te trezești și să amâni alarma, ai continua somnul, ți-ai prelungi perioada în care somnul are o calitate ridicată. E important să înțelegi că somnul este o prioritate importantă, ceea ce înseamnă că e bine să mergi la culcare mai devreme pentru a te trezi odihnit. Culcă-te cu 7-8 ore înainte de ora la care trebuie să te trezești. E numărul optim de somn de care au nevoie majoritatea adulților.

Amânarea alarmei întrerupe ciclul de somn

Există o explicație simplă pentru faptul că folosirea butonului snooze ne amplifică oboseala. Iar aceasta explicație are legătură cu ciclul de somn, care este alcătuit din mai multe stadii. Cele mai importante stadii sunt somnul ușor sau REM (rapid eye movement) și somnul adânc. De obicei dormim adânc în prima parte a ciclului de somn și din ce în ce mai ușor pe măsură ce somnul progresează. În ultima oră de somn, corpul nostru începe să se pregătească pentru trezire. Temperatura corpului se ridică ușor, iar hormonii dopamină și cortizol sunt pompați în sânge. Acești hormoni ne dau energie pentru a ne putea trezi.

Butonul snooze sau amânrea alarmei întrerupe acest ciclu de somn. Acest lucru produce un dezechilibru chimic al substanțelor din creier, pentru că organismul nostru repornește ciclul de somn și poți intra în faza de somn adânc din nou. De aceea, dacă amâni să te trezești atunci când sună alarma, vei fi și mai obosit. E un cerc vicios. Iată un clip care ilustrează foarte bine impactul negativ pe care amânarea alarmei îl are asupra corpului nostru.

 

Cât timp e bine să amâni alarma?

Dacă nu poți trăi fără butonul snooze, atunci nu reprograma alarma peste 5 minute. Ar trebui să o amâni cel puțin 20 de minute, situație în care există măcar șansa ca somnul extra să îți aducă un beneficiu. Dar nu amâna alarma mai mult de 30 de minute, altfel riști să intri din nou în faza de somn adând și îți va fi și mai greu să te trezești.

Cum să nu mai folosești buronul snooze

Dacă îți este greu să te trezești dimineață și vrei să scapi de obiceiul de a amâna alarma, încearcă sfaturile de mai jos. Este posibil să dureze aproximativ trei săptămâni până când te descotorosești de acest obicei. 

  1. Mergi la culcare mai devreme, pentru a te asigura că dormi îndeajuns de mult.
  2. Poziționează alarma la distanță de pat, pentru a fi nevoit să te ridici și să o oprești. O dată ridicat din pat, va fi mai puțin tentant să te întorci la somn. E o strategie bună, care te va obișnui să te ridici din pat imediat ce sună alarma.
  3. Aprinde lumina imediat ce sună alarma. Te va ajuta să te trezești mai repede, iar corpul tău nu va mai produce hormonul somnului, melatonină.
  4. Nu e niciodată distractiv să ieși din pat dacă îți este frig. Evită diminețile reci și pregătește de seara un halat călduros și o pereche de papuci, care să se afle chiar lângă pat atunci când te trezești.
  5. Fii activ timp de 5 – 10 minute, imediat după ce te trezești. Citește ceva, joacă un joc pe telefon sau fă puțină gimnastică de dimineață.
  6. Răsplătește-te cu un mic dejun delicios, astfel încât să aștepți cu nerăbdare în fiecare dimineață să mănânci când te trezești. Armoa cafelei proaspăt măcinate sau a pâinii prăjite te vor tenta să te trezești. 

Descoperă mai mult

Ghid: cum să-ți alegi salteaua potrivită

Ghid: cum să-ți alegi salteaua potrivită

Ce pernă ar trebui să alegi? Ghidul complet

Ce pernă ar trebui să alegi? Ghidul complet

10 metode de a adormi mai ușor

10 metode de a adormi mai ușor

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet