Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Bărbat doarme în pat cu pernă gri și plapumă

Ce protecție pentru saltea și ce saltea superioară ar trebui să alegi? Ghidul complet

Avem o gamă largă de saltele superioare și toppere pentru saltea și indiferent de bugetul sau preferințele tale, te putem ajuta să găsești una potrivită pentru tine.

În acest articol, vei găsi un ghid complet cu tot ce trebuie să știi atunci când alegi noua ta saltea superioară - de la materiale și calitate, până la dimensiune și preț.

Poți folosi punctele de mai jos pentru a merge direct la categoria despre care dorești să afli mai multe în acest ghid pentru saltele superioare.

  1. Ce este o saltea superioară și pentru ce se folosește? 

  Un topper pentru saltea sau o saltea superioară reprezintă un supliment la salteaua ta obișnuită. Poți folosi o saltea superioară pentru a regla și îmbunătăți confortul general în patul tău. Saltelele superioare sau topperele sunt disponibile în diferite dimensiuni și prețuri, sunt fabricate din materiale diferite și au proprietăți diferite, dar scopul unui topper pentru saltea este întotdeauna același:

  Să adapteze patul la nevoile tale actuale și, în cele din urmă, să-ți îmbunătățească calitatea somnului.

  Atât paturile noi, cât și cele vechi pot beneficia de o saltea superioară. Pe lângă îmbunătățirea confortului, o saltea superioară ajută, de asemenea, la protejarea saltelei de pe pat și la prelungirea duratei de viață a acesteia. 

  2. Avantajele unui saltele superioare

  • Confort îmbunătățit: O saltea superioară poate da o viață nouă unei saltele vechi care a dezvoltat denivelări sau și-a pierdut elasticitatea. Dacă ai o saltea nouă, care este puțin prea fermă sau prea moale, o poți ajusta adăugând un topper pentru saltea.
  • Durabilitate prelungită: o saltea superioară îți protejează salteaua împotriva umezelii, transpirației și petelor și o poate împiedica să dezvolte denivelări. În plus, va prelungi durata de viață a saltelei de dedesubt și, prin urmare, a întregului tău pat.
  • Mai multă susținere: O saltea superioară din spumă cu memorie sau latex îți poate oferi o suprafață mai stabilă și cu o mai bună susținere pe care să dormi. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele care suferă de dureri de spate sau de umăr.
  • Mai puțin zgomot și mișcare: dacă te deranjează sunetele pe care le produce o saltea care scârțâie, o saltea superioară te poate ajuta să atenuezi zgomotul. Acesta te poate ajuta, de asemenea, și la absorbția mișcărilor cuiva care doarme lângă tine.
  • O alternativă accesibilă la o saltea nouă: o saltea superioară este, în general, o soluție mult mai accesibilă în comparație cu cumpărarea unei saltele noi.
  • Ameliorarea presiunii îmbunătățită: atunci când stai întins pe o saltea, vei presiune pe diferite părți ale corpului, în funcție de poziția în care dormi. Acest lucru se întâmplă în fiecare noapte. Dacă salteaua ta nu eliberează presiunea în zonele în care ai nevoie, poate provoca durere și un somn care nu va fi odihnitor. O saltea superioară poate oferi o mai bună ameliorare a presiunii asupra părților afectate ale corpului tău.
  • Ajutor în timpul nopților calde: dacă transpiri mult sau, în general, îți este prea cald atunci când încerci să adormi, o saltea din latex sau o saltea cu gel răcoritor încorporat pot ajuta la rezolvarea problemei.

  3. Dezavantajele unei saltele superioare

  • Îți face patul mai înalt: o saltea superioară îți poate face patul puțin mai înalt, deoarece vei adăuga un strat suplimentar la configurația patului. Acest lucru ar putea să afecteze modul în care cearșafurile tale vechi se potrivesc pe patul tău.
  • Mirosul inițial: O saltea superioară din spumă cu memorie poate avea un miros specific în primele două zile după ce a fost despachetată. Acest lucru poate fi atenuat prin aerisirea saltelei timp de câteva zile înainte de utilizare.
  • Curățare: Majoritatea saltelelor superioare de la JYSK au o husă cu fermoar pentru a putea fi spălate la mașina de spălat (consultă întotdeauna instrucțiunile de spălare de pe produs). Este o idee bună să pui o protecție pentru saltea, care poate fi spălată cu ușurință la mașină, deasupra saltelei superioare.

