Seara mergi la culcare obosit după o zi lungă în care ai făcut o grămadă de lucruri și ai alergat dintr-o parte în alta. Dimineața te trezești odihnit, gata de o nouă zi. Ce poate fi mai plăcut? Dacă ai o perioadă mai lungă în care, din diverse motive, nu dormi cât ai vrea, visezi la zilele în care te puteai trezi la orice oră doreai.Și atunci când poți recupera orele de somn pierdute, le recuperezi din plin. Asta dacă nu ai copii, caz în care numai o vacanță în doi, timp în care copiii rămân la bunici, te mai poate ajuta să dormi când și cât vrei.
Dar de ce dormim? De ce are nevoie corpul nostru de o pauza de cel puțin 7-8 ore pe zi? Ce efect are somnul asupra corpului? Îți prezentăm mai jos câteva teorii privind rolul somnului în viața noastră.
1. Somnul creează amintiri
Importanța somnului este unanim acceptată. În primul rând, somnul este cel care ne ajută să înmagazinăm în mintea noastră amintiri. În timpul unei zile normale, creierul este inundat cu o mulțime informații. Toate aceste lucruri, senzați iși experienție de care ne lovim zi de zi trebuie procesate și înmagazinate în creier. Dar această procesare nu se întâmplă imediat, în momentul în care se petrec. Se întâmplă în timp ce dormim. Atunci când dormim, bucățile de informație pe care le-am acumulat în timpul zilei călătoresc și se transferă din memoria pe termen scurt în memoria pe termen lung.
2. Somnul ne ajută să învățăm
Înmagazinarea amintirilor este esențială pentru procesul de învățare a lucrurilor și aptitudinilor noi.
Atunci când introducem noi informații în creier, acestea trebuie consolidate pentru a intra în memoria stabilă, memoria pe termen lung. Mai mult decât atât, trebuie să fim capabili să ajungem la informațiile înmagazinate atunci când avem nevoie, să știm unde le găsim în creier și cum le accesăm. Atunci când reușim să facem asta, să înmagazinăm informații noi pe care apoi le putem accesa cu ușurință oricând dorim, putem spune că am reușit să învățăm ceva nou. De exemplu, atunci când înveți o limbă străină, când înveți să gătești o rețetă nouă sau să cânți la chitară.
Află aici cum îți influențează somnul memoria.
3. Creștem atunci când dormim
Corpul nostru are nevoie de perioade lungi de repaus pentru a-și reveni după o activitate. În timpul acestor perioade de pauză, rănile se vindecă, mușchii se odihnesc și își revin, iar țesuturile se regenerează. În timpul somnului, corpul nostru reface ceea ce a pierdut în timpul perioadelor active. De fapt, în timpul somnului, organismul lucrează pentru a regenera și întări ce a pierdut. Tocmai de aceea, în perioada copilăriei avem nevoie de mai mult somn, care ne ajută să creștem și să învățăm. Dacă ai copii, e foarte important să te asiguri că dorm îndeajuns, pentru ca ei să crească sănătos.
Citește aici despre câte ore de somn avem nevoie în funcție de vârstă.
4. Dormim pentru a economisi energie
În timpul somnului nu consumăm la fel de multă energie ca atunci când nu dormim. Temperatura corpului și consumul de calorii scad și ele atunci când dormim. De-a lungul timpului, reducerea consumului de energie a fost un factor important pentru specia noastră. Era vital să economisești consumul caloric, pentru că nu aveai la îndemână tot timpul ceva de mâncare. Era mult mai dificil și mai periculor să găsești ceva de mâncare noaptea decât ziua, iar acesta a fost un motiv în plus să luăm o pauză noaptea și să ne păstrăm energia pentru perioada zilei.
5. Ce se întâmplă în timpul diverselor faze ale somnului?
În timpul unui ciclu de somn trecem prin mai multe faze, de la somnul ușor până la somnul REM. În faza REM se petrec și visele. Diferitele faze ale somnului au roluri variate în crearea amintirilor și în procesul de învățare. Faza REM joacă un rol esențial în înmagazinarea informațiilor învățate și în stocarea amintirilor. Pe de altă parte, învățarea capacităților motorii ține de faza de somn ușor, iar înmagazinarea amintirilor vizuale se face în faza de somn adânc și somn REM.
6. Somnul și imunitatea
Cea mai bună dovadă a faptului că somnul are un rol esențial în sănătatea noastră este că, atunci când suntem bolnavi, dormim mai mult pentru a ne însănătoși. Somnul are un rol important în imunitatea organisumului, menținerea unei greutăți normale, reglarea apetitului și a emoțiilor. Există o mulțime de motive care să te facă să respecți cu strictețe ora de culcare și să nu pierzi nopțile în detrimentul unui somn sănătos. Dacă ai probleme și nu poți dormi bine pe o perioadă mai mare de timp, e important să apelezi la un doctor care să te ajute să dormi mai bine.
Surse:
https://sleepfoundation.org/excessivesleepiness/content/why-do-we-need-sleep
http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/matters/benefits-of-sleep/why-do-we-sleep