Căldura excesivă creează disconfort nu doar ziua, când trebuie să umbli de colo-colo prin orașul încins, să mergi la serviciu, la cumpărături sau să ieși în oraș cu prietenii. Căldura este un inamic serios și în timpul nopților, când te împiedică să adormi și te face să te perpelești de pe o parte pe alta ore bune. A doua zi, bineînțeles, te trezești obosit și irascibil și abia aștepți să vină week-end-ul ca să poți dormi mai mult decât în timpul săptămânii.
Câteva nopți pierdute astfel se adună, iar în timp corpul tău va resimți lipsa de somn, ceea ce va avea efecte negative asupra sănătății. Poți să mănânci oricât de sănătos, să faci sport mai ceva decât un medaliat olimpic și să ai o stare psihică mai zen decât un călugăr buddhist după meditație. Dacă nu dormi bine însă, sănătatea ta va avea de suferit, sistemul imunitar va fi slăbit și nu te vei mai putea concentra la activitățile tale zilnice.
Este adevărat că nu poți controla vremea (da, aerul condiționat e o soluție, dar e posibil să nu poți dormi cu el pornit toată noaptea), poți însă să încerci aceste trucuri care te vor ajuta să dormi într-un mediu mai răcoros și să îți pregătești corpul pentru somn.
- Fă o baie caldă înainte de a merge la culcare. Ai citit bine, da. O baie caldă, nu rece. Iar dacă tocmai ai stat la plajă și ai arsuri de la soare, după duș folosește o cremă pe bază de aloe vera pentru a te răcori înainte de culcare.
- Deschide fereastra și aerisește camera cu o oră înainte de a merge la culcare. Astfel scazi temperatura camerei în care vei dormi până la una acceptabilă pentru corp. Cercetările în domeniul somnului au stabilit că, pentru a avea un somn sănătos, temperatura maximă a camerei trebuie să fie în jur de 23 – 28 de grade, nu mai mult. Dacă nu locuiești într-o zonă cu mult zgomot de stradă, încearcă să ții ferestrele deschise și în timpul nopții. Totuși, dacă afară sunt zgomote, evită să adormi cu fereastra deschisă.
- Trage draperiile în timpul zilei pentru a evita ca razele soarelui să intre în casă și să o încălzească. Este recomandat ca în dormitor să ai ferestre opace, care vor ține căldura afară și nu vor permite niciunei raze de lumină să intre pe geam în timpul nopții. Cu cât este mai întuneric în cameră, cu atât mai bine vei dormi.
- Dacă locuiești într-o casă cu mai multe etaje, în nopțile caniculare încearcă să dormi la un etaj inferior. Aerul cald are tendința de a se ridica deasupra celui rece, ceea ce înseamnă că încăperile de la etajele superioare sunt mai calde decât cele de la etajele inferioare.
- Folosește o lenjerie de pat din bumbac 100%, care îți va ajuta corpul să respire în timpul nopții. Lenjeriile din poliester sau alte materiale sintetice îți vor supra-încălzi corpul, astfel încât vei asuda și te vei trezi de nenumărate ori în timpul nopții. Același lucru este valabil și pentru pijamaua sau hainele în care dormi. Cele din bumbac 100% sunt cele mai potrivite vara.
- Scoate din priză obiectele electronice. Da, televizorul, laptopul sau orice alt produs electronic. Chiar dacă nu sunt pornite, acestea emit căldură atunci când sunt băgate în priză. O excepție: dacă ai un ventilator și vrei să adormi cu el pornit lasă-l, curentul din cameră te va ajuta să te răcorești.
Somn ușor și nopți răcoroase!