  4. Ce ar trebui să iei în considerare atunci când alegi o saltea superioară?

  Cel mai important lucru atunci când alegi o saltea superioară este să găsești un model care să fie confortabil și să-ți ofere suportul ergonomic de care are nevoie corpul tău. Îți sugerăm să vizitezi un magazin JYSK, să încerci diferitele tipuri de saltele și să îi întrebi pe colegii noștri mai multe informații despre cum poți alege salteaua potrivită pentru tine – sau să continui să citești acest ghid

  5. Nevoi personale de la o saltea superioară

  Pentru început, gândește-te la calitățile specifice pe care le cauți la o saltea superioară:

  Dacă îți place senzația moale în care simți că te afunzi în saltea, ar trebui să alegi o saltea superioară din spumă cu memorie, spumă cu gel răcoritor sau spumă Comfort+. Dacă preferi o suprafață mai fermă, mai stabilă, ar trebui să alegi o saltea cu spumă poliuretanică sau o saltea superioară din latex.

  „Ceea ce face o saltea superioară să fie bună depinde de fiecare persoană și este în mare măsură o chestiune de preferințe personale.”
  - Peter, manager de categorie la JYSK.

  6. Tipuri și materiale pentru o saltea superioară

  Proprietățile unei saltele superioare depind în mare măsură de materialul din care este realizată umplutura. 

  Cele mai populare materiale folosite pentru umpluturile din saltelele superioare sunt:

  • Spumă poliuretanică, cunoscută și sub denumirea de spumă standard
  • Spumă cu memorie 
  • Latex
  • Spumă de înaltă rezistență, cunoscută și sub denumirea de spumă rece
  • Spumă hibridă 
  • Spumă cu gel răcoritor

  Spumă poliuretanică (spumă standard) 

  • Cunoscută și sub denumirea de spumă obișnuită, spumă standard, spumă PU sau spumă PUR. 
  • Este potrivită pentru o saltea superioară absorbantă și în general accesibilă. 
  • Ca regulă generală, o saltea superioară din spumă poliuretanică va adăuga doar o cantitate limitată de confort suplimentar. Funcția sa principală este de a proteja salteaua de dedesubt.

  Spumă de înaltă rezistență (spumă rece)

  • O spumă pe bază de ulei, care rezultă într-o saltea superioară cu o fermitate medie spre fermă. 
  • Material care absoarbe umezeala și ventilație. 
  • Accesibil și foarte durabil. 
  • Oferă confort suplimentar configurației patului tău.

  Spumă hibridă și spumă cu gel răcoritor

  • Spuma hibridă este făcută din mai multe tipuri de spumă. 
  • Pentru mai mult confort, este poziționată între spuma poliuretanică și spuma cu memorie. 
  • Spuma cu gel răcoritor este o spumă moale care se adaptează conturului corpului și îți oferă un confort asemănător cu senzația de a pluti pe un nor. 
  • Atât spuma hibridă, cât și spuma cu gel răcoritor costă aproximativ la fel cât spuma cu memorie. Ambele materiale oferă un confort foarte bun.

  Spumă cu memorie (spumă rezistentă la presiune)

  • Dintre toate materialele pentru saltele superioare de pe piață, spuma cu memorie, spuma cu gel răcoritor și latexul sunt acele materiale care creează cel mai mult confort. 
  • Materialul se adaptează la forma corpului tău atunci când stai întins pe el. 
  • Oferă o senzație de afundare și învăluire. 
  • Nu este la fel de bun la eliberarea căldurii ca alte tipuri de materiale, așa că o saltea superioară din spumă cu memorie nu este probabil cea mai bună alegere dacă simți adesea că te încălzești în pat.

  Latex (latex artificial și latex natural)

  • În timp ce latexul artificial poate fi sintetic, latexul natural este un material complet natural realizat din seva arborilor de cauciuc. 
  • Saltelele superioare sunt de obicei realizate dintr-o combinație de latex natural și artificial. 
  • Ca material hipoalergenic, prezența bacteriilor și ciupercilor este redusă la minimum. 
  • Eliberează eficient căldura în exces, făcându-l o alegere bună pentru cei care simt că le este cald atunci când dorm. 
  • Latexul 100% natural costă în general mai mult decât alte materiale folosite pentru saltelele superioare. Cu cât procentul de latex natural este mai mare, cu atât salteaua superioară va fi mai scumpă.

