Peste 1000 de voluntari au plantat Padurea JYSK în Șotânga
La 7 km nord de Târgoviște, pe malul Ialomiței, chiar pe paralela 45 se află comuna Șotânga. Aici locuiesc puțin peste 7000 de oameni în gospodării relativ mici, în care fiecare familie are exact spațiul de care are nevoie. Fără risipă de teren, fără locuințe extravagante sau curți imense.
De Șotânga am aflat abia anul acesta, atunci când inițiativa Plantăm fapte bune în România ne-a propus să împădurim un teren foarte degradat din comună.
VEZI REPORTAJUL
Încă de la începutul istoriei sale de aproape patru secole, localnicii spuneau despre Șotânga că se află „dincolo de apă despre Doicești”, iar ultimii 50 de ani au legat puternic soarta comunei de Doicești, localitatea învecinată. Dacă de Șotânga nu am știut nimic până anul acesta, pe lângă Doicești am trecut de câteva ori pe an în ultimii zece ani. Și de fiecare dată când am trecut prin Doicești m-am uitat lung la termocentrala de acolo, un ansamblu de clădiri mari, din ce în ce mai degradate și mai uitate. Construită în anii '50, termocentrala de la Doicești a funcționat pe baza lignitului exploatat din Șotânga. Treptat, terenul din zonă a fost din ce în ce mai degradat, fiind folosit apoi și ca loc de depozitare pentru materialele care rezultau din arderea cărbunelui în termocentrală.
Pe 25 noiembrie, într-o dimineață de sâmbătă, am mers să plantăm Pădurea JYSK alături de peste 1000 de voluntari pe terenul degradat de la marginea localității Șotânga. Drumul care urcă până la fosta zonă de depozitare a lignitului e asfaltat frumos, e mărginit de case îngrijite, cu porți mari din spatele cărora latră câte un câine. Grupuri numeroase de tineri, adulți și copii urcau alături de noi, îmbrăcați bine și cu cizme de cauciuc sau bocanci în picioare. Fusesem avertizați că terenul pe care vom planta e dificil și plin de noroi, iar voluntarii au respectat cerințele organizatorilor.
Când am ajuns la terenul de aproximativ 8 hectare, pe care urmau să fie plantați aproape 20.000 de puieți de plop alb, o mulțime de voluntari se apucaseră deja de treabă. Erau repartizați pe parcele, fiecare parcelă având câte un coordonator, majoritatea dintre aceștia fiind studenți sau foști sudenți silvicultori, oameni cu experiență în plantări. Printre voluntari am văzut numeroase grupuri de elevi – printre care și un grup de elevi de la Școala Generală din Șotânga, părinți împreună cu copii mici – cred că cel mai mic voluntar zărit avea 4 sau 5 ani - și mulți, mulți tineri. Ba au fost chiar și bunici, o echipă de bunici mi-a spus că a plantat 130 de puieți până la final. Recunosc, au depășit cu mult numărul de copaci pe care am reușit să îi plantez în cele patru ore de plantare.
Echipa JYSK la plantarea din 25 noiembrie din Șotânga
În următorii ani voi vizita Șotânga atunci când trec pe lângă Doicești, să văd cum crește Pădurea JYSK și să văd rezultatul muncii celor peste 1000 de oameni care au dăruit din timpul lor pentru a salva un teren și a da viață unei păduri. Și mulțumiri lui Alex, un băiat de 8-9 ani care a fost alături de noi pe toată perioada pantării, ne-a ajutat cu toți puieții și a muncit cot la cot cu noi pentru fiecare pomișor. Ni s-a alăturat și în poza de la final, în fața panoului.
MAI MULTE FOTOGRAFII DE LA PLANTARE:
Ecusoanele coordonatorilor de parcele, majoritatea studenți sau foști studenți la silvicultură
Alex Bratu, Country Manager JYSK România, alături de Simona Camburu de la Plantăm fapte bune în România
700 de cazmale au fost folosite pentru plantarea de la Șotânga.
Aproape 20.000 de puieți au fost plantați pe 25 noiembrie la Șotânga
Cei mici au învățat să planteze alături de părinții lor
O parte dintre coordonatorii Plantăm fapte bune în România, alături de Mihai Enescu, inginer silvic si coordonator local Dâmbovița.
FOTO: The Bucharest's