Studiul despre somn realizat de JYSK în 19 țări europene în luna iulie, la care au răspuns 35.000 de oameni, arată că 1 din 4 europeni nu are un somn odihnitor noaptea.
Aproape toți respondenții (99.5 %) studiului realizat de JYSK sunt de acord că somnul este crucial pentru sănătatea lor. Cu toate acestea, 1 din 4 respondenți spune că doarme prost sau foarte prost în timpul nopții, ceea ce echivalează cu 25% dintre respondenți.
Aceasta este doar una dintre concluziile studiului despre somn realizat de JYSK, la care au răspuns peste 35.000 de oameni din 19 țări europene.
Ești curios cât de bine dormi și dacă te afli printre cei 25% care nu dorm bine? Poți afla răspunzând la Testul despre somn, unde vei vedea ce punctaj obții, pe o scară de la 1 la 100, și te vei putea compara cu ceilalți participanți.
8 ore de somn pe noapte este perioada optimă
Atunci când vine vorba despre cât timp credem că ar trebui să dormim, majoritatea respondenților (44,7%) este de acord că avem nevoie de 8 ore pe noapte. Pe de altă parte, doar câțiva (15%) au răspuns că dorm chiar 8 ore pe noapte în timpul săptămânii, iar 26,6% au răspuns că reușesc să doarmă 8 ore în weekend.
Lipsa somnului poate fi motivul pentru care 1 din 10 respondenți (13,3%) a declarat că se simte obosit și lipsit de energie pe parcursul zilei. De asemenea, o mare parte (42,6%) dintre participanții la studiu a declarat că, din când în când, e bine să dormi după-amiază.
Poziția fetusului e cea mai populară poziție de dormit
În timpul nopții, 2 din 3 participanți la studiu (66,9%) se trezesc cel puțin o dată pe parcursul nopții. Majoritatea dintre ei (60,7%) se trezește deoarece trebuie să meargă la toaletă. 1 din 3 (33,6%) se trezește din cauză că în dormitor este fie prea cald, fie prea frig, iar 1 din 5 respondenți (22%) se trezește pentru că simte disconfort la una din părțile corpului.
Cea mai populară poziție de dormit este pe o parte, în poziția fetusului (48%). Pe locul doi se clasează cei care dorm pe burtă (40%), în timp ce restul respondenților au declarat că dorm pe spate, în diverse poziții.
De ce e nevoie pentru un somn bun?
Există mai mulți factori care au impact asupra calității somnului, iar salteaua și perna sunt printre factorii cei mai importanți. Numerele aflate între paranteze indică cât la sută dintre participanții la studiu consideră respectivul factor important pentru a avea un somn de calitate.
- O saltea sau un pat confortabil (95%)
- O pernă confortabilă (94%)
- Temperatura potrivită în dormitor (91%)
- Lenjerie de pat curată (84%)
- O pătură confortabilă (80%)
- Liniște (73%)
- Întuneric (62%)
Alte concluzii
O mare parte dintre participanții la studiu are probleme atunci când vine vorba de somn:
- 1 din 4 respondenți (25.6%) declară că adorame cu dificultate după ce se întinde în pat.
- Mai puțin de jumătate dintre participanți (45%) declară că e ușor să adoarmă.
- Aproape 1 din 3 participanți (29.6%) adoarme greu în mai mult de 3 nopți pe săptămână.
- Aproape 1 din 3 respondenți (37.4%) are dificultăți în a se trezi dimineață, iar 1 din 4 oameni (23,9%) declară că este îmbufnat atunci când se trezește.
- Aproape 1 din 3 respondenți (29.1%) spune că este o persoană matinală, dar mai puțin de 1 din 5 (17.6%) se declară fericit dimineața.
- Aproape 1 din 10 participanți (38.9%) folosește în fiecare seară un dispozitiv electronic înainte de culcare, precum telefon mobil, tabletă sau televizor. Doar 9.34% dintre respondenți declară că nu folosesc electronice înainte de culcare.
Informații despre studiu
La Studiul despre Somn JYSK au răspuns 35.000 de oameni din 19 țări europene.
- Țările în care s-a desfășurat studiul sunt: Belgia, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Grecia, Olanda, Croația, Norvegia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Marea Britanie, Suedia, Republica Cehă, Ucraina și Ungaria.
- Studiul s-a desfășurat în perioada 2 - 30 iulie 2018.
- Chestionarul a fost distribuit pe mail și prin intermediul social media.