  7. Grosimea saltelei superioare

  O saltea superioară poate avea o grosime de la 2,5 cm la aproximativ 10 cm. Majoritatea modelelor au o grosime – cunoscută și sub numele de înălțimea umpluturii – între 3 cm și 5 cm. O saltea superioară mai groasă va avea un efect mai mare asupra configurației patului.

  Dacă dorești să creezi doar câteva schimbări minore în confortul general al dormitorului tău, o saltea superioară subțire este o alegere bună pentru tine. Gândește-te la o saltea subțire ca la un accesoriu care îți dă senzația unui pat mai moale sau mai ferm.

  Dacă, pe de altă parte, vrei să schimbi în mod semnificativ atmosfera din dormitor fără să înlocuiești salteaua, poți să adaugi o saltea superioară groasă sau foarte groasă. Gândește-te la o saltea superioară mai groasă ca o modalitate de a-ți face patul cât mai moale sau ferm posibil.

  8. Dimensiunea saltelei superioare

  Dimensiunea unei saltele superioare ar trebui să se potrivească cu dimensiunea saltelei de pe pat. Acesta este în primul rând un aspect care ține de confort, dar care va face și patul să arate mai bine. Dacă ai un pat de o persoană, un pat dublu sau un pat super king size, cel mai probabil vei avea nevoie de o saltea superioară care are una dintre dimensiunile standard, pe care o poți vedea în tabelul de mai jos.

  Este întotdeauna o idee bună să verifici din nou dimensiunile patului tău pentru a te asigura că nu vei cumpăra o saltea superioară care nu se potrivește configurației patului tău.

  Dimensiuni saltea superioară

  Se potrivește

  80-90 x 190-200 cm

  Descoperă variantele

  Pat single standard

  Pat dublu mic

  Pat dublu

  Pat king size

  Pat super king size

  Este posibil ca patul tău să nu se potrivească cu niciuna dintre aceste dimensiuni standard. Dacă este și cazul tău, va trebui să găsești o saltea superioară cu dimensiuni speciale sau personalizate. Din fericire, poți găsi o varietate de dimensiuni disponibile pe piață.

  9. Fermitatea saltelei superioare

  Odată ce te-ai gândit la preferințele tale personale, le poți potrivi cu recomandările noastre generale pentru cât de fermă sau moale ar trebui să fie noua ta saltea superioară.

  • Dacă ai o configurație realizată cu o saltea moale pe care ai dori să o faci puțin mai fermă, poți alege o saltea superioară din spumă cu memorie sau spumă poliuretanică.
  • Dacă ai o configurație cu o saltea fermă pe care ai vrea să o faci puțin mai moale, poți alege o saltea din latex sau una cu spumă comfort+.

  Pentru a te asigura că vei alege o saltea superioară care îți va satisface nevoile, cel mai bine este să vizitezi un magazin JYSK și să încerci salteaua înainte de a lua o decizie.

  Caracteristicile unei saltele superioare ferme:

  • Flexibilitate și elasticitate scăzute 
  • Capacitate mai mică de adaptare la corpul tău
  • Exemplu: Un strat de saltea de 5 cm grosime din spumă cu memorie sau spumă poliuretanică (PUR)

  Caracteristicile unei saltele superioare cu fermitate medie:

  • Flexibilitate și elasticitate medii 
  • Capacitate medie de a se adapta la corpul tău
  • Exemplu: Un strat de saltea de 3 cm grosime din spumă cu memorie sau spumă poliuretanică (PUR)

  Caracteristicile unei saltele superioare cu fermitate scăzută:

  • Flexibilitate și elasticitate ridicate.
  • Capacitate mai mare de adaptare la corpul tău. 
  • Exemplu: Suprafețe pentru saltea din spumă cu gel răcoritor sau spumă confort+

  10. Ce saltea superioară este mai potrivită pentru poziția ta de dormit?

  Poziția în care preferi să dormi are un rol important în alegerea unei saltele superioare. Diferite poziții au nevoi diferite de confort și sprijin, iar unele materiale sunt mai bune în îndeplinirea acestor nevoi decât altele. Salteaua este cel mai important factor, dar ca regulă generală putem spune că:

  • Majoritatea celor care dorm pe spate se vor simți mai confortabil cu o saltea superioară care va face salteaua de dedesubt puțin mai fermă. Acestă saltea superioară ar putea fi realizată din spumă cu memorie de 3 cm grosime, de exemplu. 
  • Cei care dorm pe o parte pot obține mai mult confort de la o saltea superioară care face salteaua de dedesubt să se simtă mai moale, cum ar fi o saltea superioară din latex de 3 cm grosime, de exemplu. 
  • Dacă preferi să dormi pe burtă, s-ar putea să ai nevoie de o saltea superioară cu zone în care umerii se pot adânci.

