Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Cum sa te trezesti mai usor dimineata

5 sfaturi care să te ajute să te trezești mai ușor dimineața

Dacă ești una dintre acele persoane care se trezesc cu greu dimineață, după ce amână alarma de două sau trei ori, sperând că poate e sâmbătă și pot dormi mai mult, atunci cu siguranță zilele tale nu încep prea frumos. Și asta poate avea un impact negativ asupra stării de spirit pe care o ai pe tot parcursul zilei. Dacă te simți obosit dimineață iar această stare continuă pe perioade mai lungi, lururile se pot înrăutăți. Există însă metode prin care poți scăpa de oboseala de dimineață și care te pot ajuta să te trezești mai repede, mai ușor și mai relaxat. 

 

1. Ciclurile de somn și rutina

Pentru început, e important să știi de câte ore de somn are nevoie corpul tău. Unii oameni au nevoie de 7-8 ore de somn, alții mai mult, alții mai puțin. Regula de 8 ore de somn este orientativă, ceea ce înseamnă că nu e valabilă chiar pentru toată lumea. 

Planifică-ți orele de somn în așa fel încât să nu fie nevoie să te trezești în mijlocul unui ciclu de somn. Un ciclu de somn durează aproximativ 90 de minute, iar în această perioadă corpul tău trece prin mai multe faze de somn, de la somnul ușor, până la cel mai adând și somnul REM, faza în care și visezi. Dacă te trezești în mijlocul unui ciclu de somn, vei fi mai confuz și mai obosit. Încearcă să te culci la o oră care să îți permită să termini 4 sau 5 cicluri de somn complete și să te trezești la finalul unui ciclu de somn.  

În momentul în care știi de câte ore de somn are nevoie corpul tău, îți poți planifica o rutină zilnică. Organismul iubește rutina și funcționează foarte bine atunci când fiecare zi este la fel ca celelalte. Dacă mergi la culcare la aceeași oră seara și pui ceasul să sune la aceeași oră dimineața, chiar și în weekend, organismul tău îți va mulțumi. 

Mai mult decât ora de somn și ora de trezire, este bine să ai și o rutină zilnică înainte de culcare. Să stingi lumina și să păstrezi în casă doar lumina difuză a unei lămpi, să închizi telefoanele mobile și laptopul, să faci o baie caldă, să citești sau să faci alte activități care te relaxează. Și această rutină te va ajuta să te trezești mai odihnit dimineață. 

 

2. Trezirea de dimineață


Și dimineață, cel mai bun mod de a te trezi este urmând o rutină. Pornește pilotul automat interior și va fi mult mai simplu să te pregătești de o nouă zi, pentru că nu vei depune niciun efort conștient. Nu ceda tentației de a apăsa butonul snooze atunci când sună alarma, gândindu-te că vrei să mai dormi puțin. Somnul fragmentat e de fapt mai puțin odihnitor și e un semn că trebuie să mergi la culcare mai devreme. 

Somn dimineata

Citește aici de ce nu e bine să folosești butonul de amânare a alarmei. 


Dacă trebuie să tragi de tine în fiecare dimineață și să lupți să nu apeși butonul snooze, pune ceasul cu alarmă sau telefonul cu alarmă cât mai departe de pat, în așa fel încât să fii nevoit să cobori din pat pentru a-l opri. Odată coborât din pat, e mai ușor să începi ziua. Orice ai face, asigură-te că urmezi aceeași rutină zilnică.

 

3. Pune-te în mișcare

După cum menționam mai sus, e bine să te pui în mișcare imediat ce te trezești. Mișcarea îți stimulează creierul și corpul. Dacă timpul îți permite, fă și niște exerciții de gimnastică, streching sau mergi afară să alergi un pic. În afara faptului că exercițiile te vor trezi, te vei umple de energie și te vei simți mai bine pe parcursul zilei. 

Citește aici mai multe despre beneficiile exercițiilor de mobilitate dimineața. 

Un duș rapid este o altă metodă de a te trezi repede și de a alunga somnul. Nu îți face griji - nu trebuie să faci un duș rece, și unul cald te va ajuta să te trezești. 

 

4. Lasă lumina să pătrundă în casă

Dacă te simți amețit dimineață, imediat după ce te ridici din pat, e bine să tragi draperiile și să lași lumina să intre în casă imediat ce te trezești. Astfel, creierul tău va realiza că este ziuă și că e momentul să se trezească. Dacă e iarnă și te trezești îndeajuns de devreme încât să nu fie lumină afară, poți lua un ceas care simulează lumina zilei. Lumina acestor tipuri de ceasuri crește treptat în intensitate înainte ca alarma să înceapă să sune, imitând răsăritul soarelui. 

 

5. Dimineața perfectă

În loc să îți începi dimineața cu sarcini neplăcute, care să te obosească încă de la începutul zilei, alege să faci lucruri care îți plac. Acest lucru te va ajuta să îți dorești să te trezești. Poți face yoga, poți bea o cafea bună, poți asculta muzică sau orice îți place ție. Important e să alegi să faci lucruri care îți plac. 


Surse: 

https://www.lifehack.org/articles/productivity/how-wake-immediately-the-morning.html
https://www.rd.com/health/wellness/how-to-wake-up-in-morning/
https://www.lifehack.org/articles/productivity/how-wake-immediately-the-morning.html

Descoperă mai mult

Ce pernă ar trebui să alegi? Ghidul complet

Ce pernă ar trebui să alegi? Ghidul complet

10 metode de a adormi mai ușor

10 metode de a adormi mai ușor

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Noutăți: RINGSTIND, plapuma cu husă catifelată din fibre de bambus

Noutăți: RINGSTIND, plapuma cu husă catifelată din fibre de bambus