Am în jurul meu câțiva oameni care sunt încă în perioada aceea frumoasă a vieții numită facultate. Frumoasă pentru că facultatea înseamnă petreceri, distracție, oameni noi și entuziaști. Dar orice perioadă frumoasă are și părți negative. Iar în facultate, aceasta e sesiunea. Cum e perioada sesiunii, studenții nu dorm noaptea pentru că vor să învețe în câteva zile tot ce nu au învățat de-a lungul anului. Principala lor problema nu e stresul examenelor sau emoțiile finalului de an, ci lipsa somnului în această perioadă. Ca într-un cerc vicios însă, privarea de somn face și mai dificil procesul de învățare și de memorare. Somnul are un rol esențial în îmbunătățirea memoriei și îți afectează capacitatea de a învăța.
Chiar dacă nu mai ești elev sau student și nu ai examene de dat, e important să ai o memorie bună. Probabil te enervezi când te grăbești să pleci de acasă și nu îți găsești cheile sau când te întorci de la supermarket și îți dai seama că ai uitat să cumperi ceva important, deși ai cheltuit o mulțime de bani și ai plecat din magazin cu un coș plin. Sau poate te-ai jenat când cineva te-a salutat foarte prietenește pe stradă, iar tu nu reușeai cu niciun chip să îți dai seama de unde cunoști respectiva persoană.
O memorie bună salvează timp, bani și efort și te scapă de multe situații neplăcute. Iar un somn sănătos este unul dintre cele mai importante ingrediente care te ajută să ai memoria bună.
IMPORTANȚA SOMNULUI
În timp ce dormi, somnul întărește conexiunile dintre celulele creierului, ceea ce îți îmbunătățește capacitatea de concentrare și memoria și mărește abilitatea de a învăța. Asta înseamnă că, dacă nu dormi destul, există un risc mai mare să iei decizii nepotrivite și să devii neproductiv, pe măsură ce memoria ta devine mai slabă.
CUM ÎȚI AFECTEAZĂ SOMNUL MEMORIA
Există diferite etape de somn, fiecare având un rol diferit în funcționarea organismului uman. Somnul REM este etapa în care visăm. În această etapă creierul tău se asigură că informațiile și memoriile sunt depozitate în locurile corecte din materia cenușie, pentru ca tu să le ai mai bine organizate și pentru a ți le aduce aminte mai bine.
Când dormi, ritmul inimii, tensiunea și temperatura corpului scad treptat. Acesta este modul în care corpul tău își reîncarcă bateriile. Așadar, somnul este important, deoarece acționează ca un medicament care te menține sănătos atât fizic, cât și mental.
SOMNUL STIMULEAZĂ CREATIVITATEA
Somnul nu numai că te ajută să asimilezi cunoștințe noi și îți îmbunătățeste memoria, ci te ajută și să vii cu idei noi. Creierul pune cap la cap piesele unui puzzle reprezentate de cunoștințele și experiențele tale pentru a-ți stimula creativitatea, iar rezultatul este reprezentrat de idei noi.
NOAPTEA E UN SFETNIC BUN
Probabil că ai mai auzit zicala ”Noaptea e un sfetnic bun”. Înainte de a lua o decizie importantă, e bine să lași o noapte să treacă, pentru ca gândurile tale să se așeze. Când ești odihnit iei decizii mai ușor, rezolvi conflicte și abordezi problemele cu mintea limpede.
LIPSA SOMNULUI REDUCE CAPACITATEA DE ÎNVĂȚARE
Perioada de odihnă diferă de la persoană la persoană, dar toți avem nevoie de somn pentru a ne îmbunătăți memoria. Dacă dormi prea puțin, creierului tău îi va fi mai dificil să asimileze informația. Devine din ce în ce mai greu să îți amintești lucrurile pe care le-ai învățat și experimentat. Îți va fi greu să îți aduci aminte unde ți-ai pus lucrurile, ce trebuia să faci sau cum trebuia să faci un lucru.
Lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra capacității tale de a învăța și poate foarte ușor să îți afecteze abilitatea de a te concentra. Efectele secundare ale lipsei de somn sunt confuzia și, în cel mai rău caz, creșterea riscului în situații periculoase, de exemplu, când conduci o mașină. Este important să dormi, deoarece odihna te ajută să fii mai eficient și îți crește puterea de concentrare.
IMPACTUL SOMNULUI ASUPRA CAPACITĂȚII DE LUCRU
Există numeroși factori care indică o conexiune între somn și capacitatea de a lucra. Somnul este premisa unei zile de succes. După un somn odihnitor o să ai multă energie, în schimb în lipsa somnului vei avea o zi copleșitoare. De asemenea, lipsa somnului afectează capacitatea de a asimila informații și de a te coordona de-a lungul zilei. Sunt câteva cerințe simple pentru o zi de lucru care pot avea un impact negativ asupra muncii tale dacă nu dormi destul.
SFATURI PENTRU UN SOMN ODIHNITOR
Există câteva trucuri care te vor ajuta să ai un somn mai odihnitor:
- Stabilește-ți o rutină în fiecare seară înainte de culcare. De exemplu, poți face o baie fierbinte, poți citi o carte sau poți asculta o muzică relaxantă.
- Culcă-te în fiecare seară la aceeași oră.
- Folosește patul doar pentru dormit. Nu citi, nu te uita la televizor, nu sta la laptop și în niciun caz nu lucra în pat, pentru că vei asocia patul cu munca sau distracția în loc să îl asociezi cu somnul și vei adormi mai greu.
- Nu bea cofeină după ora 14:00.
- Nu merge la culcare înfometat, dar nici nu mânca mult înainte de culcare, pentru că vei avea un somn agitat. Mănânca ceva ușor cu ceva timp înainte de a te culca.
- Asigură-te că ai un dormitor confortabil, o saltea și o pernă potrivită, și că în camera în care dormi este întuneric, liniște și o temperatură potrivită.
- Nu dormi mult în timpul zilei. Dacă vrei să te odihnești după masă și să dormi puțin, păstrează sesiunea de somn de după-amiază undeva între 20-30 de minute.
Foto: Shutterstock, JYSK