  11. De ce să alegi o saltea superioară sau o protecție de saltea?

  O saltea superioară are aproximativ 5 cm grosime și îți permite să schimbi felul în care se simte salteaua ta atunci când te întinzi pe ea. De asemenea, prelungește durata de viață a saltelei tale. O saltea superioară poate îmbunătăți confortul atât pentru paturile noi, cât și pentru cele vechi.

  O protecție de saltea, este semnificativ mai subțire și este utilă în primul rând în scop igienic. Un avantaj al protecției pentru saltea este faptul că aceasta se curăță foarte ușor. În schimb, doar câteva modele de saltele pot rezista la spălarea la mașină. O protecție de saltea va prelungi, de asemenea, durata de viață a saltelei tale, absorbind umezeala și murdăria înainte ca acestea să ajungă la saltea.

  Alege o saltea superioară dacă:

  • Ai o saltea căreia vrei să-i reglezi nivelul de fermitate. O saltea superioară te poate ajuta să simți salteaua de dedesubt mai moale sau mai fermă, în funcție de preferințele tale. 
  • Ai o saltea mai veche, care nu este la fel de confortabilă ca la început. O saltea superioară îi poate da vechiului tău pat o nouă viață. 
  • Suferi de dureri de spate, articulații sau alte dureri care te împiedică să dormi bine. Suportul suplimentar al unei saltele superioare te poate ajuta. 
  • Vrei să prelungești durata de viață a patului tău ca o modalitate de a economisi bani pe termen lung.

  Alege o protecție pentru saltea dacă: 

  • Vrei o soluție accesibilă, care să nu schimbe semnificativ felul în care se simte patul tău. 
  • Vrei să prelungești durata de viață a saltelei tale protejând-o împotriva umezelii, transpirației și murdăriei. 
  • Vrei să păstrezi mai ușor curățenia în spațiul în care dormi. Spre deosebire de majoritatea saltelelor superioare, protecțiile de saltea se pot spăla în mașina de spălat. 
  • Te deranjează zgomotele pe care le face salteaua atunci când te miști pe ea. O protecție de saltea este o soluție accesibilă și eficientă pentru reducerea zgomotelor deranjante ale saltelei.

  Alege o saltea superioară și o protecție de saltea dacă: 

  • Vrei să-ți protejezi atât salteaua de dedesubt, cât și salteaua superioară împotriva umezelii, transpirației și murdăriei. 
  • Vrei să prelungești durata de viață atât a saltelei superioare, cât și a saltelei de dedesubt. 
  • Vrei un mediu de dormit care este igienic și curat. Cu o protecție deasupra saltelei, nu va fi nevoie să speli atât de des saltea auperioară sau pe cea de dedesubt.

  12. Rezistență în timp și garanție

  Îți recomandăm să faci o evaluare a confortul patului tău după 5-10 ani. Acest lucru este necesar în primul rând pentru că corpurile noastre suferă de obicei modificări fizice pe parcursul a 10 ani. Dacă greutatea ta s-a schimbat de când ți-ai cumpărat patul, poate influența dacă salteaua superioară îți oferă în continuare sprijin și confort adecvat.

  „Evaluează-ți confortul patului după cinci până la zece ani. Te doare ceva în timpul somnului? Dacă da, acesta este un semn că ai avea nevoie de o saltea superioară. Dacă trebuie să faci schimbări majore la nivelul confortului, de exemplu dacă vrei un pat mult mai moale, atunci probabil că vei avea nevoie de o saltea nouă, mai degrabă decât de o saltea superioară.”
  – Peter, manager de categorie la JYSK.

