alcoolul si somnul

Cum îți afectează consumul de alcool somnul

Când nu poți să adormi, te întorci pe toate părțile, și te gândești ce metodă poți să aplici pentru ca somnul să vină mai repede. În aceste situații, poate ai apelat la o veche metodă care să te ajute să adormi. Te ridici din pat și bei un pahar de vin sau de bere. Poate ai auzit că un pahar de alcool te ajută să adormi mai repede.  Sau poate ai profitat de weekend și ai petrecut prin vreun club sau la o terasă, ai ciocnit o groază de pahare cu prietenii și ai adormit în secunda doi, după ce ai ajuns acasă. Iar a doua zi te-ai trezit obosit și cu dureri musculare, de ca și cum nu ai fi dormit deloc în utlimele 48 de ore și ai alergat la maraton.

Pentru unii oameni, pe termen scurt, poate fi o soluție. Totuși, în realitate alcoolul nu te ajută deloc dacă ai probleme cu somnul. Și nu ajută mai ales dacă e în cantități mari. Dacă vrei să știi cum îți afectează  consumul de alcool somnul, citește mai jos.

Nu folosi alcoolul ca remediu împotriva lipsei de somn

Efectele binefăcătoare ale alcoolului sunt de scurtă durată.  Da, pe moment, alcoolul te ajută să adormi, pentru că are efect sedativ, dar după ce ai ațipit, somnul tău nu va fi odihnitor. Dimpotrivă. Dacă bei o gură sau două de alcool, poate avea efectul minune pe care ți-l dorești. Dar dacă bei mai mult, vei avea probleme cu somnul și vei fi mai obosit a doua zi. De aceea, nu trebuie să folosești alcoolul ca somnifer.

Consumul de alcool si somnul

Alcoolul nu te lasă să dormi profund

După o seară în care ai ieșit în oraș și ai gustat mai multe cocktailuri sau ai consumat câteva pahare de vin, cel mai probabil a doua zi de vei simți obosit, chiar dacă ai dormit mult.

Această oboseală este rezultatul faptului că alcoolul te-a privat de o bună parte din somnul profund pe care îl ai de obicei. Somnul profund sau deep sleep este acea etapă a somnului care are loc în timpul fazei REM (Rapid Eye Movement). Fără această etapă a somnului, corpul și creierul tău nu se vor regenera. Dacă nu avem parte și de faza de somn profund din timpul etapei REM, memoria și capacitatea noastră de a învăța lucruri noi vor avea de suferit, la fel și capacitatea de a procesa sentimente și emoții. De aceea, dacă te îmbeți des, în timp vei resimți efecte negative puternice. Cu cât bei mai mult, cu atât vei experimenta mai puțin faza de somn adânc, în care corpul tău se regenerează.

De asemenea, din cauza alcoolului consumat imediat înainte de culcare, în cantități mari, somnul tău va fi fragmentat, ceea ce duce, evident, la oboseală.

Când nu dormi bine ai dureri musculare

Atunci când adormi băut, în sângele tău există alcool. De aceea, când te trezești e posibil să simți dureri musculare sau dureri în zona cefei. Explicația e următoarea: alcoolul a anestieziat într-atât mușchii și creierul tău, încât corpul tău a “uitat” să se mai miște noaptea. În mod normal, ne schimbăm poziția de somn de câteva ori pe noapte în timp ce dormim, iar astfel avem o poziție confortabilă pe parcursul nopții și ne trezim fără dureri musculare.

Soluția: obiceiuri de somn sănătoase

Dacă ai adesea probleme cu somnul, în loc să consumi un pahar cu o băutură alcoolică, mai bine incorporezi în stilul tău de viață niște obiceiuri sănătoase, care să te ajute să adormi fără a apela la artificii. Spre exemplu, fă niște activități liniștite înainte de culcare, citește o carte sau stai într-o cameră cu lumină difuză. Dacă chiar ai chef să bei ceva, fă-o cu moderație. Poți găsi aici mai multe sfaturi despre cum să ai un somn sănătos.

Surse:

Foto: Shutterstock, Freepik

Descoperă mai mult

Ghid: cum să-ți alegi salteaua potrivită

Ghid: cum să-ți alegi salteaua potrivită

Ce pernă ar trebui să alegi? Ghidul complet

Ce pernă ar trebui să alegi? Ghidul complet

10 metode de a adormi mai ușor

10 metode de a adormi mai ușor

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet