Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Ziua Internațională a Somnului: De ce e important să ai un somn de calitate și ce riști dacă nu dormi sănătos

Ziua Internațională a Somnului: De ce e important să ai un somn de calitate și ce riști dacă nu dormi sănătos

Pe 17 martie are loc ce-a de-a 10-a ediție a Zilei Internaționale a Somnului. Află care este sloganul de anul acesta, ce își propune acest eveniment și care sunt pericolele unui somn nesănătos.

Ariana Huffington de la publicația The Huffington Post, autoare a cărții The Sleep Revolution: Transforming Your Life, One Nigh at a Time, spunea: “Trăim în epoca de aur a științei somnului. Sunt descoperite toate modurile prin care somnul și visele joacă un rol în procesul de luare a deciziilor, în inteligența noastră emoțională, funcțiile cognitive, productivitate și creativitate. În final, știința ne-a dovedit că somnul este pastila supremă care ne poate amplifica performanțele. Este limpede că dacă ne dorim să avem o viață mai bună, trebuie să începe, să dormim”.

ziua mondiala a somnului

SOMNUL ȘI CALITATEA VIEȚII

Între 30-45% din populația adultă este afectată de insomnie. Lipsa somnului pe o perioadă îndelungată nu este doar deranjantă sau obositoare, ci poate duce la o serie de probleme de sănătate mai grave, printre care anxietate, depresie și psihoză. Pentru că, atunci când ești privat de cantitatea necesară de somn, nu doar corpul tău se simte epuizat, ci mai ales mintea.

Cu siguranță ai trecut și tu prin perioade stresante, în care din cauza unor gânduri care te măcinau nu puteai adormi. Sau poate pur și simplu ai avut insomnii fără un motiv anume. Problemele cu somnul sunt mai comune decât ai putea crede, pentru că trăim într-o perioadă a vitezei, când suntem înconjurați de ecrane și când creierul nostru este stimulat în permanență. Există peste 100 de afecțiuni ale somnului, dar marele noroc este că majoritatea sunt ușor de identificat și de tratat, dacă le accepți și dacă iei măsuri.

Și pentru că somnul este atât de important, în urmă cu 10 ani a fost stabilită și o Zi Internaționale dedicate somnului. Cea de-a 10 ediție a Zilei Internaționale a Somnului are loc pe17 martie 2017 în peste 72 de țări din toată lumea. Evenimentul a fost inițiat de organizația World Sleep Society, care are ca scop promovarea unui somn sănătos și tragerea unui semnal de alarmă cu privire la problemele de sănătate care pot apărea în urma unor afecțiuni ale somnului. Anul acesta, sloganul Zilei Internaționale a Somnului este “Sleep Soundly, Nurture Life”. Mesajul își propune să transmită ideea că poți avea o calitate ridicată a vieții chiar dacă suferi de o boală asociată somnului. Mai întâi însă, trebuie să recunoști importanța somnului asupra sănătății.

ziua mondiala a somnului 2017

 

STATISTICI DESPRE PROBLEMELE DE SOMN

Organizația World Speel Society a dat publicității câteva statistici care demonstrează strânsa legătură dintre somn și sănătatea fizică și mentală. 

  • Pacienții care suferă de apnee au un risc cu 12-16% mai ridicat de a suferi un atac de cord.
  • 35% dintre adulți simt că nu dorm îndeajuns.
  • Persoanele care dorm fără întrerupere o noapte întreagă au tensiunea mai scăzută, au risc mai mic de diabet, obezitate și boli cronice.
  • Problemele de somn afectează până la 45% in populația Globului.
  • 4% dintre bărbați și 2% dintre femei suferă de apnee în timpul somnului. Această afecțiune se manifestă printr-o respirație neregulată, ba chiar prin pauze în respirație în timpul somnului. Apneea din timpul somnului cauzează oboseală în timpul zilei și poate duce la hipertensiune, infarct și diabet. 
  • Un studiu realizat în Stateșe Unite estimează că problemele de insomnie îi costă pe americani între 92 și 107 miliarde de dolari.
  • 71.000 de oameni suferă anual accidente și lovituri din cauza lipsei de somn.
  • 46% dintre persoanele care au probleme cu somnul spun că au lipsit de la serviciu sau de la diverse evenimente sau că au făcut greșeli la serviciu, în timp ce numai 15% dintre cei care dorm sănătos au astfel de probleme. 

 

CE ÎNSEAMNĂ UN SOMN SĂNĂTOS

A avea un somn sănătos sau de calitate nu înseamnă doar a dormi mult. Poți dormi mult și, la trezire, să te simți mai obosit și mai buimac decât după 12 ore de muncă. Există trei elemente care influențează calitatea somnului, și anume:

  • Durata: ar trebui să dormi îndeajuns de mult pentru ca tot corpul tău să își revină și să poată fi funcțional a doua zi.
  • Continuitatea: Somnul cel mai bun este cel continuu, fără perioade de fragmentare.
  • Profunzimea: Somnul ar trebui să fie îndeajuns de profund pentru a te putea relaxa complet.

Ce poți face cu ocazia Zilei Internaționale a Somnului? În primul rând, gândește-te dacă te simți odihnit, dacă dormi fără întreruperi și dacă, în general, ai un somn sănătos. Dacă nu crezi că ai parte de un somn de calitate, poți identifica factorii care îți influențează negativ somnul și îi poți elimina. Ca întotdeauna, primul pas este să îți recunoști problema, apoi să cauți soluții. Poți citi mai multe despre cum să ai un somn sănătos aici. Dacă ai probleme de somn mai grave, pe care nu le poți rezolva singur, recomandarea organizației World Sleep Society este să apelezi la un specialist, care te va ajuta să găsești soluțiile potrivite. 

Foto: JYSK, Shutterstock 

Descoperă mai mult

Ce pernă ar trebui să alegi? Ghidul complet

Ce pernă ar trebui să alegi? Ghidul complet

10 metode de a adormi mai ușor

10 metode de a adormi mai ușor

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Noutăți: RINGSTIND, plapuma cu husă catifelată din fibre de bambus

Noutăți: RINGSTIND, plapuma cu husă catifelată din fibre de bambus