Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
De ce cascam

De ce căscăm? Vezi ce explicații există

Există mai multe motive pentru care căscăm. Cel mai probabil ai observat că e contagios să caști: atunci când vezi pe cineva căscând, faci și tu la fel. Ba chiar e posibil ca și acum să caști, doar citind despre acest subiect. E un lucru natural și ne întrebăm de multe ori de ce se întâmplă asta.

 

Așadar, căscăm pentru că ne este somn? De plictiseală? Pentru că e contagios? Există mai multe explicații pentru căscat, iar dacă ești curios, le poți afla mai jos. Și îți dăm și o provocare: crezi că vei reuși să citești acest text fără să caști?

 

CARE SUNT TEORIILE DESPRE CĂSCAT

 

Una dintre explicațiile cele mai vechi ale căscatului este că o facem atunci când simțim că avem nevoie de mai mult oxigen. Atunci când căscăm, corpul ia mai mult oxigen din aer. Această teorie a fost însă de multe ori pusă sub semnul îndoielii. Motivul? Și fetușii cască atunci când sunt în burta mamei, chiar dacă ei nu inhalează oxigen în plămâni. Așadar, e puțin probabil să căscăm din cauză că avem nevoie de mai mult oxigen.

O altă explicație este că vrem să ne întindem musculatura din zona maxilarului și a feței în general atunci când căscăm. Așa cum este important să îți întinzi corpul dimineața, atunci când te trezești, pentru a te simți mai pregătit să începi o nouă zi, și căscatul te ajută să activezi mușchii feței.

 

Caști și atunci când nu te simți obosit?

Durata obișnuită a unui căscat este de 6 secunde. Nu căscăm doar atunci când suntem obosiți, ci și atunci când suntem plictisiți și creierul nostru nu este stimulat,. Atât oboseala, cât și plictiseala, duce la scăderea temperaturii corpului, moment în care apare dorința de a căsca.

 

Exsită o corelație între durerile de cap și căscat?

Dacă ai migrene, probabil ai tendința să caști mai des. În timpul unui episod cu migrene puternice, în creier se adună mai mult sânge, ceea ce are un efect de răcire a creierului.

 

De ce scade temperatura creierului atunci când caști?

 

Una dintre cele mai recente teorii este că motivul pentru care căscăm este pentru a scădea temperatura creierului. Atunci când caști, crește pulsul și viteza de circulație a sângelui, ceea ce ajută la scăderea temperaturii creierului. Această teorie este sprijinită de un studiu în urma căruia s-a ajuns la concluzia că oamenii cască mai des vara decât iarna. Cu cât temperatura crește, cu atât ai tendința de a căsca mai des.

Cum se explică faptul că e contagios să caști?

Un zâmbet este contagios. La fel și căscatul. Cel mai probabil ți-ai dat seama de multe ori că ai căscat doar pentru că ai vâzut pe cineva făcând același lucru. Există mai multe teorii cu privire la motivele pentru care căscatul de contagios. O explicație este că, atunci când caști imediat după altcineva, dai dovadă de empatie fără să știi. O altă explicație ține de instinctul primordial de supraviețuire a omului. În vremuri străvechi, oamenii trăiau în grupuri mici și era bine ca tot grupul să aibă același ritm circadian.

Este interesant și faptul că oricine e contagios pentru oricine atunci când vine vorba de căscat.  Dacă ești împreună cu familia, prietenii, colegii, probabilitatea de te molipsi de la căscat e însă mai mare decât atunci când ești în prezența unui străin.

De asemenea, la copiii cu vârsta sub 6 ani căscatul nu este la fel de molipsitor precum la adulți și copiii mai mari. Explicația: copiii mici nu au încă abilitatea de a simți empatie, pentru că este o abilitate pe care o învață mai târziu în viață.

Ai căscat citind acest text?

Dacă da, spune-ne în comentarii!

 

Surse:

http://www.huffingtonpost.com/2013/06/10/facts-yawning-why-we-yawn-contagious_n_3398301.html

http://www.healthline.com/health/why-do-we-yawn#causes2

Descoperă mai mult

10 metode de a adormi mai ușor

10 metode de a adormi mai ușor

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Noutăți: RINGSTIND, plapuma cu husă catifelată din fibre de bambus

Noutăți: RINGSTIND, plapuma cu husă catifelată din fibre de bambus

Cum să alegi salteaua corectă dacă ai dureri de spate

Cum să alegi salteaua corectă dacă ai dureri de spate