  Rezistența în timp

  Durabilitatea unei saltele superioare este determinată de materialul și densitatea acestuia, care se măsoară în kg/m3. Cu cât densitatea este mai mare, cu atât stratul de saltea va absorbi mai bine presiunea la care este supus pe parcursul vieții sale.

  Majoritatea oamenilor nu vor observa diferența dintre o saltea superioară cu densitate mare și una cu densitate normală. Cei mai mulți dintre noi se vor descurca bine cu o saltea superioară care îndeplinește cerințele minime de densitate:

  • 65 kg/m3 pentru saltele superioare din latex
  • 30 kg/m³ pentru saltele superioare din spumă cu memorie
  • 25 kg/m³ pentru saltele superioare din spumă poliuretanică

  Top 5: Cele mai rezistente materiale

  Durabilitatea unei saltele superioare depinde și de materialul acesteia. Cele mai scumpe materiale, adesea spuma cu memorie și latexul, durează mai mult, în timp ce saltelele superioare realizate din materiale mai accesibile, cum ar fi spuma de poliuretanică, sunt mai puțin durabile:

  1. Latex 
  2. Spumă cu memorie
  3. Spumă hibridă și spumă gel 
  4. Spumă de înaltă rezistență (numită și spumă rece)
  5. Spumă poliuretanică (numită și spumă standard)

  13. Curațarea și alergii 

  În mod ideal, îți dorești un mediu destinat somnului în care să păstrezi cu ușurință curățenia. Când vine vorba de curățenie, o protecție pentru saltea este întotdeauna cea mai bună alegere. Acest lucru se datorează faptului că poate fi spălată la mașina de spălat, făcându-o mult mai ușor de curățat decât o saltea superioară.

  Din acest motiv, este întotdeauna recomandat să acoperi suprafața saltelei superioare și/sau salteaua obișnuită cu o protecție de saltea.

  Unele saltele superioare au o husă detașabilă care poate fi scoasă pentru a fi spălată. Aceste modele sunt de obicei puțin mai scumpe, dar sunt deosebit de bune pentru cei care au diferite alergii așa cum e cea la acarienii de praf.

  Există o saltea superioară specială pentru cei care au alergii?

  Daca vrei sa achizitionezi o saltea superioară care sa fie potrivită pentru cei care au alergii, este o idee buna sa alegi una din latex. Latexul este un material natural, cu o densitate înaltă, care îngreunează supraviețuirea acarienilor. Însă chiar și cu o saltea din latex, nu există nicio garanție că mediul tău de dormit va fi complet lipsit de acarieni.

  Cea mai eficientă metodă de a ține sub control alergiile la acarieni este de a avea atât o protecție pentru saltea, cât și o saltea superioară cu husă detașabilă care poate fi spălată frcvent la 60°C.

  14. Cele mai bune saltele superioare și protecții pentru saltea

  Dacă ești în căutarea unei saltele superioare sau a unei protecții pentru saltea, probabil ai descoperit că există multe modele din care să alegi. La JYSK, suntem întotdeauna pregătiți să te sfătuim cu privire la achiziția ta, astfel încât să poți alege un model care se potrivește nevoilor tale, poziției în care dormi și bugetului tău.

  Am selectat diverse modele de saltele superioare și protecții de saltele care se potrivesc perfect cu saltele la diferite prețuri și pentru diferite nevoi.

  De asemenea, poți citi și celelalte ghiduri inspiraționale care te vor ajuta să crezi cel mai bun mediu pentru un somn odihnitor. JYSK oferă o gamă largă de saltele superioare și protecții de saltea pentru diferite nevoi și bugete.

  Dacă ai decis că este timpul pentru o saltea nouă, mai degrabă decât pentru o saltea superioară sau o protecție pentru saltea, citește ghidul nostru complet pentru saltea.

  Descoperă mai mult

  Reînnoiește-ți dormitorul cu o nouă lenjerie de pat

  Reînnoiește-ți dormitorul cu o nouă lenjerie de pat

  Standardele de siguranță pentru plăpumile destinate copiilor

  Standardele de siguranță pentru plăpumile destinate copiilor

  3 lenjerii de pat noi cu aspect lejer, ideale pentru vară

  3 lenjerii de pat noi cu aspect lejer, ideale pentru vară

  Bestsellerele anului 2022: produsele cele mai populare și cel mai bine vândute

  Bestsellerele anului 2022: produsele cele mai populare și cel mai bine vândute