Zgomot si somn

Cum să dormi bine dacă ai probleme cu zgomotele

Tic tac, tic tac, tic tac... O ușă care scârțâie. Vecinul de la etajul de deasupra care umblă prin cameră. Un claxon de mașină. Pisica ta care merge pe parchet prin sufragerie. Un cățel care se aude lătrând înfundat, undeva, departe. Sunt sunete pe care ziua nici nu le-ai băgat în seamă, dar acum le auzi necontenit, și asta te împiedică să adormi.  

Dacă ești invidios pe cei care pot adormi imediat, chiar și într-o hărmălaie asemănătoare cu cea de pe un stadion în timpul celui mai mare derby, află că există câteva metode prin care poți să ai un somn liniștit, în ciuda zgomotului. De fapt, pentru majoritatea oamenilor, abilitatea de a rămâne în stadiul de somn este influențată de zgomot. 

Reacționăm diferit la diverse tipuri de zgomote. Ba chiar, unii dintre noi pot dormi foarte bine atunci când auf zgomot alb - mersul trenului sau zgomotul de aspirator. Sau același zgomot - precum cel al traficului din oraș - poate să nu îi deranjeze pe cei care trăiesc de o viață în inima orașului și să fie insuportabil pentru cei care locuiesc la țară sau într-un cartier liniștit de case. 

Dar, așa cum zgomotul poate fi o problemă, și liniștea completă poate fi deranjantă pentru anumite persoane, mai ales dacă sunt obișnuite cu un zgomot de fond permanent. 

Lipsa sau prezența zgomotului, așadar, ține și el de preferințe și obișnuință. Zgomotul tinde să te afecteze cel mai mult în faza în care adormi și în acele perioade ale nopții în care nu ești în fazele de somn adânc. 

Îți prezentăm mai jos 4 sfaturi care să te ajute să ții zgomotul la distanță și să nu te transformi într-un om plin de insomnii. 

Draperii si obloane dormitor 

1. Nu lăsa zgomotul în dormitor

Închide geamurile și folosește draperii groase, cât mai mari, care să acopere ferestrele și să atenueze zgomotul. În același fel poți folosi covoare pe suprafețe mari din dormitor, pentru că vor absorbi zgomotul provenit din exterior.  

Asigură-te că închizi toate obiectele electronice sau că le treci pe modul silențios pentru a evita să pornească zgomote și sonerii de-a lungul nopții. 

 

2. Ascultă muzică relaxantă sau zgomot alb 

Dacă nu poți atenua zgomotul, încearcă să dormi cu dopuri de urechi. Au un preț modic și - după ce te obișnuiești cu ele, nici nu le vei mai simți. Alege însă un model flexibil și moale. Dacă sunt de calitate vor atenua complet zgomotul.

O alte variantă este să descarci o aplicație cu zgomot alb, special concepută pentru a te ajuta să adormi. Zgomotul alb blochează toate celelalte zgomote și este constant, de aceea vei adormi mai ușor. Gândește-te la cât de ușor este să adormi atunci când mergi cu mașina sau cu trenul, tocmai datorită zgomotului repetitiv și monoton.

Pentru cei care vor ceva mai relaxant și care preferă sunetele naturale, există și variante de aplicații care imită zgomotele din natură: sunetul valurilor, al ploii sau foșnet de frunze toamna. 

3. Învață să ignori zgomotele

Da, e un sfat mai greu de aplicat, pentru că ai nevoie de mai multă voință și mai mult control. Încearcă totuși să nu te concentrezi pe ceea ce auzi. Acceptă că existp zgomot și spune-ți că trebuie să îl ignori. Recunoaște și acceptă gândurile și senzațiile tale și încearcă să treci peste faptul că mediul în care dormi nu e tocmai perfect. 
 

4. Relaxează-ți mintea și corpul


Respirația este cheia în acest caz: concentrează-te pe ritmul respirației tale, iar asta te va distrage de la zgomot. Poți încerca tehnica 4-7-8 despre care poți citi aici sau poți să te concentrezi pe propria respirație și pe felul în care pieptul tău se ridică și coboară atunci când respiri. 

Chiar și zgomotele care nu te trezesc complet pot avea un efect negativ asupra calității somnului tău. Creierul tău va înregsitra și va procesa sunetul din mediul înconjurător, iar dacă zgomotul este prea mare te va neliniști și te vei trezi obosit. 


Foto: Shutterstock 

Surse: 

https://sleep.org/articles/sleep-in-noisy-environments/
https://www.ressleep.com.au/articles/having-trouble-sleeping-due-to-noise-tips

Descoperă mai mult

Ghid: cum să-ți alegi salteaua potrivită

Ghid: cum să-ți alegi salteaua potrivită

Ce pernă ar trebui să alegi? Ghidul complet

Ce pernă ar trebui să alegi? Ghidul complet

10 metode de a adormi mai ușor

10 metode de a adormi mai ușor

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet